Πως σταματάμε ένα σκύλο που γαβγίζει συνέχεια

Εντολές μίλα για να γαβγίζει, σώπα και φύλακας
August 19, 2019
υγιεινη-τροφη-σκυλων
Υγιεινή διατροφή για σκύλους
August 21, 2019

ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΝΑ ΜΗ ΓΑΥΓΙΖΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ

Για να σταματήσει ο σκύλος μας μια συμπεριφορά που δεν επιθυμούμε, θα πρέπει πρώτα να βρούμε την αιτία της. Διαφορετικές αιτίες σημαίνουν διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές λύσεις.

Αν επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά ήδη για αρκετό χρονικό διάστημα, το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί με την εκπαίδευση μέσα σε μία μέρα, όμως με την υπομονή και την επιμονή σας σύντομα θα θέσετε υπό έλεγχο το γάβγισμα του σκύλου.

Ασφαλώς όταν γαβγίζουν τα σκυλιά είναι για να επικοινωνήσουν. Ας δούμε όμως τι είναι αυτό που προσπαθούν επίμονα να πουν στην περίπτωση που γαβγίζουν ασταμάτητα και ποιες είναι οι αιτίες ώστε να διορθώσουμε το πρόβλημα.

ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ ΓΑΒΓΙΖΕΙ:

 • Από φόβο
 • Από χαρά και ενθουσιασμό
 • Από βαρεμάρα
 • Από απομόνωση – τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα
 • Από αμηχανία
 • Από εκτόνωση ενέργειας
 • Από κάποια φυσική ανάγκη (πχ δίψα, πείνα, πόνο, ζέστη, κρύο)
 • Κάποια συναισθηματική ανάγκη (πχ για να προκαλέσει την προσοχή μας)
 • Προειδοποίηση – συναγερμός για ενδεχόμενο κίνδυνο
 • Ειδοποίηση για να μας αναγγείλει τον ερχομό κάποιου.
 • Για να προστατεύσει κάποια περιοχή (πχ το σπίτι)
 • Για να προστατεύσει κάποιον (πχ εσάς)
 • Για να διεκδικήσει κάτι (πχ μια λιχουδιά την ώρα που τρώμε)
 • Από άγχος αποχωρισμού (στην περίπτωση που γαβγίζει χωρίς να σταματάει όταν φεύγετε από το σπίτι, συμβουλευτείτε το άρθρο για άγχος αποχωρισμού στο σκύλο )
σκυλος γαβγιζει

Πως εκπαιδεύουμε το σκύλο να μη γαβγίζει άσκοπα και ασταμάτητα

1. Σταματήστε το γάβγισμα του σκύλου άμεσα αφαιρώντας την αιτία όταν αυτό είναι εύκολο και δικαιολογημένο.

Στις περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις μπορούμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα αφαιρώντας την αιτία που προκαλεί το γάβγισμα Όπως αν έχουμε το σκύλο απομονωμένο σε ακατάλληλο χώρο, αν ο σκύλος δεν έχει τις κατάλληλες συνθήκες όπως για παράδειγμα αν κάνει κρύο ή ζέστη, αν του λείπει κάτι όπως φρέσκο νερό, τροφή ή κάποιο πρόβλημα υγείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις που εμπειρικά σας λέω αποτελούν το 50% των συνολικών περιπτώσεων, αρκεί να διορθώσουμε το αίτιο και το πρόβλημα θα επιλυθεί.Αν για παράδειγμα το πρόβλημα είναι πως έχουμε το σκύλο απομονωμένο, θα το λύσουμε πολύ εύκολα με το να μεταφέρουμε το σκύλο σε πιο κατάλληλο χώρο κοντά μας. Συχνά συναντώ περιπτώσεις όπου ο σκύλος κατέληξε στην απομόνωση αφού επέδειξε λάθος συμπεριφορές μέσα στο σπίτι. Είναι θεωρώ αυτονόητο πως η απομόνωση δεν είναι λύση ούτε βραχυπρόθεσμη αλλά σαφώς ούτε και μακροπρόθεσμη. Η λύση είναι να γίνει στο σκύλο βασική εκπαίδευση ώστε να φύγει από την απομόνωση. Με άλλα λόγια:

Εξασφαλίστε του σωστές συνθήκες διαβίωσης (όχι απομόνωση, όχι σε χώρο με παράσιτα ή άλλους κινδύνους μόλυνσης πχ ποντίκια, ψύλλους κλπ, ιδανικές θερμοκρασίες, σωστή τροφή και φρέσκο νερό καθημερινά).
Εξασφαλίστε του καθημερινά και σε τακτική βάση δύο με τρείς βόλτες για να εκτονώσει την ενέργεια του.
Αφιερώστε του σε καθημερινή βάση λίγο από το χρόνο σας για να έχει την απόλυτη προσοχή σας για  εκπαίδευση και παιχνίδι. Ο σκύλος είναι κοινωνικό ζώο, είστε η αγέλη του και αν δε του δώσετε λίγο από το χρόνο σας και την προσοχή σας, θα προσπαθήσει να το διεκδικήσει με κάθε άλλο τρόπο (πχ με το γάβγισμα).
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
Αφού έχετε βεβαιωθεί πως παρέχετε όλα τα παραπάνω,  αποφύγετε να του επιβραβεύετε κατά λάθος το γάβγισμα με την λάθος προσοχή σας. Παράδειγμα: ακόμα κι αν του δίνετε σημασία για να τον επιπλήξετε για εκείνον ενδεχομένως είναι επιβράβευση εφόσον κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή σας. Από την άλλη σε καμία περίπτωση δε πρέπει να του φωνάζετε για να σταματήσει, στα μάτια του σκύλου γαβγίζετε κι αυτό θα συντελέσει ένα φαύλο κύκλο. Τυχόν τιμωρία θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα, είναι αυτονόητο ελπίζω πως κάτι τέτοιο θα επιφέρει επιπρόσθετο στρες σε ένα σκύλο που ήδη είναι αρκετά στρεσαρισμένος ώστε να γαβγίζει αδιάκοπα.
Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κι εύκολοι τρόπου για να του δώσουμε να καταλάβει τα όρα του γαβγισματος τους οποίους θα δούμε αμέσως παρακάτω και πάντως έχουν ως προαπαιτούμενη την εκπαίδευση του σκύλου μας στις βασικές εντολές.

2. Σε κάθε περίπτωση το πρώτο και πιο σημαντικό που πρέπει να κάνουμε για να ελέγξουμε το γάβγισμα , είναι να του κάνουμε βασική εκπαίδευση. 

Πραγματικά καταλαβαίνω πως μπορεί να ακούγεται άσχετο και πως ίσως κάποιος να θέλει να του μάθει ένα και μόνο ένα πράγμα, να μη γαβγίζει άσκοπα, όμως είναι πολύ δύσκολο εώς αδύνατον να του μάθουμε το Ω αν δε του έχουμε μάθει πρώτα το Α. Η υπακοή του στις βασικές εντολές εκτός του οτι του χτίζει χαρακτήρα και του βελτιώνει την ψυχολογία όταν αυτό γίνεται με θετική εκπαίδευση, μας δίνει τις εντολές – εργαλεία να του διαμορφώσουμε την  συμπεριφορά σε κάθε περίσταση, όπως στην προκειμένη με το ασταμάτητο γάβγισμα. Εξάλλου η έλλειψη βασικής εκπαίδευσης είναι ένα εμπόδιο που πάντα θα συναντάμε και είναι κρίμα να μην εκπαιδεύσει κάποιος το σκύλο του γιατί είναι εύκολο και διασκεδαστικό και βελτιώνει δραματικά τη ζωή μας μαζί του.
 

3. Παρακαλώ διαβάστε πάλι το Νο2: Βασική εκπαίδευση ξανά ακόμα κι αν την έχει ήδη διδαχθεί!

Για αυτό λοιπόν προκειμένου να σταματήσει να σταματήσει ο σκύλος σας να γαβγίζει ανεξέλεγκτα, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να του κάνετε είναι εκπαίδευση στην βασική υπακοή,  η διαδικασία της εκπαίδευσης θα σας βοηθήσει ακόμα κι αν την έχει ήδη διδαχθεί! Για να έχετε τα πιο σίγουρα και άμεσα αποτελέσματα, σας προτείνω λοιπόν να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου αλλά παράλληλα επισκεφτείτε τον σύνδεσμο: εντολές βασικής εκπαίδευσης και βάλτε στόχο να του κάνετε εκπαίδευση σε αυτές τις εντολές 4-5 φορές την ημέρα από 5 λεπτά με επιβράβευση και λιχουδιά.

εντολη σκυλου ελα
Αν ήδη είναι εκπαιδευμένος ο σκύλος σας, κάντε κλικ εδώ και δείτε αν γνωρίζει σωστά την εντολή ΕΛΑ γιατί θα χρειαστούμε την άσκηση αυτή παρακάτω

 

 
4. Πως μαθαίνουμε εύκολα στο σκύλο πότε να γαβγίζει και πότε όχι
 
Στην περίπτωση αυτή αν ο σκύλος γαβγίζει αδιάκοπα είναι γιατί προσπαθεί απεγνωσμένα να μας ενημερώσει για επερχόμενο – κατά τη δική του αντίληψη – κίνδυνο και δε σταματάει γιατί νιώθει πως δε μας το έχει επικοινωνήσει αρκετά ώστε να αντιληφθούμε το κίνδυνο, αφού από την πλευρά μας εισπράττει επίπληξη ή παγερή αδιαφορία.
Ο σκύλος δε γαβγίζει πάντα χωρίς λόγο: Είναι η φύση και η μέριμνα του σκύλου να ειδοποιεί τον άνθρωπο για ενδεχόμενους κινδύνους. Είναι πολύ σημαντικό και καθησυχαστικό για αυτόν να του δείξετε πως λαμβάνετε υπόψη το γάβγισμα του και πως έχετε την κατάσταση υπό τον έλεγχο σας.  Για αυτό το λόγο πρέπει όταν  θεωρείτε πως το ερέθισμα που προκάλεσε το γάβγισμα του σκύλου αξίζει διερεύνηση, τότε θα πρέπει να φωνάξετε το σκύλο μόλις γαβγίσει να έρθει σε εσάς, και μόλις έρθει να του δώσετε την εντολή κάτσε και καθώς τον απελευθερώνετε από την εντολή να πάτε ήρεμα να ερευνήσετε το ερέθισμα που προκάλεσε το γάβγισμα του.
 Δείχνετε έτσι στο σκύλο πως είστε εσείς υπεύθυνοι για παίρνετε στα χέρια σας την ασφάλεια της αγέλης αλλά και λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις με το γάβγισμα του  – άρα δεν υπάρχει λόγος να γαβγίζει αδιάκοπα, το πήρατε το μήνυμα του.  Και ήρθε η σειρά σας να του δείξετε πως αφού κάνατε έλεγχο της κατάστασης όλα είναι εντάξει.
Εφόσον λοιπόν κάνατε τον έλεγχο και τελικά δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος, μπορείτε να του πείτε καθησυχαστικά «εντάξει σώπα» ή κάποια φράση παρόμοια που σας αρέσει, προσωπικά την αγγίζω κιόλας στιγμιαία ταυτόχρονα με το «εντάξει σώπα», ένα άγγιγμα που θέλω να πιστεύω της επικοινωνεί κάτι ανάμεσα στο «μπράβο» και στο «όλα είναι καλά πάμε εκεί που ήμασταν» και στη συνέχεια επιστρέφουμε με το σκύλο στο σημείο που ήμασταν, του λέμε κάτσε, τον απελευθερώνουμε από την εντολή και επιστρέφουμε ήρεμα στις δραστηριότητες μας.  Στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που πράγματι συμβαίνει κάτι πολύ ύποπτο μπορούμε φυσικά να επιβραβεύσουμε με ένα ένθερμο μπραβο!
Αν ο σκύλος ξαναρχίσει να γαβγίζει τον φωνάζουμε να έρθει σε εμάς και να κάτσει κι αν θεωρούμε πως πράγματι αξίζει διερεύνησης ο λόγος, τότε επαναλαμβάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία. Κάθε φορά όμως που θα γαβγίζει ενώ κρίνουμε πως δε συντρέχει λόγος θα του λέμε να έρθει, θα τον βάζουμε σε θέση κάτσε, θα τον ελευθερώνουμε και ξανά  έλα και κάτσε μέχρι να ηρεμήσει.
Αυτή η άσκηση είναι εξαιρετική και άν ακολουθήσετε με συνέπεια την παραπάνω διαδικασία, γρήγορα ο σκύλος σας θα μάθει πως αρκεί να γαβγίζει μια φορά και όχι ασταμάτητα για να έχει την προσοχή σας, και μετά θα έρχεται σε εσάς για καθοδήγηση. Θα καταλάβει επίσης πως έχει ένα ρόλο στο σπίτι αλλά θα μάθει να διακρίνει με την καθοδήγηση σας ποια από τα ερεθίσματα δικαιολογούν το γάβγισμα του και σε ποια δε συντρέχει ανησυχία ή λόγος να γαβγίζει.

5. Εκμάθηση εντολής ΣΩΠΑ για να σταματήσει να γαβγίζει.

Το να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας να σταματάει να γαβγίζει με εντολή μας, δε πρόκειται να αντιμετωπίσει και να επιλύσει τα αίτια που μπορεί να προκάλεσαν αυτή την ανεπιθύμητη συμπεριφορά του ασταμάτητου γαβγίσματος, όμως μπορεί να μας παρέχει ένα έξτρα εργαλείο στην επιδιόρθωση της καθώς εμπλουτίζει την επικοινωνία μας μαζί του με μια ακόμα λέξη που μπορούμε να χρησιμοποιούμε στην προηγούμενη άσκηση.

6. Σωστή κοινωνικοποίηση και απευαισθητοποίηση από φοβίες

Όταν ο σκύλος μας γαβγίζει επειδή φοβάται κάτι, προκειμένου να σταματήσει να γαβγίζει ασταμάτητα φροντίζουμε να τον απευαισθητοποιήσουμε από αυτό που του προκαλεί φόβο. Αν για παράδειγμα γαβγίζει κάθε φορά που έρχεται επισκέπτης στο σπίτι, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να δουλέψουμε στην κοινωνικοποίηση του σκύλου μας. Ακόμα κι αν είναι μεγάλος σε ηλικία, δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε σιγά σιγά να τον εξοικειώνουμε θετικά με πρόσωπα και καταστάσεις που του προκαλούν ανασφάλεια.
Ως παράδειγμα θα αναφερθούμε στον επισκέπτη , παρόμοια όμως είναι η μέθοδος σε όποιες περιπτώσεις του προκαλούν φόβο. Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε πως ο σκύλος είναι καταπληκτικός ψυχολόγος των ανθρώπων και μπορεί άνετα να μυρίσει και να διαβάσει την ψυχολογία μας. Αν εμείς δε νιώθουμε άνετα με τα ίδια πρόσωπα και καταστάσεις που του προκαλούν φόβο, θα του μεταδώσουμε την νευρικότητα μας. Αντίθετα θα πρέπει να προβάλουμε τη χαρούμενη διάθεση μας και να προσπαθήσουμε να του την μεταδώσουμε.
Επιστράτευση Χαρούμενης διάθεσης:
Κάθε φορά που θα έρχεται ένας επισκέπτης επιστρατεύουμε τον πιο χαρούμενο τόνο της φωνής μας, γελάμε και γενικά φερόμαστε χαρούμενα πολύ ακριβώς όπως κάνουμε και με τα μικρά παιδάκια που κάνουμε τον «κλόουν» κι αρχίζουν και γελάνε, παίζουμε με το σκύλο με το μπαλάκι του, όταν σταματάει να γαβγίζει του δίνουμε λιχουδιές και ύστερα από μερικές φορές ο σκύλος μας πλέον θα έχει συνδυάσει θετικά τις επισκέψεις και θα σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά. Αν ακολουθήσουμε πιστά τη διαδικασία, το πιθανότερο είναι πως όταν πλέον θα ακούει το κουδούνι θα ψάχνει να βρει χαρούμενος το μπαλάκι του…

7. Γάβγισμα από συνήθεια ή και υπερβολικό ενθουσιασμό

Αν για παράδειγμα παρά το γεγονός οτι έχουμε εξαλείψει όλα τα αίτια που αναφέραμε παραπάνω, ο σκύλος μας γαβγίζει ασταμάτητα λόγω συνήθειας η ενθουσιασμού όταν χτυπάει το κουδούνι της πόρτας, μπορούμε να δουλέψουμε πάνω στην απευαισθητοποίηση του από το ερέθισμα του ήχου του κουδουνιού.

Μπορούμε να πάμε εμείς οι ίδιοι στο κουδούνι για παράδειγμα της εσωτερικής πόρτας και καθώς το πατάμε του λέμε την εντολή ΣΩΠΑ και πριν καν προλάβει να γαβγίσει του δίνουμε λιχουδιά. Το μυστικό είναι να επιβραβεύουμε την σωστή συμπεριφορά. Δεν του δίνουμε επιβραβευση αν έχει προλάβει να γαβγίσει. Στις πρώτες ασκήσεις του δίνουμε φυσικά τη λιχουδιά αμέσως, μπορούμε ακόμα και να του δώσουμε και δεύτερη και τρίτη στη σειρά αν παραμένει σιωπηλός και σταδιακά  – πολύ σταδιακά, κάθε φορά που θα χτυπάμε το κουδούνι θα προσθέτουμε κι ενα κλάσμα δευτερολέπτου ανάμεσα στο χρονικό σημείο που θα παίρνει την επιβράβευση εφόσον παραμένει σιωπηλός.

8. Επιβραβεύουμε όταν είναι ήσυχος, δεν επιβραβεύουμε όταν γαβγίζει άσκοπα

Μπορούμε να ενισχύσουμε την ηρεμία του έχοντας πρόχειρες λιχουδιές ώστε να επιβραβεύσουμε στην περίπτωση που ακουστεί κάποιο ερέθισμα αλλά δεν αντιδράσει με γάβγισμα. Αντίθετα προσέχουμε ώστε να μην επιβραβεύουμε άθελα μας το λάθος γαβγισμά του.  Για παράδειγμα αν γαβγίζει χωρίς λόγο στο μπαλκόνι, δε θα πάω εκεί να τον «γλυκο-μαλώσω» λέγοντας του «βρε συ, τι σου ειπα, έλα μέσα γρήγορα» γιατί κατά λάθος επιβραβεύουμε την λάθος συμπεριφορά του με την προσοχή μας.

Ακολουθώντας τις παραπάνω ασκήσεις με συνέπεια μπορείτε να δείτε γρήγορα αποτελέσματα, το πόσο γρήγορα εξαρτάται κι από την περίπτωση αλλά τις περισσότερες φορές το πρόβλημα θα λυθεί μέσα σε δυο τρεις περίπου βδομάδες αν όχι και συντομότερα.

Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων