Πως σταματάμε το σκύλο μας να κατουριέται από τη χαρά του από ενθουσιασμό!

Εντολή σήκω
September 14, 2019
Υποτακτική συμπεριφορά και ούρηση σκύλου
September 21, 2019

English bulldog trying to reach cookie

Σημάδια που σημαίνουν πως ένας σκύλος κατουριέται από χαρά ή ενθουσιασμό

Στα νεαρά σκυλιά δεν είναι σπάνιο φαινόμενο κάποιες φορές όταν νιώθουν έντονη χαρά και έχουν ενθουσιαστεί υπερβολικά με κάτι να  κατουριούνται κυριολεκτικά  από τη χαρά τους. Σημάδια υπερβολικού ενθουσιασμού είναι όταν τρέχει πάνω κάτω ή σε κύκλους γύρω από τον εαυτό του, γαβγίζει ή κλαψουρίζει με ενθουσιασμό, λαχανιάζει ενώ παράλληλα του φεύγουν τα τσίσα.

Όσο όμορφο κι αν είναι να μας υποδέχεται κάποιος με τόσο ενθουσιασμό και αγάπη, είναι μια συμπεριφορά που και για το καλό του θα πρέπει να διορθωθεί.

Αν ο σκύλος μας εμφανίζει γενικότερα συμπεριφορά ανεξέλεγκτης ούρησης θα πρέπει να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο για να αποκλείσουμε την περίπτωση κάποιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος.

Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και καμία λογική να τιμωρούμε το σκύλο όταν κατουριέται από τον ενθουσιασμό του, αντιθέτως επιδεινώνουμε το πρόβλημα.

Τα καλά νέα είναι πως με λίγη υπομονή και με την κατάλληλη συμπεριφορά από την πλευρά μας, η συμπεριφορά αυτή σχεδόν πάντα εξαλείφεται με την ενηλικίωση τους.

Πως εκπαιδεύουμε το σκύλο μας να μη κατουράει από ενθουσιασμό

Η εκπαίδευση ενός σκύλου που είναι υπό καθεστώς υπερ ενθιουσιασμού δεν είναι εφικτή καθώς είναι αδύνατον σε αυτή τη φάση να έχουμε την προσοχή του και να του υποδείξουμε οδηγίες. Για αυτό αρχικά ο στόχος μας επικεντρώνεται στο να μετριάσουμε τον ενθουσιασμό του αναφορικά με το ερέθισμα που τον προκαλεί.

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΣ

Πως μειώνουμε τον ενθουσιασμό του

Για παράδειγμα, από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις είναι όταν επιστρέφουμε σπίτι από τη δουλειά, ή όταν επιστρέφουν σπίτι τα παιδιά από το σχολείο, όταν μας επισκέπτεται ένας αγαπημένος φίλος, αγαπημένος και από εμάς και από το σκύλο.
Θα πρέπει όταν επιστρέφουμε σπίτι να μειώσουμε τα επίπεδα ενθουσιασμού από την πλευρά μας. Αν εμείς συμπεριφερόμαστε με υπερβολικό ενθουσιασμό, παράλληλα θα ανεβάσουμε και τα επίπεδα ενθουσιασμού και του σκύλου μας. Ακούγεται ίσως λίγο άκαρδο, σας νιώθω, σας έχει λείψει και είναι όμορφο να σε υποδέχεται κάποιος με τόσο ενθουσιασμό στο σπίτι και φυσικά νιώθεις πως θες να ανταποδώσεις, όμως καλό θα είναι για να σταματήσει να κατουριέται να κάνετε κι εσείς αλλά και κάθε ένας που μπαίνει στο σπίτι και δημιουργεί αυτό το πρόβλημα τα εξής:
1. Μόλις μπαίνουμε σπίτι αποφεύγουμε σε πρώτη φάση οπτική επαφή με το σκύλο και δεν χαιρετάμε με ενθουσιασμό στη φωνή μας.
2. Διατηρούμε την ηρεμία μας, και χαιρετάμε το σκύλο σε ήρεμο χαμηλό τόνο, μπορούμε να πούμε ένα ήρεμο γειά σου (πχ γειά σου Νταίζη) , προσπερνάμε και πάμε με ήρεμες κινήσεις να αφήσουμε τα πράγματα μας, και γενικότερα να ακολουθήσουμε την κλασική μας ρουτίνα που έχουμε μόλις μπαίνουμε σπίτι.
3. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά ο σκύλος μας ήδη θα έχει κατεβάσει επίπεδα ενθουσιασμού, μόλις αυτό συμβεί μπορούμε τότε να χαιρετίσουμε – χαϊδέψουμε – μιλήσουμε με όση ζέστη και αγάπη τραβάει η καρδιά μας αλλά σε πιο ήρεμους τόνους. Τα σκυλιά παραδειγματίζονται από εμάς και από τη συμπεριφορά μας.
4. Η βασική εκπαίδευση του σκύλου μας βοηθάει σε όλα τα επίπεδα. Μπορούμε να επισπεύσουμε την ηρεμία του δίνοντας του μια εντολή πχ «κάτσε» ή να κατευθύνουμε την ενεργητικότητα του κάπου αλλού πχ «φέρε το μπαλάκι σου».
5. Γενικότερα έχουμε στο νου μας να επιβραβεύουμε καταστάσεις ηρεμίας, πχ μπορούμε να κάνουμε αγκαλιές, χάδια κλπ και στο άσχετο όταν έχει ξαπλώσει κάπου ήρεμα.
Αν μοιάζουμε στο πως νιώθουμε για το σκύλο μας, υποθέτω θα θέλετε μεγαλύτερη ελευθερία για να του εκφράσετε κι εσείς την αγάπη σας και τη χαρά σας.  Με τον καιρό ο σκύλος μας θα συνηθίζει ολοένα και περισσότερο τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις μας και θα μπορούμε να είμαστε ολοένα και πιο αυθόρμητοι στο να του δείξουμε κι εμείς τη χαρά μας, όμως καλό θα είναι πάντα να αποφεύγουμε τις υπερβολές καθώς αυτές κάποιες φορές μπορούν από μόνες τους να προκαλέσουν άγχος αποχωρισμού στο σκύλο καθώς θα βιώνει πιο έντονα συναισθηματικά τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις σας από το σπίτι.
Διαβάστε επίσης το άθρο για την υποτακτική ούρηση του σκύλου, καθώς συχνά έχουν κοινούς παρονομαστές και ενδεχομένως να σας βοηθήσει.
Δίνουμε ανάλογες οδηγίες και στα παιδιά αλλά και στους επισκέπτες και πολύ σύντομα οι άτυχες στιγμές όπου του φεύγουν από τη χαρά του θα ανήκουν στο παρελθόν!
Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων