Πως εκπαιδεύω τον σκύλο να μη τρώει από το τραπέζι

Εκπαίδευση σκύλου στην εντολή μαζί
August 10, 2019
Ηλικία εκπαίδευσης σκύλων
August 18, 2019

Είναι συχνό φαινόμενο πριν εκπαιδευτεί ο σκύλος μας, να θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό να
τρώει ότι του γυαλίσει από το τραπέζι μας. Όπως επίσης συχνά θεωρεί πως δεν είναι σωστό να πάρει τίποτα όσο είμαστε εμείς εκεί, αλλά ότι μόλις γυρίσουμε την πλάτη και βγούμε από το δωμάτιο μπορεί άνετα να τσιμπήσει το μεζεδάκι του από το τραπέζι.


Ας δούμε πως μπορούμε εύκολα να μάθουμε το σκύλο μας να μη κλέβει λιχουδιές από το τραπέζι. (κάτι δηλαδή που εγώ προσωπικά ακόμα δεν έχω καταφέρει να μάθω στον εαυτό μου!).

Πρόληψη

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι η πρόληψη, δηλαδή πριν κάν εμφανίσει δείγματα τέτοιας συμπεριφοράς να φροντίσουμε να μην την προκαλέσουμε εμείς οι ίδιοι. Για παράδειγμα φροντίζουμε να μην αφήνουμε πειρασμούς πάνω σε χαμηλό τραπέζι χωρίς την επίβλεψη μας γιατί μοιραίο είναι κάποια στιγμή όταν μπορέσει κάτι να τσιμπήσει.
 
Έτσι άθελα μας ενισχύουμε αυτή τη συμπεριφορά, καθώς έστω και κατά λάθος ο σκύλος μας επιβραβεύετε για αυτή του την συμπεριφορά και όσο του γίνεται και συνήθεια θα θέλει μετά να την επαναλαμβάνει. Αρχικά θα σας είναι χρήσιμο να διαβάσετε πρώτα το άρθρο πως μαθαίνουμε το σκύλο να μη ζητιανεύει όταν τρώμε.
 

Εκπαίδευση

Αφού λοιπόν διασφαλίσουμε πως σε πρώτη φάση μέχρι να μάθει δεν αφήνουμε ποτέ πειρασμούς στο τραπέζι χωρίς επίβλεψη και πως δε μαθαίνουμε το σκύλο να ζητιανεύει άθελα μας προχωράμε στο να του δώσουμε να καταλάβει πως το τραπέζι είναι πέρα από τα επιτρεπτά του όρια.
 
Όπως εμείς δεν τον ενοχλούμε και δε του παίρνουμε τροφή από το πιάτο του όταν τρώει, έτσι κι εκείνος πρέπει να καταλάβει και να σεβαστεί πως στο τραπέζι είναι η δική μας τροφή. Εξάλλου ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη περίπτωση, όσο αφορά τον χαρακτήρα και την εκπαίδευση του σκύλου είναι καλό να μπαίνουν κάποια βασικά όρια
 

Θετική εκπαίδευση σκύλου σε σωστή συμπεριφορά

Κατά την θετική εκπαίδευση σκύλου, στόχος μας είναι να του ενισχύσουμε την σωστή συμπεριφορά, ώστε στη συνέχεια να καταλάβει πως όταν συμπεριφέρεται όπως έχουμε υποδείξει θα περνάει καλύτερα. Προσέχουμε να μην επιβραβεύουμε λάθος συμπεριφορές.  Για παράδειγμα αν γκρινιάζει για να πάρει λιχουδιά από το τραπέζι, δε θα του δώσω επιβράβευση προληπτικά για να μην πάρει κάτι από το τραπέζι γιατί έτσι άθελα μου του δείχνω να καταλάβει πώς θα γκρινιάζει και θα παίρνει λιχουδιές. 
 

Σωστή συμπεριφορά σκύλου δίπλα στο τραπέζι με το φαγητό

Όταν ο σκύλος μας κάθεται ήσυχος χωρίς να προσπαθεί ούτε και να απαιτεί να πάρει λιχουδιά από το τραπέζι, μπορούμε να σηκωθούμε να πάμε στο μέρος του και να τον επιβραβεύσουμε. Δε θέλουμε να τον φωνάξουμε και να τον επιβραβεύσουμε στο τραπέζι καθώς θα πρέπει να του κάνουμε ξεκάθαρο πως από το τραπέζι δεν υπάρχει κανένας τρόπος και ούτε μία στις χίλιες να πάρει λιχουδιά. Αυτό κάνει πιο εύκολη την εκπαίδευση του.
 
Αν δούμε σημάδια πως απαιτεί η γκρινάζει  για να πάμε να του δώσουμε λιχουδιά, αυτή είναι μια συμπεριφορά που δεν επιθυμούμε να του επιβραβεύσουμε. 
 

Εκπαίδευση στην εντολή ΑΣΕ 

Είναι χρήσιμο να του μάθουμε την εντολή ΑΣΕ και καλή ευκαιρία να την θέσουμε σε εφαρμογή βάζοντας επίτηδες μια λιχουδιά πάνω στο τραπέζι ώστε να τον εξασκήσουμε να αφήνει και να μη παίρνει τίποτα από το τραπέζι. 
 
Δηλαδή αν τον δούμε να πλησιάζει, δεν τον αφήνουμε να πάρει τη λιχουδιά από το τραπέζι αλλά του λέμε άσε προληπτικά, και όταν του αποσπάσουμε την προσοχή και παραιτηθεί από την απόπειρα  να πάρει τη λιχουδιά από το τραπέζι τον επιβραβεύουμε. 
 
Φροντίζουμε κατά την εκπαίδευση να είμαστε αρκετά κοντά στη λιχουδιά που έχουμε βάλει ως δόλωμα στο τραπέζι ώστε να μπορούμε να τον αποτρέψουμε βάζοντας από πάνω το χέρι μας σε περίπτωση που δε μας ακούσει.  Διαφορετικά αν προλάβει και πάρει τη λιχουδιά από το τραπέζι, κατά λάθος θα τον έχουμε εκπαιδεύσει πως μπορεί να παίρνει από εκεί λιχουδιές αρκεί να το κάνει πολύ γρήγορα. 
 
Εξυπακούεται η εκπαίδευση αυτή καλό είναι να μη γίνει σε ώρα φαγητού. Μπορούμε να κάνουμε πεντάλεπτες εκπαιδεύσεις όσες φορές τη μέρα θέλουμε σε άσχετες ώρες, ώστε σιγά σιγά να μπαίνει στο κλίμα πως ποτέ δε θα παίρνει κάτι από το τραπέζι, και πως όμως ενίοτε θα παίρνει λιχουδιές όταν συμπεριφέρεται σωστά. 
 
Αρχικά θα είναι απαραίτητο να λέμε την εντολή ΑΣΕ κάθε φορά που θα πάει να πλησιάσει, όταν θα μας ακούει όπως είναι φυσικό θα επιβραβεύουμε, στη συνέχεια θα παρατηρήσουμε πως θα μπαίνει σιγά σιγά στο πνεύμα και μολονότι θα έχουμε εμείς δόλωμα λιχουδιά στο τραπέζι, πλέον δε θα πλησιάζει. Εκεί είναι που θα πρέπει να επιβραβεύσουμε ακόμα παραπάνω και με μεγαλύτερη έμφαση και έπαινο. Γιατί αυτή ακριβώς είναι η επιθυμητή συμπεριφορά. Να έχουμε δηλαδή φαγητό κι εκείνος καν να μη πλησιάζει. 
 
Με το πέρασμα του χρόνου θα επιβραβεύουμε όλο και πιο αραιά. Στόχος μας είναι σταδιακά και μεγαλώνοντας ο σκύλος που θα έχει και μεγαλύτερη υπομονή, να καταλάβει πως θα έρθει η ώρα του και θα πάρει λιχουδιά όταν τελειώσουμε να τρώμε και σηκωθούμε από το τραπέζι. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος όχι μόνο να μάθουμε το σκύλο μας να μη παίρνει λιχουδιές από το τραπέζι αλλά και να μη θέλει καθώς θα γνωρίζει πολύ καλά πως στο τέλος θα επιβραβευτεί για την υπομονή του. 
 

Βάζοντας όρια στο τραπέζι

Σε κάποιες περιπτώσεις η θετική ενίσχυση δεν είναι αρκετή και ο σκύλος μας δυσκολεύετε να διαχωρίσει το σωστό από το λάθος ίσως θα ήταν χρήσιμο να εφαρμόσετε την εντολή μη , ουσιαστικά προσθέτοντας μια αρνητική ενίσχυση την ώρα που πάει προς τη λιχουδιά στο τραπέζι. Τελικός στόχος είναι να συνδυάσει αρνητικά την σκέψη του να πάρει κάτι από το τραπέζι αλλά κυρίως να συνδυάσει θετικά το να περιμένει μακριά από το τραπέζι να έρθει η σειρά του υπομονετικά.
Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων