Η θετική εκπαίδευση του σκύλου, δηλαδή η εκπαίδευση με θετική υποκίνηση είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της υποτακτικής ψυχολογίας, καθώς δίνει τη δυνατότητα στο σκύλο να εκτελεί πετυχημένες ασκήσεις και άρα να επιβραβεύετε αρκετές φορές μέσα στη μέρα για αυτό. Σε αντίθεση με ένα σκύλο που δεν εκπαιδεύεται, και που ακούει περισσότερες φορές μέσα στη μέρα επιπλήξεις, ο σκύλος που εκπαιδεύεται με θετική εκπαίδευση αρχίζει να αναπτύσσει ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εφόσον μέρα με τη μέρα διαπιστώνει πως κάνει τα πράγματα σωστά και παίρνει κι από εμάς την ανάλογη θετική ανταπόκριση.
Εξυπακούεται πως το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε το πρόβλημα είναι να μαλώσουμε το σκύλο, απλά θα χειροτερέψει πολύ περισσότερο τη ψυχολογία του και την συμπεριφορά του.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του και να βελτιωθεί οριστικά η συμπεριφορά του, μπορούμε να τον βοηθήσουμε αποφεύγοντας από την πλευρά μας συμπεριφορές που του προκαλούν την συμπεριφορά:
Αντί να τον μαλώνουμε όταν κάνει κάποιο λάθος, τον εκπαιδεύουμε και τον επιβραβεύουμε όταν κάνει κάτι σωστό. Αποφεύγουμε να του μιλάμε με αυταρχικό τόνο. Όταν τον πλησιάζουμε αποφεύγουμε να πηγαίνουμε κατευθείαν προς το μέρος του, αποφεύγουμε να τον κοιτάμε στα μάτια, αποφεύγουμε να τον χαϊδεύουμε με κίνηση που μπορεί να του φαίνεται απειλητική, χαϊδεύουμε από κάτω προς τα πάνω πχ το πηγούνι, με την παλάμη μας να κοιτάει το ταβάνι. Για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο να νιώσει άνετα μπορούμε να κάτσουμε οκλαδόν στο πάτωμα μαζί του η να λυγίζουμε τα γόνατα και να ερχόμαστε στο επίπεδο του μπροστά του και όχι σκύβοντας πάνω από το κεφάλι του. Γενικά αποφεύγουμε συμπεριφορές που μπορεί να παρερμηνεύσει ως απειλητικές η συμπεριφορές για επίπληξη.
Με την θετική εκπαίδευση εκτός του ότι του βελτιώνουμε την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία του, έχουμε μετά τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε υποτακτικές συμπεριφορές, με συμπεριφορές που υποδηλώνουν και εμπνέουν σωστή ψυχολογία. Πχ για να τον χαϊδέψουμε μπορούμε να του δίνουμε την εντολή κάτσε και να υποκαταστήσει το ξάπλωμα στην πλάτη.
Πέρα από την δική μας συμπεριφορά και την εκπαίδευση του σκύλου μας, βοηθάει πάρα πολύ τη γενικότερη ψυχολογία του να έχουμε μια σωστή ρουτίνα στο σπίτι και να έχει πρόσβαση σε ένα μέρος του, το «κρεβάτι» του σε σημείο που κανείς δεν το ενοχλεί και μπορεί να αποσυρθεί και να έχει σχετική ηρεμία και ησυχία στο σπίτι ώστε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να υποφέρει από χρόνιο στρές που έχει πολλές δυσάρεστες παρενέργειες όχι μόνο για τους τετράποδους αγαπημένους φίλους μας αλλά και για εμάς τους ανθρώπους 😉