Πως σταματάμε το σκύλο μας να τρώει κακά και γιατί το κάνει;

Πως εκπαιδεύουμε με θετική υποκίνηση το σκύλο μας
September 21, 2019
Άγχος αποχωρισμού του σκύλου όταν απουσιάζουμε από το σπίτι
September 24, 2019

Όσο κι αν λατρεύουμε το σκύλο μας, το να τρώει τα κακά του είναι για πολλούς μια ακατανόητη συμπεριφορά που φυσικά μας αηδιάζει! Όμως η κοπροφαγία είναι συνηθισμένη στα σκυλιά, γιατί ένας σκύλος τρώει τα κακά του και πως τον κάνουμε να σταματήσει αυτή την αηδιαστική συμπεριφορά;

Γιατί ο σκύλος τρώει τα κακά του;

Για να αντιμετωπίσουμε σωστά και να σταματήσουμε αυτή τη συνήθεια του σκύλου μας, θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε την αίτια της. Όσο παράξενο κι αν μας φαίνεται υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους κάποια σκυλιά τρώνε τα κακά τους:
  • Ένστικτο: Οι σκυλο – μητέρες, από ένστικτο γλύφουν τα κουτάβια τους και τις ακαθαρσίες τους όταν είναι νεογέννητα για λόγους υγιεινής, κρατώντας καθαρά τα κουτάβια και τη φωλιά τους , αλλά και για λόγους ασφάλειας καθώς διατηρώντας τα κουτάβια και το χώρο τους καθαρό, μειώνει σημαντικά τις οσμές που αναδύουν και έτσι απομακρύνει τον κίνδυνο να μυριστεί τη φωλιά τους κάποιος φυσικός τους εχθρός.  Το γεγονός ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος στο σπίτι μας δε παίζει ρόλο καθώς αυτή είναι μια εξελικτική συμπεριφορά που ακολουθούν ενστικτωδώς.
  • Μιμητισμός: Τα κουτάβια καθώς μεγαλώνουν, μαθαίνουν πως να είναι σκύλοι αντιγράφοντας τις συμπεριφορές της μάνας. Δεν είναι σπάνιο σε αυτά τα πλαίσια να αρχίσουν κι εκείνα να τρώνε τα κακά τους αντιγράφοντας τη μητέρα που τα φροντίζει, η οποία σταματάει να τρώει τα περιττώματα τους μόλις εκείνα αρχίσουν να τρέφονται με στέρεα τροφή και αρχίζουν να βγαίνουν από τη φωλιά για να ενεργηθούν. Τα κουτάβια μπορεί να συνεχίσουν για λίγο ακόμα αυτή τη συμπεριφορά από περιέργεια να μυρίσουν και να γευτούν τα πάντα (ακόμα και τα κακά τους) αλλά σταματάνε αυτή τη συμπεριφορά καθώς ωριμάζουν.
  • Πείνα από έλειψη επαρκούς ποσότητας τροφής ή βουλιμία: Πολλές φορές τα σκυλιά όταν υποσιτίζονται,  θα φάνε ότι βρουν προκειμένου να ικανοποιήσουν την πείνα τους  και τις διατροφικές τους ανάγκες για επιβίωση και ανάπτυξη αν δεν έχουν με τι να τραφούν.  Κάποια σκυλιά όμως δεν υποφέρουν από είναι βουλιμικά και έχουν την τάση να θέλουν να τρώνε συνέχεια και τα πάντα.
  • Πείνα από κακή ποιότητα τροφής: Η υγιεινή διατροφή των σκύλων είναι δυστυχώς ένα θέμα που λίγοι εξετάζουμε σε βάθος όσο κι αν αγαπάμε το σκύλο μας. Αρκεί να αναλογιστούμε πόσο χαμηλής ποιότητας είναι οι σύγχρονες έτοιμες τροφές για ανθρώπους, ώστε να φανταστούμε πόσο ακόμα χαμηλότερης ποιότητας μπορεί να είναι αυτές για τους σκύλους μας. Ακόμα και οι καλύτερες από αυτές. Σας προτείνω θερμά να διαβάσετε το άρθρο: υγιεινή διατροφή σκύλων και μην αρκεστείτε στις έτοιμες τροφές που θα σας προτείνουν στο Pet Shop.   Στην περίπτωση που η ποιότητα της τροφής είναι ιδιαίτερα χαμηλή , η τροφοπενία θα αναγκάσει το σκύλο να αναζητήσει όπου μπορεί τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την επιβίωση του που λείπουν και δε μπορεί να τα βρεί στην σκυλοτροφή. Από το συνεχόμενο αίσθημα πείνας θα φάει ακόμα και τα κακά του.
  • Πείνα λόγω θέματος υγείας ή κακής πέψης:  Ο σκύλος μπορεί να μη χωνεύει καλά την τροφή, είτε γιατί η τροφή είναι χαμηλής ποιότητας (πχ υψηλό ποσοστό συστατικών που δυσκολεύονται τα σκυλιά να χωνέψουν όπως τα σιτηρά) είτε λόγω πεπτικής διαταραχής (πχ ανεπάρκεια ενζύμων, παρουσία παρασίτων κλπ) , είτε λόγω ηλικίας (δεν έχει ακόμα αναπτύξει πλήρως το πεπτικό του σύστημα), με αποτέλεσμα να μην προσλαμβάνει από την τροφή τα θρεπτικά συστατικά που του είναι απαραίτητα. Ασθένειες όπως ο διαβήτης προκαλούν – όπως και στον άνθρωπο – μόνιμο αίσθημα κακουχίας και πείνας,  και παρόμοια συμπτώματα προκαλούνται από παγκρεατική ανεπάρκεια θυροειδικές δυσλειτουργίες. Αν και είναι το τελευταίο που θα πρέπει να πάει το μυαλό σας και δεν υπάρχει λόγος πανικού (αν μοιάζετε με εμένα που είμαι αρρωστόφοβος) , όμως είναι καλή ιδέα αν ο σκύλος σας τρώει τα κακά του να ενημερώσετε τον κτηνίατρο σας ώστε αξιολογώντας την γενικότερη εικόνα του σκύλου σας, αν το θεωρήσει απαραίτητο να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο πως έχετε καλύψει ακόμα και τα λιγότερο πιθανά ενδεχόμενα.
  • Ανία: Ναι, ένας σκύλος που δεν έχει αρκετές δραστηριότητες, βόλτες κλπ μέσα στη μέρα, από την βαρεμάρα του μπορεί να φάει ακόμα και τα κακά του.
  • Έλειψη προσοχής / χρόνου σας: Αν το φορτωμένο σας πρόγραμμα έχει ως αποτέλεσμα αν μην έχετε χρόνο να ασχοληθείτε αρκετά μέσα στη μέρα μαζί του, είναι ικανός να φάει τα κακά του προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή σας. Σε αυτή την περίπτωση ακόμα και η αρνητική προσοχή σας, για εκείνον είναι επιθυμητή γιατί έστω και αρνητικά τουλάχιστον ασχολείστε μαζί του και του αφιερώνετε χρόνο.
  • Τιμωρία – λάθος εκπαίδευση: Πολλές φορές όταν ο σκύλος τιμωρηθεί ή του γίνει αυστηρή επίπληξη επειδή έκανε την ανάγκη του σε λάθος μέρος, θα αρχίσει να τρώει τα κακά του για να εξαφανίσει την πηγή του κακού. Αν θέλετε διαβάστε το άρθρο: ποιος είναι ο σωστός τρόπος να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας για τουαλέτα.
  • Μιμητισμός του ανθρώπου:  Αν κατά την εκμάθηση του σκύλου μας για τουαλέτα, όταν έχει συμβεί ατύχημα κι έχει λερώσει μέσα στο σπίτι μας βλέπει στη συνέχεια να μαζεύουμε τα κακά του, διαπιστώνει πως τα κακά είναι κάτι που αξίζει την προσοχή μας και την ασχολία μας μαζί του. Ισως μας αντιγράψει και αρχίζει να παίζει μαζί τους, ακόμα και να τα τρώει. Καλό είναι λοιπόν να τα μαζεύουμε όταν δε μας βλέπει.

Πως σταματάμε το σκύλο να τρώει τα κακά του:

1. Ενημερώνουμε τον κτηνίατρο. Ακόμα κι αν το θέμα υγείας είναι το λιγότερο συχνό σενάριο, είναι καλό ο κτηνίατρος μας να είναι πάντα ενήμερος για συμπεριφορές του σκύλου μας που ενδέχεται να αφορούν θέμα υγείας ώστε να προλαμβάνει καταστάσεις.
2. Αλλάζουμε τροφή, πολλές τροφές επειδή στη πραγματικότητα είναι πολύ χαμηλής ποιότητας, προσθέτουν ενισχυτικά γεύσης τόσο ισχυρά προκειμένου να φάει ο σκύλος την τροφή, ώστε αυτά παραμένουν ακόμα και στα κακά του με αποτέλεσμα να είναι ακόμα και τα κακά ελκυστικά στο σκύλο. Επίσης η ενδεχόμενη χαμηλή ποιότητα και περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών είναι ένας ακόμα λόγος που συνηγορεί με την αλλαγή τροφής. Εμπειρικά σας λέω πως πάνω από το 35% των περιπτώσεων που μου έχουν τύχει επιλύονται με απλή αλλαγή τροφής.
3. Αντικαθιστούμε την κακή συνήθεια με μια άλλη: Ταϊζουμε το σκύλο σε συγκεκριμένες ώρες με πρόγραμμα προκειμένουν να ενεργείτε επίσης σε συγκεκριμένες ώρες. Όταν πρόκειται να ενεργηθεί εποποπτεύουμε με στόχο να αντικαταστήσουμε αυτή του τη συνήθεια  – να τρώει τα κακά του μόλις τα κάνει – με κάποιαν άλλη. Για παράδειγμα μόλις κάνει τα κακά του μπορούμε να του πετάξουμε το μπαλάκι να το πιάσει. Η να τον φωνάξουμε σε εμάς και να δώσουμε επιβράβευση.  Όταν δε μας κοιτάει μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του.

4. Διασφαλίζουμε πως αφιερώνουμε αρκετό χρόνο για την σωματική αλλά και πνευματική άσκηση του σκύλου μας καθώς και χρόνο για να παίξουμε μαζί του. Η θετική εκπαίδευση του σκύλου είναι ένας όμορφος και χρήσιμος τρόπος για να περάσουμε χρόνο μαζί του και μας διασφαλίζει την ομαλή συμβίωση μαζί του καθώς ενισχύει τους δεσμούς μας μαζί του ενώ παράλληλα του παρέχει πνευματική άσκηση και απομακρύνει το ενδεχόμενο της ανίας.

5. Αν αυτό συμβαίνει στο σπίτι, είναι πολύ καλή ιδέα και για εσάς αλλά και για το σκύλο σας να τον βγάζετε πιο συχνά βόλτα, ακόμα και λίγα λεπτά την ημέρα είναι αρκετά για να βελτιώσουν και την υγεία του αλλά και την δική σας και με αυτό τον τρόπο λύνεται ακόμα πιο εύκολα εκ των πραγμάτων το θέμα του να τρώει τα κακά του!
Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων