Υγιεινή διατροφή για σκύλους

Πως σταματάμε ένα σκύλο που γαβγίζει συνέχεια
August 20, 2019
Εύκολος τρόπος να αλλάξουμε το όνομα του σκύλου που υιοθετήσαμε – πότε η αλλαγή ονόματος σκύλου είναι καλή ιδέα;
September 8, 2019
υγιεινη-τροφη-σκυλων

υγιεινη τροφη για σκυλουσ

Τι είναι καλύτερο ,πιο υγιεινό και πιο οικονομικό για το σκύλο μας, η κονσέρβα, η ξηρά σκυλοτροφή ή μήπως η φρέσκια, από τις φρέσκες να διαλέξουμε τις μαγειρευτές ή τις barf; Τι να προσέξουμε;  Μερικά

εύλογα ερωτήματα που έχουμε όσοι θέλουμε να ταϊζουμε το σκύλο με υγιεινή τροφή και με το μικρότερο δυνατόν κόστος καθώς η διατροφή του σκύλου παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στην υγεία του, στην ευζωία του , ακόμα και στην εκπαίδευση του. Δυστυχώς οι περισσότερες εταιρείες που παράγουν σκυλοτροφές (όχι όλες) δεν αγαπάνε ούτε εμάς ούτε το σκύλο μας και αποσκοπούν μόνο στη κερδοφορία χωρίς να ενδιαφέρονται πραγματικά για την υγεία των σκύλων.  Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστούμε πως το ίδιο ακριβώς ισχύει και στη βιομηχανία τροφίμων για ανθρώπους. Αν δεν έχετε δει το ντοκιμαντέρ Hungry for Change δείτε το και σας υπόσχομαι θα σας απαντήσει πολλά ερωτηματικά για τις ανεξήγητες εκείνες μέρες που νιώθετε να μην έχετε ενέργεια, για το μόνιμο αίσθημα πείνας και θα αλλάξει προς το πολύ καλύτερο τη ζωή σας χωρίς να ξοδέψετε δεκάρα και χωρίς καμιά δίαιτα!  
Χρειάζεται μόνο να γνωρίζετε πως να αποφύγετε   τα κόλπα που κάνουν κάποιες εταιρείες ώστε να κάνουν τα προϊόντα τους πιο κερδοφόρα και ελκυστικά για τον αγοραστή, ανεξάρτητα από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που έχουν στην υγεία
 
Για να μη μακρηγορώ, τους ενδιαφέρει να βάλουν τέτοια προσθετικά στις τροφές, ώστε αυτές να αντέχουν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στα ράφια χωρίς να χαλάνε, και να είναι εθιστικά εύγεστες στη συνείδηση σας. Δε θα επεκτεθώ παραπάνω, δείτε αυτό το καταπληκτικό και ευχάριστο σαν δεύτερη αποκάλυψη ντοκυμαντέρ και θα νιώσετε άλλος άνθρωπος.  Μετά θα έχετε πονηρευτεί και θα σας είναι ακόμα πιο φανερό τι τραβάνε τα καημένα τα σκυλιά με τις ζωοτροφές που κυκλοφορούν, καθώς εμείς τουλάχιστον έχουμε τη δυνατότητα αν κάτι υποψιαστούμε πως μας χαλάει πολύ να το αλλάξουμε, εκείνα δεν έχουν τη δυνατότητα της επιλογής,ούτε μπορούνε να μας μιλήσουν για το πως νιώθουν όταν τις τρώνε, ούτε και να μας ζητήσουν όταν δε νιώθουν πολύ καλά να τα πάμε στο γιατρό… για αυτό και ένας υπεύθυνος κηδεμόνας έχει την ευθύνη να ενημερωθεί ώστε να παρέχει την πιο υγιεινή τροφή στο σκύλο του γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία ένας στους τρείς σκύλους παθαίνει πλέον καρκίνο τη στιγμή που παλιότερα πάθαινε μόλις ο ένας στους δέκα. Από τη στιγμή που οι περισσότεροι άνθρωποι πλέον ταϊζουν τους σκύλους τους με σκυλοτροφή ενώ παλιότερα όχι, το γεγονός ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια στην τροφή , αποτελεί κοινή λογική.
 

Ποιες είναι η μη υγιεινές τροφές σκύλων

Ας ξεκινήσουμε λίγο ανάποδα και ας δούμε ποιες τροφές σίγουρα δεν ειναι υγιεινές για το σκύλο μας. Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω κάτω τα ίδια κριτήρια ισχύουν και για τον άνθρωπο καθώς οι βιομηχανίες τροφίμων αντιγράφουν τις τακτικές τους τόσο για τα προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση όσο και για τους σκύλους.
 

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Ένα κριτήριο είναι η επεξεργασία που έχουν υποστεί τα τρόφιμα. Σαν παράδειγμα αναφέρω την ξηρά τροφή η οποία κατά τη διάρκεια της πελετοποίησης περνάει από θερμική επεξεργασία η οποία ναι μεν διασφαλίζει μακρινή ημερομηνία λήξης της τροφής, από την άλλη καταστρέφει λόγω της θερμότητας πολλά από τα θρεπτικά συστατικά , βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που είναι ευαίσθητα. 

Προσθετικά τροφίμων – βελτιωτικά γεύσης

Ένας άλλος μη υγιεινός παράγοντας τροφίμων είναι τα διάφορα προσθετικά τροφίμων.  Αυτά μπορεί να είναι συντηρητικά, βελτιωτικά υφής, βελτιωτικά χρώματος, βελτιωτικά γεύσης. Υπό κανονικές συνθήκες υπάρχουν τροφές που ο σκύλος από ένστικτο δε θα τις έτρωγε ποτέ του, όμως η τεχνολογία τροφίμων μπορεί με τα βελτιωτικά γεύσης να κάνει μια τροφή τόσο ελκυστική, που αρκεί να αναλογιστείτε πως οι μισές περιπτώσεις κοπροφαγίας (δηλαδή σκύλων που τρώνε τα περιττώματα τους), παύουν απλά και μόνο με την αλλαγή τροφής. Δηλαδή είναι τόσο ισχυρά τα βελτιωτικά γεύσης που προσθέτουν στις τροφές που σε πολλές περιπτώσεις κάνουν ελκυστικά ακόμα και τα κόπρανα τους. Θα εμπιστευόσασταν μια τέτοια τροφή;
Ας σημειωθεί εδώ πως την ίδια τακτική ακολουθεί η βιομηχανία τροφίμων και με τις τροφές που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, η προσθήκη ζάχαρης για παράδειγμα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που πάνω από τα μισά προϊόντα ενός σούπερ μάρκετ έχουν ζάχαρη! Βάζουν ακόμα και στο ψωμί. Ακόμα χειρότερες είναι τροφές που διαφημίζουν πως δεν περιέχουν ζάχαρη ενώ περιέχουν σιρόπι γλυκόζης η καλαμποκιού

Τροφές FEED GRADE VS FOOD GRADE και υποπροϊόντα

Όπου δείτε στην ετικέτα την λέξη meal, για παράδειγμα poultry meal, chicken meal, Κλπ σημαίνει πως περιέχει υπολείμματα ζωοτροφών, τα οποία ενδεχομένως έχουν μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνθήκες εκτός σωστών προδιαγραφών ψύξης και υγιεινής και προορίζονται μόνο για κατανάλωση από ζώα και έπειτα από έντονη θερμική επεξεργασία και προσθήκη ουσιών ώστε να τα κάνουν «ασφαλή» για κατανάλωση από ζώα. Το ασφαλή σε εισαγωγικά. Επιλέξτε τροφές που είναι πρώτες ύλες FOOD GRADE (σημαίνει κατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση)  και όχι FEED GRADE (που σημαίνει κατάλληλες μόνο για ζώα). Θα δούμε αναλυτικότερα και παρακάτω.
Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε με τέτοιο τρόπο ώστε όχι απλά να επιζούμε, αλλά να ευημερούμε και να ζούμε με ζωντάνια υγεία και ενέργεια! Το ίδιο θέλουμε και για το σκύλο μας.
 
Αυτά που πρέπει να προσέξουμε είναι λίγα και απλά και θα τα αναλύσουμε λεπτομερώς παρακάτω, για όσους είναι βιαστικοί (σαν εμένα) θα αναφέρω πως πρέπει να αποφεύγουμε υποπροϊόντα, προσθετικά και συντηρητικά (καθώς τα συντηρητικά είναι σχεδιασμένα να συντηρούν την τροφή, αλλά όχι το σκύλο μας: μέρα με τη μέρα σιωπηλά και ύπουλα τον διαλύουν και του λιγοστεύουν τη ζωή). Με αγάπη θα σας παρακαλέσω να συνεχίσετε να διαβάζετε παρακάτω γιατί αξίζει ώστε να ενημερωθείτε πως θα αναγνωρίσετε προκειμένου να αποφύγετε μια κακή σκυλοτροφή, και πως θα διαλέξετε την πιο υγιεινή τροφή για το σκύλο σας!  Προσωπικά έπαθα κι έμαθα και θα χαρώ πολύ αν βοηθήσω κι εσάς να επιλέξετε το καλύτερο για το σκύλο σας. Να σημειώσω εδώ πως δεν είμαι κτηνίατρος, το άρθρο αυτό είναι καθαρά άποψη μου (αλλά είναι και άποψη και πολλών ιδιαίτερα ενημερωμένων κτηνιάτρων) και είναι άρθρο καθαρά ενημερωτικό καθώς δε πουλάω φυσικά καμία απολύτως τροφή για σκύλους.
 
Θέλουμε λοιπόν να γνωρίζουμε ποια είναι εκείνη η τροφή που είναι πρώτα από όλα υγιεινή,  εύγευστη και που δε θα μας κοστίσει μια περιουσία. Όμως όσους διαφορετικούς ανθρώπους ρωτήσουμε, τόσες διαφορετικές απαντήσεις θα πάρουμε, συχνά αλληλοαντικρουόμενες μεταξύ τους.
* Να σημειώσουμε πως αναφερόμενοι στην φρέσκια τροφή, εννοούμε φρέσκια μαγειρεμένη τροφή και όχι ωμή (BARF).

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΗ ΑΡΕΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ

Αυτό που μας αρέσει δεν είναι απαραίτητα και το πιο υγιεινό, όπως είδαμε παραπάνω δυστυχώς η βιομηχανία τροφίμων καταφέρνει να μας οδηγήσει σε ανθυγιεινές τροφές τόσο εμάς όσο και το σκύλο μας, όμως σίγουρα είναι σημαντική ένδειξη που δε μπορούμε να αγνοήσουμε και σε κάθε περίπτωση μας ενδιαφέρει ο σκύλος μας να τρώει υγιεινό φαγητό πουνα του αρέσει. Σχεδόν όλα τα σκυλιά του κόσμου θα προτιμήσουν την φρέσκια τροφή αν τους δοθεί η ευκαιρία να επιλέξουν, οπότε απλά συνεχίζουμε την σύγκριση ανάμεσα στην ξηρά τροφή και στην κονσέρβα αναζητώντας ποιά είναι η δεύτερη και τρίτη κατά σειρά προτίμηση τους:
 
Δεν είναι τυχαίο που πολλοί προτείνουν – κυρίως όσο ο σκύλος μας είναι κουτάβι και δεν έχει συνηθίσει ακόμα την ξηρά τροφή – να αναμιγνύουμε στην ξηρά σκυλοτροφή και λίγη κονσέρβα ώστε να γίνεται πιο ελκυστική και γευστική για να του αρέσει.
 
Οι κονσέρβες είναι κοντά στην φυσική υφή και γεύση της φρέσκιας τροφής. Περιέχει αρκετό ποσοστό επι τοις εκατό ως νερό, όπως άλλωστε και το κρέας. Επίσης συνήθως – αλλά όχι πάντα – έχουν και μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης. Αυτοί μάλλον είναι και οι λόγοι που συνήθως τα σκυλιά προτιμούν την κονσέρβα από την ξηρά τροφή. Άλλωστε αν βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση τους τι θα προτιμούσαμε,  ένα ζαμπόν κονσέρβα ή ένα ζαμπόν σε μορφή μπισκότου;
Τι είναι όμως πιο υγιεινό;
 
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει νόημα μόνο όταν μιλάμε για τροφές κατηγορίας ποιότητας Premium. Όταν λέμε Premium εννοούμε σκυλοτροφές ανώτερης ποιότητας. Οι τροφές αυτές όπως είναι φυσικό, ανά κιλό κοστίζουν παραπάνω από τις φτηνές τροφές. Το αν τελικά στην πράξη μας κοστίζουν παραπάνω ή όχι είναι κάτι που θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε διεξοδικά σε επόμενο άρθρο, αλλά σε γενικές γραμμές καλό είναι να έχουμε υπόψη μας πως:

ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΕΣ ΤΙΜΕΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ VS ΦΤΗΝΕΣ 
Μας συμφέρει να καταλάβουμε τη διαφορά ανάμεσα στις φτηνές και στις πραγματικά οικονομικές σκυλοτροφές καθώς καθοριστικό ρόλο παίζει η ποιότητα:
1) Ανά κιλό οι Premium τροφές κοστίζουν ακριβότερα, οπότε φαινομενικά, για κάποιον που θέλει να ταΐσει το σκύλο του κάπως ποιοτικά αλλά και κυρίως οικονομικά είναι αρκετά ακριβές.
2) Στην πραγματικότητα ανα κιλό περιέχουν πολύ περισσότερα βιοδιαθέσιμα θρεπτικά συστατικά για τα σκυλιά. Όταν λέμε βιοδιαθέσιμότητα θρεπτικών συστατικών,  εννοούμε συστατικά που ο σκύλος μπορεί να διασπάσει και να απορροφήσει. Κάτι σημαντικό που κοιτάμε στη σύνθεση μιας σκυλοτροφής είναι το συνολικό ποσοστό πρωτεϊνης (είναι βασική τους ανάγκη και είναι εκείνο που κοστίζει περισσότερο στις τροφες σκύλων). Ένα συνηθισμένο τρικ που κάνουν οι φτηνές σκυλοτροφές είναι να βάζουν στις τροφές τους πρωτεϊνες από σιτηρά (πχ σιτάρι, καλαμπόκι) ώστε βάση νόμου να μπορούν να γράφουν στην ετικέτα ψηλό ποσοστό πρωτεινών.

 Όμως επειδή ο σκύλος μας δεν είναι κότα, δεν έχει τη δυνατότητα να διασπάσει και να απορροφήσει αυτές τις πρωτεϊνες π.χ. από καλαμπόκι όπως το κάνει με τις πρωτεϊνες που προέρχονται από κρέας (ζωϊκές πρωτεϊνες). Κάτι ακόμα που σκαρφίζονται είναι να μη μπαίνουν σε λεπτομέρειες σε σχέση με την πηγή των πρώτων συστατικών που περιέχουν. Για παράδειγμα μπορούν να γράφουν κοτόπουλο χωρίς να αναφέρουν αν πρόκειται για φρέσκο κοτόπουλο η για υπολείμματα κοτόπουλου που έχουν συλλεχθεί από πτηνοσφαγεία και επίσης συχνά δεν αναφέρουν πόσο κοτόπουλο περιέχουν ώστε να καταστήσουν την σύγκριση με άλλες ποιοτικότερες τροφές σκύλων ανέφικτη.

 Το ακόλουθο είναι ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ παράδειγμα απλά και μόνο για να δείξει έναν τρόπο σκέψης για τις πραγματικά οικονομικές (και όχι φαινομενικά φτηνές) σκυλοτροφές:


Έστω οτι μια τροφή για σκύλους μάρκας Χ, έχει 26% πρωτείνες αλλά οι μισές μόνο είναι πραγματικά διαθέσιμες στο σκύλο για να αφομοιώσει και κοστίζει 3 ευρώ το κιλό.
Και έστω πως μια τροφή premium μάρκας Α, έχει 31% πρωτεϊνες όπου όλες είναι ζωικής προέλευσης χωρίς να περιέχει καθόλου σιτηρά και κοστίζει 8 ευρώ το κιλό.
Φαινομενικά η τροφή Α θα μας κοστίσει σχεδόν τριπλάσια από ότι η Χ. Αν υπολογίσουμε όμως τις πραγματικές πρωτεϊνες , τις πραγματικά βιοδιαθέσιμες που μπορεί να απορροφήσει ο σκύλος μας, τότε το τοπίο αλλάζει:
Τροφή Χ 13% με κόστος 3 ευρώ δηλαδή 0,23 ευρώ για κάθε μονάδα % βιοδιαθέσιμης πρωτεϊνης
Τροφή Α 31% με κόστος 8 ευρώ, δηλαδή 0,26 ευρώ για κάθε μονάδα % βιοδιαθέσιμης πρωτεϊνης
Σχεδόν το ίδιο κόστος αν λάβουμε υπόψη την πραγματική πρωτεϊνη που λαμβάνει ο σκύλος…
 
Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσουμε κι άλλα θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνουν οι premium σκυλοτροφές που κοστίζουν και δε μπαίνουν απλά και μόνο για να γεμίζει η.. <<συνταγή>> , όπως βιταμίνες, χειλικά ιχνοστοιχεία (που απορροφούνται πολύ καλύτερα), Ω3, probiotics και prebiotics τα οποία προάγουν την καλή υγεία του εντέρου με φυσικό τρόπο (δεν είναι τυχαίο ότι μπαίνουν σε ακριβές τροφές για μωρά).

Στην πράξη θα δούμε πως ο σκύλος μας τρώει λιγότερο όταν τον ταΐζουμε με την τροφή Α, ενώ ταυτόχρονα προσλαμβάνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και όχι μόνο φτηνές και ανθυγιεινές θερμίδες από φτηνά πρόσθετα λίπη μαζί με ο Θεός μόνο ξέρει τι άλλα χημικά και συντηρητικά.

Με τις premium σκυλοτροφές θωρακίζουμε την υγεία του σκύλου μας,  αποφεύγουμε  διάφορες αλλεργίες που μπορούν να δημιουργήσουν οι φτηνές τροφές για σκύλους, αποφεύγουμε δερματοπάθειες, δυσπεψίες, εντερικά προβλήματα, αποφεύγουμε την παχυσαρκία και με λίγα λόγια έχουμε πιο υγιή σκύλο και πολύ λιγότερα έξοδα σε κτηνιάτρους. Κάτι που καμία φτηνή σκυλοτροφή δε γράφει στα συστατικά της.

*Επαναλαμβάνω πως το παραπάνω παράδειγμα είναι μεν υποθετικό, δείχνει όμως πολύ καλά την διαφορά ανάμεσα στο φτηνό και στο πραγματικά οικονομικό και τον τρόπο σκέψης με τον οποίο πρέπει να συγκρίνουμε.


ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΕΣ ΧΥΜΑ

Για τις χύμα σκυλοτροφές που μπορεί να βρεί κανείς ακόμα και με 1,5 ευρώ το κιλό είναι αδύνατον να γνωρίζουμε ούτε τι περιέχουν (μπορούμε μόνο να υποθέσουμε..) , ούτε πότε ανοίχθηκε η συσκευασία τους (αν είχαν ποτέ), ούτε αν έχουν έστω κάποιας μορφής πιστοποίηση ή διατροφική αξία αλλά ούτε τι προσθετικά περιέχουν κι αν είναι επικίνδυνα για την υγεία του σκύλου.

Αν έπρεπε να επιλέξω, θα προτιμούσα να αφήσω το σκύλο μου νηστικό μια μέρα και την επόμενη να τον ταϊσω κάτι σωστό. Ισως ακούγεται υπερβολή αλλά έχω πάθει και το εννοώ.

ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΑΣ

Πλεονεκτήματα:

 
 • Συνήθως (αλλά οχι πάντα) έχουν υψηλότερο ποσοστό πρωτεϊνών.
 • Συνήθως (αλλά οχι πάντα) έχουν υψηλότερο ποσοστό φυσικών λιπαρών.
 • Είναι πιο κοντά στη φυσική μορφή της τροφής και αρέσουν περισσότερο στους σκύλους
 • Ευκολότερο μάσημα
 • Οι κονσέρβες αν δεν ανοιχτούν έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
 
 

Μειονεκτήματα:

 • Λένε πως οι τροφές που δεν είναι ξηρής μορφής προκαλούν προβλήματα στα δόντια και ούλα.
 • Είναι πιο ακριβές
 • Διαρκούν λιγότερο όταν ανοιχτούν.
 • Αν ανοιχτούν χρειάζονται ψυγείο
 • Συντηρητικά
 • Υψηλό ποσοστό υγρασίας (σε μεγάλο ποσοστό είναι νερό)


ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΕΣ ΞΗΡΕΣ (Pellets)

                                                         Πλεονεκτήματα

 • Πιό εύκολη στο χειρισμό της
 • Διαρκεί περισσότερο στο πιάτο του σκύλου.
 • Δε δημιουργεί πρόβλημα στα δόντια και στα ούλα.
 • Δε χρειάζονται ψυγείο, μόνο καλή συσκευασία. 
 • Κοστίζουν λιγότερο.

Μειονεκτήματα

 • Συνήθως (όχι πάντα, εξαρτάται από την ποιότητα) έχουν περισσότερα προσθετικά.
 • Συνήθως (όχι πάντα, εξαρτάται από την ποιότητα) έχουν περισσότερα πρόσθετα λίπη.
 • Συνήθως (όχι πάντα, εξαρτάται από την ποιότητα) έχουν περισσότερα ενισχυτικά γεύσης.
 • Συνήθως (όχι πάντα, εξαρτάται από την ποιότητα) έχουν περισσότερα σιτηρά (fillers)


ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΕΣ ΦΡΕΣΚΙΕΣ – ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΕΣ

 

Πλεονεκτήματα φρέσκων τροφών

 
 • Η σωστή και σωστά μαγειρεμένη φρέσκια τροφή, είναι ότι καλύτερο για την ευζωία και τη μακροζωία του σκύλου μας. Πάντα μα πάντα οι φρέσκες τροφές είναι πιο υγιεινές και πιο θρεπτικές από τις επεξεργασμένες. Δεν έχουν συντηρητικά (αντίθετα με τις κονσέρβες), δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία (όπως η ξηρά τροφή που μειώνει τα θρεπτικά συστατικά).
 • Γνωρίζουμε με σιγουριά τι τρώει ο σκύλος μας και την προέλευση των συστατικών.
 • Ποικιλία τροφής που ο σκύλος την λατρεύει.
 • Με σωστή αναλογία συστατικών έχουμε λιγότερα προβλήματα στην πέψη
 • Μηδέν προσθετικά, φυσικές τροφές, υποαλλεργικές.
 • Λαμβάνει θρεπτικά συστατικά σχεδόν στην πιο φρέσκια μορφή τους.
 

Μειονεκτήματα φρέσκων τροφών

 • Οι μαγειρεμένες από εμάς τροφές σκύλων κοστίζουν ακριβότερα (από τις χαμηλής ποιότητας σκυλοτροφές, όχι όμως κι από τις premium). 
 • Απαιτεί προσωπικό χρόνο μαγειρέματος ειδικά για το σκύλο. 
 • Θα πρέπει να γνωρίζουμε τι και πως να μαγειρέψουμε ώστε να είναι κατάλληλο για το σκύλο. Υπάρχουν κάποια συστατικά που  βλάπτουν το σκύλο και θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές.
 • Οι ποιοτικές έτοιμες σκυλοτροφές περιλαμβάνουν όλα τα κύρια συστατικά που χρειάζεται ένας σκύλος για τη σωστή ανάπτυξη και διατροφή του. Με τις μαγειρεμένες τροφές υπάρχει περίπτωση να παραλείψουμε και να μη λαμβάνει κάποια σημαντικά θρεπτικά συστατικά αν δε γνωρίζουμε σχετικά με τις απαιτήσεις της διατροφής του.
 • Χρειάζεται ψυγείο.
 • Βλάπτει τα δόντια περισσότερο από τις σκυλοτροφές.
 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΕΣ:

Όταν ξεκίνησα να ψάχνω την καλύτερη τροφή για το σκύλο μου, έψαχνα κάτι ποιοτικό, χωρίς όμως να είναι και υπερβολικό ή αντιοικονομικό. Δε θα τάιζα ποτέ το σκύλο μου κάτι που δε θα εμπιστευόμουν να φάω και ο  ίδιος, από την άλλη θεωρώ υπερβολή, αμαρτία και αντιοικονομικό να τρώει ο σκύλος μου κάθε μέρα φιλέτο από τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο λιμοκτονούν – άλλωστε έτσι κι αλλιώς δε θα μπορούσα να αντεπεξέλθω οικονομικά.
 
Ψάχνοντας να βρώ μια μέση λύση που σε κάθε περίπτωση θα διασφάλιζε την υγεία της Νταίζης (του σκύλου μου) ρώτησα πραγματικά δεκάδες ανθρώπους. Φιλόζωους που συναντούσα στις βόλτες με τους σκύλους, κτηνιάτρους, πωλητές σε Pet shop, forum στο ίντερνετ και γενικά όποιον μπορούσε να έχει άποψη στο θέμα. Σχεδόν όσους ανθρώπους ρώτησα, τόσες διαφορετικές απαντήσεις πήρα. Έβγαλα όμως μερικά χρήσιμα συμπεράσματα που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, ίσως κάποια από αυτά να είναι σωστά και να σας φανούν χρήσιμα:
 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

ΚΑΝΤΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΡΕΥΝΑ
Μην εμπιστεύεστε κανέναν! (ούτε καν εμένα, σοβαρά). Τι εννοώ: Κατά την άποψή μου οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες σκυλοτροφών, πολύ απλά έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους όπου μπορούνε και ισχύει ότι περίπου και για τις φαρμακευτικές εταιρείες με τους ιατρούς.  Σχεδόν κάθε κτηνίατρος θα σας προτείνει την σκυλοτροφή με την οποία συνεργάζεται και πουλάει και που τον συμφέρει. Φυσικά υπάρχουν και πολλοί κτηνίατροι με όλη τη σημασία της λέξης  που αποτελούν φωτεινές εξαιρέσεις. Από τους πωλητές των pet shop εννοείται πως θα πάρετε την άποψη ενός πωλητή, η δουλειά του είναι να προσπαθήσει να σας πουλήσει ότι έχει και ότι συμφέρει το κατάστημα. Υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις αλλά έχω ακούσει ακόμα και να διαδίδουν φήμες για την τάδε εταιρεία πως πρόκειται πχ να κλείσει κλπ. (εταιρείες με τις οποίες συμπτωματικά δε συνεργάζονται)…
Όσο για τις απόψεις των απλών ανθρώπων σαν εμάς, των πραγματικά φιλόζωων, ακούστε τες με προσοχή αλλά μη σταματήσετε εκεί γιατί υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση. Ψάξτε το και μόνοι σας, ερευνήστε. Μην εμπιστεύεστε τυφλά κανέναν. Ούτε φυσικά κι εμένα! Δεν είμαι διατροφολόγος και απλά μοιράζομαι τις εμπειρίες μου και την προσωπική μου άποψη μαζί σας. Στο ίντερνετ μπορείτε να ενημερωθείτε από πολλές και  διαφορετικές πηγές σχεδόν για τα πάντα.. Διασταυρώστε και επιβεβαιώστε ότι ακούτε. Θα διαπιστώσετε πως σχεδόν όλοι προτείνουν τις ίδιες και τις ίδιες σκυλοτροφές ως κορυφαίες, τις οποίες λίγο πολύ ίσως ήδη να τις έχετε ακούσει, τυχαίο…;  Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει το καλύτερο για το σκύλο σας, ψάξτε το παραπάνω.. ψάξτε στο ίντερνετ, ρωτήστε σε φόρουμ, δοκιμάστε οι ίδιοι και παρατηρήστε το σκύλο σας!
Το έχω πει σε όλους τους φίλους μου και σε όσα άτομα είναι κοντά μου και αγαπάω, το λέω ξανά και σε εσάς: Δείτε το ντοκυμαντερ Hungry for change. Είναι για ανθρώπους αλλά κατά 99% τα ίδια ισχύουν και για τους σκύλους. ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ.
 
 

ΥΓΕΙΑ = ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Προσπαθώ πάντα να ταϊζω το σκύλο μου ποιοτικά, όμως θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα πως δεν έχω ταϊσει στο παρελθόν και φτηνές σκυλοτροφές λόγω οικονομικής στενότητας αλλά κυρίως λόγω άγνοιας. Τελικά όμως οι φτηνές τροφές μου κόστισαν ακριβότερα με επισκέψεις στον κτηνίατρο:
Ο σκύλος δε μπορεί να μιλήσει και να μας πεί την άποψή του για την τροφή που τον ταϊζουμε. Αν είναι χάλια η σκυλοτροφή μπορεί αρχικά από ένστικτο να μη τη φάει, όμως κάποια στιγμή θα πεινάσει αρκετά και αναγκαστικά θα την καταναλώσει. Οι εταιρείες που φτιάχνουν φτηνές σκυλοτροφές κακής ποιότητας έχουν ένα χρυσό κανόνα: όποιες ελλείψεις κι αν έχει η τροφή που παράγουν, όσο χαμηλή κι αν είναι η ποιότητα, προσέχουν πάντα να έχουν τα κατάλληλα προσθετικά ώστε να μη παθαίνει ο σκύλος διάρροια γιατί τότε και μόνο τότε θα μπορούσαμε να καταλάβουμε πόσο χάλια είναι μια τροφή. Συνεπώς δε μπορούμε ούτε απο εκεί να βγάλουμε συμπέρασμα για την τροφή, αντιθέτως πολλές πραγματικά καλές τροφές αδικούνται γιατί μπορεί στην αρχή να δημιουργήσουν μικρή διάρροια στο σκύλο μέχρι εκείνος να συνηθίσει την τροφή αυτή (ακριβώς επειδή δεν έχουν ειδικά πρόσθετα που να κρύβουν τέτοια προβλήματα). Οι κακής ποιότητας τροφές μπορεί να κρύβουν κάποια προβλήματα, αλλά είναι αδύνατον να κρύψουν μακροχρόνια τα προβλήματα που προκύπτουν στην υγεία του σκύλου. Εκτός από προβλήματα στην σωστή πνευματική και σωματική του ανάπτυξη και στη γενικότερη υγεία, μια απλή αλλεργία στο δέρμα η πχ στα αυτιά αρκεί για να εκμηδενίσει το όποιο οικονομικό όφελος θα μπορούσε να προκύψει από τη χρήση τους. Συγκεκριμένα ο σκύλος μου 3 φορές αντιμετώπισε πρόβλημα με τα αυτιά, και τις 3 όταν της μια απλή και πολύ γνωστή σκυλοτροφή. Ισως να μη μάθω ποτέ με σιγουριά αν πραγματικά  ήταν σύμπτωση ή όχι, αλλά πάντως η τρίτη φορά ήταν και η τελευταία και ως δια μαγείας τα προβλήματα δεν ξαναεμφανίστηκαν.
 

ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΟ

 Οι αλλαγές από τροφή σε τροφή είναι καλό να γίνονται σταδιακά και βαθμιαία ώστε να αποφεύγουμε πρόβληματα εντέρου και πέψης και να δίνουμε σιγά σιγά στο σκύλο τη δυνατότητα να συνηθίζει τη νέα τροφή. (για παράδειγμα την πρώτη μέρα δίνουμε 2/3 από την παλία τροφή και 1/3 από  τη νέα, στη συνέχεια 1/2 από την παλιά και 1/2 από τη νέα κοκ. Όταν είχα πρωτοπάρει τη Νταίζη και ήταν ακόμα κουτάβι 3 μηνών, έχοντας άγνοια θεώρησα καλή ιδέα να την υποδεχτώ με μαγειρεμένο κοτόπουλο με πιλάφι και καρότα. Η απότομη αλλαγή από ξηρά τροφή σε μαγειρεμένη σε συνδυασμό με το πεπτικό της σύστημα που δεν ήταν ακόμα εντελώς ανεπτυγμένο της δημιούργησε μικρή διάρροια. Δυστυχώς δεν είχα επιλέξει τότε και τον κατάλληλο κτηνίατρο και αντί να με ενημερώσει για το λάθος μου – ώστε να το αποφύγω και στο μέλλον – απλά μας φόρτωσε με φάρμακα , εξετάσεις και αντιβιώσεις… Το χρήμα βασιλεύει αλλά ευτυχώς υπάρχουν και κτηνίατροι που ακολούθησαν το επάγγελμα όχι μόνο για να βγάλουν λεφτά αλλά και επειδή πραγματικά αγαπάνε τα ζώα…

 

Υγιεινη διατροφη σκυλου:

ΒΑΛΤΕ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Η προσθήκη λαχανικών έστω 3 φορές τη βδομάδα στη τροφή του σκύλου μας, σημαίνει 90% λιγότερες πιθανότητες να πάθει καρκίνο.

Δεν είναι τυχαίο που ο σκύλος όταν βρεθεί σε γρασίδι τρώει το χορτάρι σαν να μην υπάρχει αύριο. Είναι βαθιά στερημένος από φυσική διατροφή, φυτικές ίνες και λαχανικά που καμία σκυλοτροφή στον πλανήτη δεν μπορεί να υποκαταστήσει.  

Και είναι δυσάρεστο πως σε έναν τόσο πυκνοκατοικημένο χώρο όπως της Αθήνας, θα πρέπει να τον διακόψουμε όταν πάει να φάει χορτάρι, γιατί περνάνε τόσες εκατοντάδες σκυλιά από το ίδιο σημείο που δεν είναι δύσκολο να φάει κάτι μολυσμένο. Άρα θα πρέπει να μεριμνήσουμε ότι του λείπει να του το δώσουμε εμείς στη διατροφή του. 

Όποτε έχετε το χρόνο τη διάθεση και την οικονομική δυνατότητα, βάλτε ποικιλία στη διατροφή του. Ακόμα και η καλύτερη σκυλοτροφή στον κόσμο είναι καταδίκη αν δεν υπάρχει ποικιλία. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του σκύλου σας. Από τη φύση του ο σκύλος δε τρέφεται για όλη του τη ζωή κάθε μέρα με την ίδια σκυλοτροφή.


Δεν είναι τυχαίο που ο σκύλος όταν βρεθεί σε γρασίδι τρώει το χορτάρι. Είναι βαθιά στερημένος από φυσική διατροφή, φυτικές ίνες και λαχανικά που καμία σκυλοτροφή στον πλανήτη δεν μπορεί να υποκαταστήσει.  Όχι μόνο έχει ποικιλία αλλά έχει και τη δυνατότητα να τραφεί και με φυτικές ίνες που του είναι αδύνατον να βρει σε ένα διαμέρισμα (αν κατοικεί μαζί μας). Αλήθεια εμάς πως θα μας φαινόμασταν αν είμασταν καταδικασμένοι να τρεφόμαστε για όλη τη ζωή μας την ίδια τροφή είτε ξηρά τροφή είτε κονσέρβα; Υπάρχουν πολλές εύκολες συνταγές για σκύλους που μπορείτε να βρείτε στο ίντερνετ, και ο σκύλος μπορεί να απορροφήσει από αυτές φρέσκα θρεπτικά συστατικά που δε μπορεί να βρεί πλέον στη φύση. Για παράδειγμα το μπρόκολο είναι πάρα πολύ καλό και για τους σκύλους και προάγει σημαντικά το ανοσοποιητικό του σύστημα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε σαν βασικό κανόνα, τα φυτικά συστατικά του γεύματος να αποτελούν το πολύ μέχρι το 1/3 της συνολικής τροφής του ώστε να μπορεί να τα πέψει χωρίς πρόβλημα. 
 

ΣΩΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΔΙΑΦΡΟΦΗΣ

Μιλήσαμε για την ποιότητα, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και τον παράγοντα ποσότητα. Τα σκυλιά είναι λαίμαργα και πρέπει εμείς να βάζουμε φρένο στην ποσότητα που καταναλώνουν. Ζητήστε από εκεί που προμηθεύεστε την τροφή τους να σας δώσουν ένα δοσομετρητή. Είναι μια διαβαθμισμένη κούπα που σας βοηθάει να μετράτε την ποσότητα τροφής που δίνετε καθημερινά στο σκύλο σας ώστε να μη χάνετε ούτε εσείς ούτε κι εκείνος το μέτρο. Ο δοσομετρητής προτείνει μάλιστα και την ποσότητα που ο σκύλος πρέπει να προσλαμβάνει ανάλογα με το μέγεθός του, την ηλικία του και την καθημερινή του δραστηριότητα. Επειδή όμως όλα αυτά ποικίλουν, καλό είναι πιό πολύ να τον χρησιμοποιούμε σαν μέτρο σύγκρισης παρά ως κανόνα. Με τον καιρό θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις πραγματικές ανάγκες του σκύλου και να του δίνουμε την απαραίτητη ποσότητα. Ούτε λιγότερο αλλά ούτε και παραπάνω. Στη φύση ο σκύλος δε συναντάει καθημερινά τροφή, έτσι από ένστικτο όταν βρεί τροφή τρώει όσο περισσότερη μπορεί, ώστε να εξασφαλίσει την επιβίωσή του μέχρι να βρεί το επόμενο γεύμα. Για αυτό και έχει λαίμαργη φύση και χρειάζεται τη βοήθειά μας για να έχει μέτρο στην διατροφή του. 
 

ΣΩΣΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η συχνότητα είναι ένας ακόμα παράγοντας που μπαίνει στην σωστή διατροφή του σκύλου. Όταν είναι ακόμα κουτάβι, το πεπτικό του σύστημα όπως είναι φυσικό δεν έχει ακόμα εξελιχθεί πλήρως, επίσης έχει ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες διατροφής καθώς αναπτύσσεται ραγδαία, κι έτσι πρέπει να το ταϊζουμε πολύ συχνά κάθε μέρα. Μέχρι να πάει στις 8 βδομάδες χρειάζεται περίπου 4 γεύματα τη μέρα. Φτάνοντας στις 10 βδομάδες μειώνουμε στα 3 γεύματα. Στις 14 βδομάδες περίπου μειώνουμε στα 2 γεύματα ανά ημέρα. Πολλοί προτείνουν όταν μεγαλώσει ο σκύλος να τον ταϊζουμε  μόνο μια φορά την ημέρα. Παρόλα αυτά είναι πιο υγιεινό να μοιράζουμε την τροφή που πρέπει να πάρει σε 2 γεύματα. Αν τον ταίζουμε μετά τη βόλτα αποφεύγουμε να τον ταϊσουμε αμέσως μετά. Περιμένουμε πρώτα μισή ώρα να ξελαχανιάσει εντελώς και ταίζουμε μετά. 
 

ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΦΡΟΦΗΣ

Ο τρόπος που ταϊζουμε. Πολλοί συμβουλεύουν να μην ταίζουμε ποτέ το σκύλο πριν φάμε εμείς, μόνο και μόνο για να του δώσουμε να καταλάβει ποιός είναι το αφεντικό. Προσωπικά πάντα τάϊζα όλους μου τους σκύλους και συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο: η πρίν από εμένα ή ταυτόχρονα. Ειλικρινά ποτέ μα ποτέ δεν είχα πρόβλημα με την υπακοή τους. Από την άλλη ποτέ μα ποτέ δεν τάϊσα το σκύλο αν εκείνη την ώρα γκρίνιαζε για να φάει. Δεν ανταμοίβουμε την γκρίνια κι έτσι σύντομα καταλαβαίνουν πως είναι ανώφελη. Δείτε εδώ πως να μη ζητιανεύει ο σκύλος μας όταν τρώμε.  Στους σκύλους αρέσει το πρόγραμμα και η ρουτίνα. Όταν ξέρουν πως θα φάνε σε συγκεκριμένη ώρα και σε συγκεκριμένο μέρος (στο πιάτο τους) τότε δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα.  Αν εμείς επιλέξουμε να του δίνουμε μεζέδες από το τραπέζι την ώρα που τρώμε τότε πολύ πιθανόν να του δημιουργήσουμε σύγχυση και να το ενθαρρύνουμε άθελά μας να γκρινιάζει για την τροφή. Κάποιους τους ενοχλεί αυτό και κάποιους άλλους όχι. Αν έχετε ήδη τέτοια προβληματική συμπεριφορά και θέλετε να τη σταματήσετε, δείτε πως να μη ζητιανεύει ο σκύλος σας. Τέλος, μπορούμε πολύ εύκολα να εξασφαλίσουμε την υπακοή του σκύλου και να του δώσουμε να καταλάβει πως θα πρέπει να ακολουθεί κάποιους κανόνες για να είμαστε οι προμηθευτές της τροφής του, μπορούμε απλά να του δίνουμε την εντολή κάτσε πριν του βάλουμε να φάει. Αν σηκωθεί πριν του δώσουμε την εντολή εντάξει ή σήκω η φάε, απλά ανασηκώνουμε πάλι το πιατάκι και του δίνουμε την εντολή κάτσε μέχρι να υπακούσει. Αποφεύγουμε έτσι και την περίπτωση να γίνεται ενοχλητικός και να πέφτει πάνω μας με ενθουσιασμό ενώ ταυτόχρονα κάνουμε πρακτική εξάσκηση στην βασική υπακοή. 

 
Κατά τη γνώμη μου, ενώ δε πιστεύω στην θεωρία που λέει ότι τα σκυλιά πρέπει να τρώνε μόνο μετά από εμάς για να καταλαβαίνουν «ποιός είναι το αφεντικό», θεωρώ πως θα πρέπει να επιδεικνύουν την υπακοή και το σεβασμό τους υπακούοντας στην απλή εντολή κάτσε μέχρι να τους εναποθέσουμε την τροφή τους και να τους δώσουμε το σύνθημα «εντάξει» και σαφώς δε τους βάζουμε να φάνε όταν ζητιανεύουν ή γκρινιάζουν. Μαθαίνουν έτσι πως ναι μεν είμαστε οι προμηθευτές τους, αλλά και εκείνα πρέπει να κερδίζουν την τροφή τους παίζοντας σωστά το δικό τους ρόλο που είναι να ακολουθούν κάποιους βασικούς κανόνες.
 

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΕΣ

1) προσθετες χρωστικές ουσίες, ιδίως σε πολύχρωμες κροκέτες που υποτίθεται έχουν καρότο, σπανάκι κλπ, αν δεν υπάρχει ετικέτα που να λέει χωρίς πρόσθετες χρωστικές, προσωπικά θεωρώ πως οι κροκέτες είναι χρωματισμένες για να δίνουν την ψευδαίσθηση πως είναι τόσο πλούσιες σε λαχανικά που πήραν και χρώμα.

 
2) Συντηρητικά. Είναι γνωστό πως είναι καρκινογόνα (ναι, ακόμα και για τους σκύλους). Προσέχουμε να μην αναγράφεται στην ετικέτα BHA ή ΒΗΤ. Είναι γνωστά αντιοξειδωτικά ύποπτα για την πρόκληση καρκίνου που απαγορεύτηκε η χρήση τσκυλοτροφες χωρις συντηριτικαους σε ανθρώπινες τροφές σε αρκετές χώρες (αλλά όχι σε όλες..) Επίσης αποφεύγουμε συντηρητικά Ethoxyquin, και Propyl Gallate.
Το πιο αγνό και φυσικό αντιοξειδωτικό είναι η βιταμίνη Ε (γνωστή και ως τοκοφερόλη). Όχι μόνο δρα σαν φυσικό συντηρητικό αλλά έχει και αντικαρκινική δράση. Δε το χρησιμοποιούν αντί για συντηρητικό στις φθηνές σκυλοτροφές γιατί φυσικά κοστίζει. Προσέξτε τώρα… πάνω κάτω όλες οι σκυλοτροφές θα δείτε να γράφουν πως περιέχουν κάποια ποσότητα σε βιταμίνη Ε. Αλλά όμως τη χρήση βιταμίνης Ε (η αλλιώς Τοκοφερόλης) σε επαρκή ποσότητα ώστε να είναι το  μέσο συντήρησης του προϊόντος θα το βρείτε μόνο σε premium σκυλοτροφές . Με απλά λόγια αν η σκυλοτροφή  λέει για παράδειγμα αντιοξειδωτικό ή συντηρητικό τοκοφερόλη πάει να πεί πως δεν έχει χημικά συντηρητικά (για σιγουριά διαβάζουμε και την αναλυτική σύνθεση) και αυτό από μόνο του είναι ίσως λόγος για να την προτιμήσετε. Τουλάχιστον από αυτή την άποψη το λιγότερο που αγοράζετε είναι μια μη καρκινογόνα τροφή. 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Προσοχή στην παραπλάνηση προσθήκης συντηρητικών σε δήθεν υγιεινές σκυλοτροφές:

Προσοχή, όπως και στις τροφές για ανθρώπους έτσι και στις τροφές για σκύλους ένα κόλπο εξαπάτησης είναι η αναγραφή «χωρίς προσθήκη συντηρητικών». Δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο ένα προϊόν να γράφει «χωρίς προσθήκη συντηρητικών» και παράλληλα στη σύνθεση του να δούμε πως περιέχει συντηρητικά! 

παραπλανηση σκτυλοτροφων

Πως γίνεται αυτό; Απλά η εταιρία που παράγει το προϊόν αυτό πράγματι δεν έχει προσθέσει συντηρητικά, όμως βάζει στο προϊόν μια πρώτη ύλη αγορασμένη από άλλη εταιρεία που ήδη έχει συντηρητικά και πάρα πολλά μάλιστα..!!! Ως παράδειγμα αναφέρω τα υποπροϊόντα κρεάτων από τα σφαγεία που κατά βούληση μπαίνουν στις σκυλοτροφές. Υποπροϊόντα είναι το όμορφο συνώνυμο των σκουπιδιών. Αυτά που αποτελούν σκουπίδια για τους ανθρώπους (έντερα, λυριά, πατούσες, κόκκαλα, εντόσθια κλπ) Τα συντηρητικά είναι από τα πιο βλαβερά συστατικά σε μια τροφή, πόσο μάλλον σε μια τροφή που είναι καταδικασμένος να τρώει καθημερινά ο σκύλος μας:

 
3) Meal  , προέρχεται από τα υποπροϊόντα που αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο η λέξη αυτή συνήθως συνοδεύεται από τη λέξη chiken , poultry, duck Κλπ. με λίγα λόγια σημαίνει πως το κοτόπουλο, η το πουλερικό, η η πάπια έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία ώστε να αφυδατωθούν (να είναι ξηρά χωρίς νερό) και κάποια μηχανική επεξεργασία αλέσματος ώστε να έχουν την μορφή αλευριού. Δηλαδή μια τροφή μπορεί να λέει για παράδειγμα πως έχει φρέσκο κοτόπουλο 19% (fresh chiken) και chiken meal 18% (αφυδατωμένο κοτόπουλο δηλαδή). Γενικά το meal δεν είναι απαραίτητα κακό, είναι αναγκαία επεξεργασία ώστε να φύγει το περιττό νερό ώστε να αυξηθεί συγκριτικά το ποσοστό της πρωτεϊνης, Αυτό που έχει σημασία είναι να αναφέρεται η πηγή, για παράδειγμα αν είναι φρέσκο κοτόπουλο (fresh chicken) ή υποπροϊόντα κοτόπουλου (chiken byproducts). Πρόσθετος δείκτης ποιότητας είναι αν έχουν καταψυχθεί ή όχι, αν όχι μπορεί στην τροφή να αναγράφουν πως δεν έχουν υποστεί κατάψυξη (never been frozen). 
Υπάρχουν πάντως  περιπτώσεις που οι αφυδατωμένες μορφές πρώτων υλών πρέπει να αποφεύγονται και αυτά είναι:  Beef & Bone Meal, Blood Meal, Chicken Byproduct Meal,Corn Distillers Dried Grains With Solubles, Corn Germ Meal, Corn Gluten Meal, Gluten Meal, Fish Meal, Liver Meal, Meat & Bone Meal, Meat Meal, Pork & Bone Meal, Poultry Byproduct Meal, Poultry Meal, Soybean Meal. Κάποια αυτά έχουν πολύ χαμηλή διατροφική αξία και είναι ύποπτα για πρόκληση αλλεργιών (όπως για παράδειγμα το Gluten Meal που εξάλλου προέρχεται από σιτηρά) ενώ κάποια άλλα είναι πολύ αόριστα (όπως για παράδειγμα το Poultry meal που στην ουσία σημαίνει γενικά αφυδατωμένα πουλερικά χωρίς να αναφέρει ούτε καν τι πουλερικά είναι αυτά).

Σαφώς και υπάρχουν σκυλοτροφές υγιεινές που αξίζουν και με το παραπάνω τα χρήματα τους. Προσωπικά εδώ και χρόνια όποτε βλέπω μεγάλο σε ηλικία σκύλο έξω στη βόλτα (15 και άνω), ρωτάω 2 πράγματα: 1. τι τον ταϊζουν και 2. πόσες βόλτες πάει την ημέρα.  Κάθε φορά μου λένε πάνω από 2 βόλτες και ποτέ μα ποτέ μα ποτέ δεν έχει τύχει να μου πούνε οτι τρώει αυστηρά και μόνο σκυλοτροφή.

Κατά την προσωπική μου άποψη όποτε μπορείτε μαγειρέψτε, ερευνήστε τον τρόπο και απλές υγιεινές συνταγές στο google και μαγειρέψτε για το σκύλο σας υγιεινά. Συχνά θα ταιριάζει να τρώει το ίδιο φαγητό με την υπόλοιπη οικογένεια (πχ χωρίς μπαχαρικά) Όταν όμως δε μπορείτε να το κάνετε αυτό επιλέξτε τροφές super premium.

Αυτές, με λίγα λόγια όχι μόνο δεν περιέχουν φτηνά δημητριακά για να γεμίσουν την κροκέτα (fillers) αλλά οι πρώτες ύλες είναι από φρέσκα κοτόπουλα (και μάλιστα ελευθέρας βοσκής..!), γαλοπούλες, ψάρια κλπ για αυτό άλλωστε και το αναγράφουν στην ετικέτα τους. Διευκρινίζουν επίσης ότι δεν περιέχουν συντηρητικά και οτι δεν έχουν καταψυχθεί ποτέ. 

 
Χρήσιμα site (στα αγγλικά) για σύγκριση σκυλοτροφών:
dogfoodanalysis.com
whichdogfood.co.uk

Ελπίζω οι παραπάνω πληροφορίες να σας φανούν χρήσιμες και σας παρακαλώ αν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο και ενημερωτικό, μοιραστείτε το με ανθρώπους που γνωρίζετε πως έχουν ζώα που αγαπάνε και φροντίζουν ώστε βοηθηθούμε όλοι μας με σωστή ενημέρωση και περισσότερες υγιεινές επιλογές για την τροφή των σκύλων μας

Αν βρήκατε το άρθρο πραγματικά χρήσιμο για την υγεία των σκύλων σας προτείνω θερμά να βοηθήσετε και τους σκύλους των φίλων σας κοινοποιώντας το  άρθρο, είμαι σίγουρος πως θα τους κάνετε πολύ καλό και το εκτιμήσουν…

Όλα τα παραπάνω αποτελούν προσωπική άποψη και σε οτιδήποτε αφορά την υγεία του σκύλου σας θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο που εμπιστεύεστε. Γιωργος Ξένος

Θετική Εκπαίδευση Σκύλων

Πηγες:
American kennel club  https://www.akc.org/
American Veterinary Association  https://www.avma.org/
Science Direct   https://www.sciencedirect.com
Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων