Πως να εκπαιδεύσεις το σκύλο σου να εστιάζει σε εσένα

αδεσποτα-σκυλια-υιοθεσια-216x146
Υιοθεσία σκύλου ή αγορά ράτσας;
July 9, 2019
ελληνικα ονοματα σκυλων
Ελληνικά Ονόματα Σκύλων
July 16, 2019
ανταποκριση σκυλου στο ονομα του

ανταποκριση σκυλου στο ονομα του

Ένα από τα πιο βασικά και θεμελιώδη μέρη της εκπαίδευσης σκύλων, είναι να έχετε τη δυνατότητα, ο σκύλος σας να εστιάζει την προσοχή του σε εσάς όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, ώστε στη συνέχεια έχοντας την προσοχή του να μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του και να του δώσετε πιθανόν κάποια εντολή.

Θα τον μάθουμε να εστιάζει την προσοχή του σε εμάς είτε με την χρήση ειδικής εντολής όπως για παράδειγμα «κοίτα» είτε απλά λέγοντας το όνομα του (που το θεωρώ πολύ πιο πρακτικό, λειτουργικό και απλό) , ο στόχος μας είναι να του αποσπάσουμε την προσοχή και απλά να μας
κοιτάξει στα μάτια.

Χρησιμότητα:

Πριν περάσουμε στις οδηγίες για το πως μπορείτε να εκπαιδεύσετε εύκολα το σκύλο σας σε αυτό, θεωρώ θα σας είναι χρήσιμο να υπογραμμίσω πως μπορείτε πολύ εύκολα να μάθετε στο σκύλο σας όποια εντολή θέλετε αν πρώτα τον έχετε εκπαιδεύσει να εστιάζει σε εσάς, ενώ ισχύει και το αντίστροφο: δηλαδή είναι αδύνατον να εκπαιδεύσουμε στο σκύλο μας να ακούει αξιόπιστα στην παραμικρή εντολή αν πρώτα δεν τον έχουμε εκπαιδεύσει να εστιάζει σε εμάς.

Για παράδειγμα είμαστε έξω στη βόλτα και συναντάω ένα φίλο στο δρόμο και θέλω να δώσω στο σκύλο μου την εντολή κάτσε για να σταθούμε να πω στο φίλο μου δύο κουβέντες. Αν φωνάζω το όνομα της προκειμένου να της δώσω την εντολή κι εκείνη με αγνοεί είτε γιατί κοιτάει κάτι άλλο που της έχει αποσπάσει την προσοχή, είτε γιατί μυρίζει κάτι, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, δεν έχει κανένα νόημα να της δώσω την εντολή κάτσε. Απλά δε θα κερδίσω την προσοχή της και φυσικά είτε δε θα με ακούσει κάν, είτε απλά θα αγνοήσει την εντολή.

Αντίθετα αν την έχω εκπαιδεύσει να εστιάζει την προσοχή της σε μένα, τότε μόλις πω το όνομά του, θα με κοιτάξει αμέσως στα μάτια, και έχοντας την προσοχή της πλέον έχει νόημα να δώσω την εντολή που επιθυμώ (πχ κάτσε). Με λίγα λόγια η συγκεκριμένη εκπαίδευση σκύλου στο να εστιάζει σε εμάς, ανεβάζει σημαντικά το επίπεδο επικοινωνίας,  συνεννόησης και συνεργασίας με το σκύλο μας καθώς μας επιτρέπει να έχουμε την προσοχή του και να του δώσουμε οδηγίες σε κάθε περίπτωση που είναι αυτό απαραίτητο και μας βοηθάει πολύ ακόμα και στην επίλυση προβλημάτων συμπεριφοράς.

Με άλλα λόγια: Είναι αδύνατον να εξασφαλίσουμε την βασική υπακοή του σκύλου μας αν πρώτα δεν μπορούμε να κερδίσουμε την προσοχή του. 

Σε κάθε περίπτωση, όσο χρήσιμο είναι να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας να εστιάζει την προσοχή του σε εμάς, ευτυχώς άλλο τόσο εύκολο είναι:

Προετοιμασία:

Θα χρειαστούμε το σκύλο μας (τι έκπληξη), λίγες γευστικές λιχουδιές και ένα ήσυχο μέρος χωρίς περισπασμούς να ξεκινήσουμε να εκπαιδεύουμε υπό εύκολες συνθήκες και σταδιακά θα ανεβάζουμε το βαθμό δυσκολίας.

Εκπαίδευση – Λέμε το όνομα του:

για τα περισσότερα σκυλιά αυτό θα είναι αρκετό ώστε να μας κοιτάξουν στα μάτια. Θέλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα ώστε μόλις μας κοιτάξει ακριβώς στα μάτια,  να πούμε μπράβο και να επιβραβεύσουμε με τη λιχουδιά που κρατάμε. Όσο πιο κοντά χρονικά (ιδανικά ταυτόχρονα) είναι το μπράβο που θα πούμε, με την ενέργεια που θέλουμε να επιβραβεύσουμε (το κοίταγμα του στα μάτια μας), τόσο πιο εύκολα θα καταλάβει το λόγο που τον επιβραβεύουμε και τι είναι αυτό που του ζητάμε.

Απο τη θεωρία στην πράξη:

Ενίοτε στη θεωρία όλα είναι εύκολα, στη πράξη διαπιστώνουμε πως κάποιες φορές ο σκύλος μας αντι να μας κοιτάξει στα μάτια έχει φάει κόλλημα και κοιτάει ανυπόμονα την λιχουδιά. Δεν απογοητευόμαστε, αυτό σημαίνει πως έχουμε τη λιχουδιά που του αρέσει που είναι πολύ βασικό! Μπορούμε να κουνήσουμε τη λιχουδιά προς το πρόσωπό μας ώστε να τραβήξουμε έτσι την προσοχή του, λέγοντας παράλληλα το όνομα του και μόλις μας κοιτάξει στα μάτια, λέμε μπράβο αμέσως με ενθουσιασμό και του δίνουμε τη λιχουδιά του. Λίγη υπομονή κι επιμονή και αυτό ήτανε! Μπράβο και στους δυό σας! Από εκεί και πέρα οι επαναλήψεις φέρνουν την μάθηση.
Tips
Αν δυσκολευόμαστε να αποσπάσουμε την προσοχή του και αδιαφορεί, το πιθανότερο είναι πως η λιχουδιά που έχουμε δεν του αρέσει αρκετά. Οι καλύτερες λιχουδιές είναι οι φρέσκιες, για παράδειγμα δοκιμάστε πολύ μικρά κομματάκια από κοτόπουλο.
Αφού μάθει και εστιάζει την προσοχή του σε εμάς όταν λέμε το όνομά του, σταδιακά μπορούμε να ανεβάζουμε τον πήχη δυσκολίας, δηλαδή να κάνουμε την ίδια εκπαίδευση και σε λιγότερο ήσυχα μέρη με περισπασμούς.

Επίσης σταδιακά μεγαλώνουμε την απόσταση ανάμεσα μας ώστε στο τέλος να έχουμε την προσοχή του με την ίδια ευκολία και από μεγάλη απόσταση!

Επόμενη προτεινόμενη εντολή για εκπαίδευση: Εκπαίδευση σκύλου στην εντολή ΕΛΑ

Γιώργος Ξένος
Θετική Εκπαίδευση Σκύλων

Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων