Υιοθεσία σκύλου ή αγορά ράτσας;

αρχαια ελλαδα σκυλος
Αρχαία Ελληνικά γνωμικά στο βωμό της εκπαίδευσης!
July 9, 2019
ανταποκριση σκυλου στο ονομα του
Πως να εκπαιδεύσεις το σκύλο σου να εστιάζει σε εσένα
July 14, 2019
αδεσποτα-σκυλια-υιοθεσια-216x146
Πλεονεκτήματα υιοθεσίας σκύλου

Το ξέρω πως πολλοί θα διαφωνήσουν μαζί μου, και το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί debate εδώ και χρόνια. Όμως απλά ήθελα να εκφράσω την άποψη μου, που πιστεύω την συμμερίζονται και πολλοί άλλοι πως δεν υπάρχει γνήσιος και μη γνήσιος σκύλος.( Ίσως για αυτό από αντίδραση κάποιες φορές που με έχουν ρωτήσει αν είναι γνήσιος ο σκύλος μου απαντάω μονολεκτικά πως είναι ιμιτασιόν.) Όταν μου στέλνουν μήνυμα ή με παίρνουν τηλέφωνο για να εκπαιδεύσω κάποιο σκύλο, ρωτάω πάντα τη ηλικία του και το ιστορικό , μα ποτέ την ράτσα.

 
Είναι γνωστό πλέον και σύμφωνα με ευρήματα απολιθωμάτων έχει αποδειχτεί πως ο σκύλος προέρχεται από τον λύκο. Με το πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε δίπλα στον άνθρωπο στον σκύλο που σήμερα γνωρίζουμε με τις διάφορες μορφές του. Βάση των διαφόρων αυτών μορφών και χαρακτηριστικών, κάποιοι επιθυμούν να κατηγοριοποιούν τα σκυλιά σε διάφορες ράτσες σκύλων.
Αν αναζητάτε σκύλο, βρείτε εύκολα και διαλέξτε ανάμεσα σε εκατοντάδες το σκύλο που σας ταιριάζει εδώ

This image has an empty alt attribute; its file name is getpet.jpg
Αγγελίες με σκύλους που αναζητούν σπίτι και οικογένειαThis image has an empty alt attribute; its file name is dogsvoice.jpg
Αγγελίες με σκύλους που αναζητούν σπίτι και οικογένεια

Τα σκυλιά Ράτσας

Τι είναι όμως ο λεγόμενος περίφημος σκύλος ράτσας; Στη ουσία δεν είναι ούτε περισσότερο ούτε και λιγότερο σκύλος από όλα τα υπόλοιπα σκυλιά. Είναι απλά ένας σκύλος τον οποίο κάποιος άνθρωπος αρχικά, επέλεξε να ξεχωρίσει για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και από εκεί και πέρα να του κάνει επιλεκτική αναπαραγωγή για να διατηρήσει ή και να ενισχύσει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Κάποια από αυτά είναι πιο ανθεκτικά στο χιόνι, κάποια είναι πολύ γρήγορα στο τρέξιμο, κάποια διαπρέπουν στο κολύμπι και σώζουν ζωές, κάποια είναι καλύτεροι κυνηγοί, κάποια είναι φοβεροί φύλακες, κάποια άλλα είναι μοναδικά στο να προστατεύουν κοπάδια, κάποια στο να οσφρίζονται και να ανιχνεύουν ουσίες κλπ κλπ…

 
Δηλαδή μέσα από το πέρασμα των χρόνων, ο άνθρωπος έχει επιλέξει να αναπαράγει σκυλιά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά με στόχο τα σκυλιά αυτά να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα σε συγκεκριμένες ανθρώπινες ανάγκες διαφορετικές ανά περίπτωση άρα και ράτσα σκύλου.
 
Και πάλι όμως, τίποτα δεν αποκλείει πως ένας σκύλος χωρίς να είναι παγκόσμια αναγνωρισμένος ως ράτσα δε μπορεί να διαπρέψει σε κάποια από αυτά τα καθήκοντα.  Αντιθέτως.

Τα (συχνά) αδέσποτα σκυλιά διασταύρωσης 

Τα «διασταύρωσης, μπασταρδάκια» όπως θέλετε πείτε τα – αποτελούν ύμνο προς τη φύση. Η αποθέωση της φυσικής ποικιλίας: χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, μας κερδίζουν με την ζωντάνια, το ταπεραμέντο, την εφευρετικότητα, την εξυπνάδα, τη σφριγηλότητα και την μοναδική αφοσίωση τους σε άπειρα διαφορετικά μεγέθη και χρώματα.  ,

Αυθεντική ράτσα της φύσης!Ισως
ο πιο αγαπημένος σκύλος πελάτη
που έχω συνεισφέρει στην
εκπαίδευση του. Η Πόπη!

Άλλωστε το να ισχυριζόμαστε πως τα σκυλιά ράτσες είναι γενικά καλύτερα από τα υπόλοιπα σκυλιά είναι περίπου σαν να ισχυριζόμαστε πως ο άνθρωπος κάνει καλύτερες επιλογές από την ίδια τη φύση. Από εκεί και πέρα για πολύ συγκεκριμένα καθήκοντα όπως για παράδειγμα για καθήκοντα ασφάλειας ή φύλαξης, σίγουρα υπάρχουν σκυλιά με διαφορετικές δεξιότητες από άλλα, ακριβώς όπως συμβαίνει και ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους. 

Υγεία σκύλων ράτσας και διασταύρωσης

Ακριβώς επειδή η διασταύρωση και αναπαραγωγή αυτών των σκύλων είναι επιλεκτική και επαναλαμβανόμενη, είναι δυστυχώς γνωστό για πολλές ράτσες πως έχουν ανεβασμένα ποσοστά διάφορων ασθενειών όπως δυσπλασία ισχύου, πρόβλημα με τα αυτιά, πρόβλημα με τα μάτια, πρόβλημα με το αναπνευστικό, δερματικά προβλήματα, ευαισθησίες στο στομάχι, καρκίνους κλπ. 

Αντίθετα τα σκυλιά που δεν είναι κάποιας ράτσας δεν έχουν κάποια γενετική προδιάθεση για συγκεκριμένες ασθένειες (αυτό βέβαια δε σημαίνει πως κι αυτά δεν αρρωσταίνουν ποτέ, απλά ότι έχουν μειωμένες πιθανότητες να νοσήσουν από συγκεκριμένες ασθένειες).


Σκύλος ράτσας ή σκύλος διασταύρωσης;

 

Και για να επανέλθουμε στην λέξη «γνήσιο », άραγε τι θεωρείται περισσότερο γνήσιο; Κάτι που η φύση γέννησε από μόνη της ή κάτι που προήλθε με ανθρώπινη παρέμβαση οποιασδήποτε μορφής;

Την Πόπη, την έσωσε ο Στέφανος, μαζεύοντας
την από άγριο δάσος στην Βόρεια Ελλάδα.
Έχω γνωρίσει άπειρα αξιολάτρευτα σκυλιά
στις εκπαιδεύσεις, η Πόπη έχει ξεχωριστή
θέση στην καρδιά μου, είναι ερωτεύσιμη!
Πριν κάνει τη τύχη της όταν την υιοθέτησε ο
Στέφανος, κατάφερε και κρατήθηκε στη ζωή,
μέσα σε ένα άγριο δάσος ανάμεσα σε λύκους!

Σκυλιά Ράτσας η μή, μικρά η μεγάλα, τριχωτά η όχι, άσπρα – μαύρα – καφέ –  με βούλες: Όλα τα σκυλιά είναι μοναδικά και υ π έ ρ ο χ α:

Τα θετικά της υιοθεσίας:


Πολύ συχνά αγοράζοντας σκύλους, ανατροφοδοτούμε άθελα μας μια πολύ κακή πλευρά της αγοράς, όπου μη επαγγελματίες εκτροφείς, αναπαράγουν σκύλους υποβάλλοντας τα θηλυκά σκυλιά σε αλλεπάλληλες γέννες και υπό απαράδεκτες συνθήκες. Παράλληλα την ίδια στιγμή καταδικάζουμε σε θάνατο ένα σκύλο που εξαιτίας της αγοράς μας θα οδηγηθεί είτε σε αργό θάνατο από πλήξη και ακινησία ειτε σε ευθανασία μην έχοντας γνωρίσει ποτέ την καλή πλευρά του ανθρώπου και την αγάπη.

Αντίθετα, υιοθετώντας ένα σκύλο, σώζεις κυριολεκτικά μια ψυχή, και αποκτάς στο πλάϊ σου έναν μοναδικά αφοσιωμένο σύντροφο που θα αφιερώσει μια ολόκληρη ζωή να σε ευγνωμονεί και ποτέ δε θα σε προδώσει.

Όποιος επιθυμεί λοιπόν έναν πραγματικά γνήσιο σκύλο μπορεί να βρει εύκολα και εγγυημένα γνήσια σκυλιά (συχνά ακόμα και ράτσας αν είσαι τόσο πεισματάρης!) και μάλιστα εντελώς δωρεάν σε μια από τις πολυάριθμες φιλοζωικές οργανώσεις…
 
Κι ας μη ξεχνάμε πως τα  «γνήσια» σκυλιά – ζώντας εδώ και χιλιάδες χρόνια δίπλα στον άνθρωπο – έχουν ανάγκη την φροντίδα, την παρέα, την βασική εκπαίδευση ώστε να μπορεί να μας ακολουθήσει στον σύγχρονο απαιτητικό για αυτά τρόπο ζωής και το κυριότερο από όλα την αγάπη μας!

10  συν ένας λόγοι για να υιοθετήσουμε ένα  σκύλο ή κουτάβι από τα εκατοντάδες που χαρίζονται σε φιλοζωικές οργανωσεις: 
    Δε θα μάθουμε ποτέ τι αισθάνεται ένας σκύλος , όταν ξαφνικά χαμένος η παρατημένος από την οικογένεια που γνώρισε και αγάπησε, κάθεται εξαντλημένος στην άκρη του δρόμου με ένα πραγματικά απεγνωσμένο και απογοητευμένο βλέμμα.
    Ομολογώ πως κάποτε είχα την τύχη μέσα στην ατυχία μου να βρω ένα πολύ αγαπημένο μου σκύλο – κι ας μην ήταν δικός μου – ακριβώς έτσι. Είχε χαθεί το πρωί και τον βρήκαμε αργά το βράδυ ύστερα από ώρες αναζήτησης 3 χιλιόμετρα μακρυά από το σπίτι του. Σχεδόν όπως το σκυλάκι της φωτογραφίας, καθόταν ακριβώς στη γωνία του πεζοδρομίου σε κεντρική λεωφόρο, το βλέμμα του καρφωμένο κάτω – απελπισμένο. Πάρκαρα δίπλα του και όταν φώναξα το όνομα του κυριολεκτικά αναστήθηκε και κατουρήθηκε από τη χαρά του. Άνθρωπος και σκύλος κλαίγαμε παρέα από χαρά στο δρόμο για το σπίτι. Είμασταν τυχεροί, κάποιοι όμως άλλοι δεν είναι και για αυτό θα βρούμε πολλά τέτοια άτυχα ζώα σε καταφύγια που μπορεί να μη βρούνε ποτέ ξανά την αρχική τους οικογένεια αλλά μπορούμε να βάλουμε τέλος στο δράμα που ζούνε και να τους δώσουμε τη χαρά του να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στο δικό μας σπίτι, να ξαναβρούνε την αγάπη σαν μέλος της οικογένειάς μας. 

 

1.   Είναι η φύση του σκύλου τέτοια, που αν τον πάρουμε από κάποιο καταφύγιο η και από τον δρόμο, θα έχουμε δίπλα μας έναν τετράποδο φίλο που θα τρέφει για εμάς, απαράμιλλα αισθήματα αφοσίωσης και αιώνιας ευγνωμοσύνης. Έναν πραγματικά αχώριστο σύντροφο.
2.  Τίποτα δε μπορεί να συγκριθεί με το συναίσθημα ότι σώσαμε μία ζωή.

3.  Το πιθανότερο είναι πως θα του έχει γίνει ήδη εμβολιασμός και αποπαρασίτωση. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να του έχουν ήδη βάλει ακόμα και τσιπάκι.

  

4.  Αν δεν είναι κουτάβι, έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι σκύλος είναι, το μέγεθος του έχει ήδη διαμορφωθεί και μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες από το καταφύγιο για τον χαρακτήρα του.
5.  Μπορούμε να βρούμε την ηλικία που μας ταιριάζει. Θα βρούμε από κουτάβια μέχρι και ενήλικες σκύλους που περιμένουν μια οικογένεια να τα υιοθετήσει. Το κάθε ένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Ένας ενήλικας σκύλος πιθανόν να είναι ήδη κοινωνικοποιημένος και να έχει μάθει ήδη τα βασικά, όπως να κάνει την ανάγκη του στη βόλτα έξω από το σπίτι. Οι υπεύθυνοι στο καταφύγιο θα είναι σε θέση να μας ενημερώσουν σχετικά. Στο κουτάβι θα πρέπει να να του τα μάθουμε όλα από την αρχή – έχει κι αυτό την ομορφιά του. 


6.  Αν θέλετε κάποιο σκύλο ράτσας, ίσως εκπλαγείτε αν δείτε πόσα καταλήγουν σε καταφύγια,  κάποια  επειδή απλά τα βαρέθηκαν αυτοί που τον φρόντιζαν, κάποια άλλα επειδή χάθηκαν χωρίς να φανούν τυχερά ώστε να βρούνε αυτοί που τα  αναζητούσαν.

7.  Έχουμε πάρα μα πάρα πολλές επιλογές, οι περισσότεροι σκύλοι μπορεί να μην είναι κάποιας συγκεκριμένης ράτσας αλλά από την άλλη ο κάθε ένας τους είναι μοναδικός! Θα βρούμε σίγουρα κάποιον να μας αρέσει και να ανταποκρίνεται στο χώρο, τις ανάγκες μας, τον τρόπο ζωής μας. Όλες οι ηλικίες, όλα τα χρώματα και όλα τα μεγέθη είναι εκεί και περιμένουν μια οικογένεια να τα αγαπήσει!
8.  Είναι εξίσου υγιή με τα σκυλιά ράτσας. Και σίγουρα είναι πιο ασφαλής επιλογή από το να αγοράσουμε ένα σκύλο από Pet shop.


9.  Μπορούμε να ζητήσουμε μια δοκιμαστική περίοδο  ώστε να σιγουρευτούμε πως ο σκύλος που θα πάρουμε ταιριάζει με το χώρο και τις συνήθειες της οικογένειάς μας. Στα καταφύγια αγαπάνε πραγματικά τα ζώα και θέλουν ο σκύλος να καταλήξει σε οικογένεια που πραγματικά θα ταιριάζει και θα ζήσει ευτυχισμένα.

10. Πολλοί λένε πως τα καλύτερα σε αυτή την ζωή δεν αγοράζονται. Ένας σκύλος που θα υιοθετήσουμε είναι δωρεάν. (Από εκεί και πέρα κάθε σκύλος φυσικά έχει ένα κόστος συντήρησης, για την τροφή του, για τα παιχνίδια του, για τα επαναληπτικά εμβόλιά του). Στα καταφύγια θα βρούμε πάρα πολλούς σκύλους να χαρίζονται , σίγουρα θα βρούμε τον ιδανικό και για εμάς.

Δείτε πόσα σκυλάκια περιμένουν να τα αγαπήσετε σε Φιλοζωικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα
 
*  Συχνά τα καταφύγια είναι κυριολεκτικά γεμάτα καθώς οι άνθρωποι εκεί πραγματικά δεν έχουν  τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν όλα τα αδέσποτα ζώα, παίρνοντας το σκύλο μας από καταφύγιο, δε σώζουμε μόνο μια ζωή, η θέση του σκύλου που πήραμε απελευθερώνεται και έτσι ένα ακόμα σκυλάκι θα σωθεί καθώς θα βρεί κι αυτό με τη σειρά του καταφύγιο στη θέση αυτού που υιοθετήσαμε, μέχρι να βρει κι εκείνο τη δική του οικογένεια που θα το υιοθετήσει.

Ακολουθούν λίγες μόνο από τις άπειρες περιπτώσεις αδέσποτων που όταν κάποιος άνθρωπος τους έδωσε λίγη αγάπη , εκείνα ανταπέδωσαν με τη ζωή τους:

υιοθετημενα σκυλια πιστα
Για αυτό κάθε σκύλος αξίζει την αγάπη μας, αν είναι αδέσποτος την υιοθεσία μας, και κάθε σκύλος στη σύγχρονη κοινωνία αξίζει την εκπαίδευση του!
Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων