Υποτακτική συμπεριφορά και ούρηση σκύλου

Πως σταματάμε το σκύλο μας να κατουριέται από τη χαρά του από ενθουσιασμό!
September 21, 2019
Γιατί να εκπαιδεύσω το σκύλο μου
September 21, 2019

Σημάδια ούρησης λόγω υποτακτικής συμπεριφοράς

Κάποια σημάδια υποτακτικής ψυχολογίας των σκύλων είναι, όταν ξαπλώνουν και γυρνάνε ανάσκελα, όταν καμπουριάζουν και χαμηλώνουν τα αυτιά τους και την ουρά τους, όταν κουνάνε την ουρά αλλά χαμηλά και γρήγορα, όταν αποφεύγουν οπτική επαφή, όταν κατουράνε ανεξέλεγκτα σε συνδυασμό με ένα η περισσότερα από τα παραπάνω σημάδια.
Συνήθως τα παραπάνω σημάδια εμφανίζονται όταν τους γίνεται επίπληξη, όταν κάποιος τους πλησιάζει, όταν τους χαιρετάει κάποιος, όταν πάει να τα χαϊδέψει κάποιος, όταν υπάρχει ένα έντονο ερέθισμα όπως κρότος,

Γιατί στα σκυλιά η υποτακτική ψυχολογία κάποιες φορές οδηγεί σε ανεξέλεγκτη ούρηση;

Όταν τα κουτάβια είναι ακόμα νεογέννητα, μόλις η μητέρα τους τα γλύφει, εκείνα αντανακλαστικά θα γυρίσουν ανάσκελα και θα ουρήσουν κι έτσι διατηρούνται καθαρά κι εκείνα και η φωλιά τους. Στην ηλικία αυτή, η συμπεριφορά αυτή δεν είναι συνειδητή. Όμως κατά την τέταρτη βδομάδα, το κουτάβι αρχίζει να συνδυάζει συνειρμικά, πως το να γεγονός πως η μαμά του το γυρνάει ανάσκελα είναι μια κυριαρχική συμπεριφορά και πως το να γυρνάει ανάσκελα και να κάνει την ανάγκη του είναι η σωστή ανταπόκριση. Σε εκείνη την ηλικία μοιάζει να είναι δηλαδή μια επίκτητη συμπεριφορά που έχει συναισθηματικό υπόβαθρο.
Η συμπεριφορά αυτή αρχικά εξυπηρετεί μια φυσική ανάγκη υγιεινής και σταδιακά εξαλείφεται. Όμως αν το κουτάβι εξακολουθήσει να παρουσιάζει την συμπεριφορά αυτή είτε ως ανταπόκριση σε αυταρχική συμπεριφορά ανθρώπων, είτε σε ανάλογη αυταρχική συμπεριφορά άλλων ζώων, τότε σημαίνει πως το κουτάβι είναι ευαίσθητο και έχει ενισχυθεί παραπάνω από το συνηθισμένο η συμπεριφορά του αυτή από την μάνα, με αποτέλεσμα να εκδηλώνει υποτακτική ούρηση και γενικότερα συμπεριφορά.  Αυτό μπορεί να συμβεί τόσο σε θηλυκά όσο και σε αρσενικά σκυλιά , αν και στα θηλυκά παρουσιάζεται συχνότερα.

Διόρθωση ούρησης λόγω υποτακτικής ψυχολογίας.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συντελούν στην ενίσχυση της υποτακτικής συμπεριφοράς είναι όταν καθημερινά επιπλήττουμε το σκύλο μας πιο συχνά από ότι τον επαινούμε και τον επιβραβεύουμε.
Τα κουτάβια που παρουσιάζουν αυτή τη συμπεριφορά, δεν έχουν αρκετή αυτοπεποίθηση πως μπορούν να ανταποκριθούν σε ορισμένες καταστάσεις και ερεθίσματα, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείτε το σύμπλεγμα υποτακτικής ψυχολογίας. Δυστυχώς δεν λείπουν και οι περιπτώσεις σκύλων που έχουν διασωθεί αφού πρώτα έχουν υποστεί κάθε είδους κακοποίηση.

Η θετική εκπαίδευση του σκύλου, δηλαδή η εκπαίδευση με θετική υποκίνηση είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της υποτακτικής ψυχολογίας, καθώς δίνει τη δυνατότητα στο σκύλο να εκτελεί πετυχημένες ασκήσεις και άρα να επιβραβεύετε αρκετές φορές μέσα στη μέρα για αυτό.  Σε αντίθεση με ένα σκύλο που δεν εκπαιδεύεται, και που ακούει περισσότερες φορές μέσα στη μέρα επιπλήξεις, ο σκύλος που εκπαιδεύεται με θετική εκπαίδευση αρχίζει να αναπτύσσει ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εφόσον μέρα με τη μέρα διαπιστώνει πως κάνει τα πράγματα σωστά και παίρνει κι από εμάς την ανάλογη θετική ανταπόκριση.

Εξυπακούεται πως το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε το πρόβλημα είναι να μαλώσουμε το σκύλο, απλά θα χειροτερέψει πολύ περισσότερο τη ψυχολογία του και την συμπεριφορά του.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του και να βελτιωθεί οριστικά η συμπεριφορά του, μπορούμε να τον βοηθήσουμε αποφεύγοντας από την πλευρά μας συμπεριφορές που του προκαλούν την συμπεριφορά:

Αντί να τον μαλώνουμε όταν κάνει κάποιο λάθος, τον εκπαιδεύουμε και τον επιβραβεύουμε όταν κάνει κάτι σωστό. Αποφεύγουμε να του μιλάμε με αυταρχικό τόνο. Όταν τον πλησιάζουμε αποφεύγουμε να πηγαίνουμε κατευθείαν προς το μέρος του, αποφεύγουμε να τον κοιτάμε στα μάτια, αποφεύγουμε να τον χαϊδεύουμε με κίνηση που μπορεί να του φαίνεται απειλητική, χαϊδεύουμε από κάτω προς τα πάνω πχ το πηγούνι, με την παλάμη μας να κοιτάει το ταβάνι. Για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο να νιώσει άνετα μπορούμε να κάτσουμε οκλαδόν στο πάτωμα μαζί του η να λυγίζουμε τα γόνατα και να ερχόμαστε στο επίπεδο του μπροστά του και όχι σκύβοντας πάνω από το κεφάλι του. Γενικά αποφεύγουμε συμπεριφορές που μπορεί να παρερμηνεύσει ως απειλητικές η συμπεριφορές για επίπληξη.

Με την θετική εκπαίδευση εκτός του ότι του βελτιώνουμε την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία του, έχουμε μετά τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε υποτακτικές συμπεριφορές, με συμπεριφορές που υποδηλώνουν και εμπνέουν σωστή ψυχολογία. Πχ για να τον χαϊδέψουμε μπορούμε να του δίνουμε την εντολή κάτσε και να υποκαταστήσει το ξάπλωμα στην πλάτη.

Πέρα από την δική μας συμπεριφορά και την εκπαίδευση του σκύλου μας, βοηθάει πάρα πολύ τη γενικότερη ψυχολογία του να έχουμε μια σωστή ρουτίνα στο σπίτι και να έχει πρόσβαση σε ένα μέρος του, το «κρεβάτι» του σε σημείο που κανείς δεν το ενοχλεί και μπορεί να αποσυρθεί και να έχει σχετική ηρεμία και ησυχία στο σπίτι ώστε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να υποφέρει από χρόνιο στρές που έχει πολλές δυσάρεστες παρενέργειες όχι μόνο για τους τετράποδους αγαπημένους φίλους μας αλλά και για εμάς τους ανθρώπους 😉

Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων