Πως εκπαιδεύουμε το κουτάβι να τα κάνει στην πάνα

κουταβι δαγκωνει
Εκπαίδευση κουταβιού να μη δαγκώνει
August 5, 2019
θετικη εκπαιδευση βελγικος ποιμενικος και γερμανικος ποιμενικος σκυλος
Θετική εκπαίδευση σκύλου
August 6, 2019
εκπαιδευση κουταβιου τουαλετα

εκπαιδευση κουταβιου τουαλετα

Πότε ξεκινάμε την εκπαίδευση του κουταβιού για τουαλέτα ώστε να μη λερώνει μέσα στο σπίτι:

Η εκπαίδευση αφορά κουτάβια ανεμβολίαστα που δε μπορούν ακόμα να πάνε βόλτα,
περίπου 2 μηνών ως και 4 μηνών. (προσοχή συμβουλευτείτε το άρθρο κοινωνικοποίηση κουταβιών αν δε το έχετε κάνει ήδη καθώς αυτή η περίοδος είναι το μικρό χρονικό παράθυρο που έχετε για να κοινωνικοποιήσετε το κουτάβι σας). Το κουταβάκι αν αφεθεί ανεξέλεγκτο πριν εκπαιδευτεί για τουαλέτα λογικό είναι να αρχίσει να λερώνει το σπίτι. Κι όσο αφήνουμε να συμβαίνει αυτό τόσο αρχίζει να του γίνετε συνήθεια και στη συνέχεια θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να σταματήσει να τα κάνει εκεί που είχε συνηθίσει και να μάθει να τα κάνει στην πάνα του. 
 
Για αυτό η εκπαίδευση  ιδανικά ξεκινά από την πρώτη κιόλας μέρα. Το καλύτερο και πιο εύκολο τόσο για εσάς όσο και για το κουτάβι σας , είναι να αρχίσετε να του δείχνετε από την πρώτη κιόλας στιγμή το μέρος που θα κάνει την ανάγκη του, ώστε να συνδυάσει το νέο του σπίτι με νέες και σωστές συνήθειες από την αρχή.
 
Κι επειδή είναι ακόμα κουτάβι θεωρώντας πως ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και άρα δε μπορούμε να το πάμε βόλτα, θα το μάθουμε σε πρώτη φάση να τα κάνει στην πάνα. Εναλλακτικά μπορούμε να το μάθουμε να τα κάνει στο μπαλκόνι με την ίδια ακριβώς μέθοδο που ακολουθεί. Αν είναι μεγαλύτερο σε ηλικία και μπορούμε να το βγάζουμε βόλτα, τότε καλύτερα επιλέξτε να διαβάσετε το άρθρο εκπαίδευση σκύλων για τουαλέτα.

Εξοπλισμός – προετοιμασία:

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΑΝΑΣ ΚΟΥΤΑΒΙΟΥ
ιδανικά η τοποθέτηση της πάνας η εφημερίδας
σε ένα ησυχο σημείο σχετικά κοντά στο κρεββάτι
και το φαγητό του 
1. Ένα δωμάτιο στο οποίο θα περιορίσουμε αρχικά το κουτάβι για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας  με την επίβλεψη μας (άρα θα πρέπει να είναι ένα δωμάτιο οπου κι εμείς θα είμαστε εκεί) – εναλλακτικά ένα πάρκο για κουτάβια (κόστος περίπου 30€)
2. Τα γεύματα του  βοηθάει να γίνονται σε συγκεκριμένες προγραμματισμένες ώρες, καθώς σιγά σιγά έτσι θα πετύχουμε να πηγαίνει και για τουαλέτα σε συγκεκριμένες ώρες (συνήθως 5 – 10 λεπτά μετά από το γεύμα), πράγμα που μας βοηθάει να το πηγαίνουμε στο σωστό σημείο τη σωστή ώρα.
3. Σφουγγαρίστρα (ατυχήματα θα συμβούν!)
Δεν θα χρειαστούμε ειδικό σπρέϋ που ψεκάζεις εκεί που θες να κάνει την ανάγκη του, ούτε και θα χρειαστούμε ειδικό σπρέϋ που ψεκάζεις εκεί που δεν θες να κάνει την ανάγκη του (δε πιάνουν όπως και δε πιάνει και το κόλπο με το ξύδι). Αρκεί να ακουμπάμε ελαφρά την καινούργια πάνα εκεί που έκανε τσίσα νωρίτερα ώστε να πάρει τη μυρωδιά του και να το ελκύει να τα κάνει στην πάνα.
4. Θα χρειαστούμε αρκετές πάνες (η εναλλακτικά εφημερίδες) και θα πρέπει να τις αλλάζουμε κάθε φορά που τις λερώνει καθώς τα κουταβάκια είναι καθαρά ζωάκια και θα αποφύγουν να πάνε ξανά στην πάνα αν είναι ήδη πολύ βρώμικη.
5. Το σημείο που θα τοποθετήσουμε την πάνα θα πρέπει να είναι τέτοιο όπου να έχει άμεση αλλά και απρόσκοπτη πρόσβαση και να μπορεί να ενεργηθεί με ηρεμία. (μην τοποθετηθεί σε σημείο που πιθανόν το τρομάζει ούτε και σε σημείο που ίσως να τον δυσκολεύει η πρόσβαση).  Στην αρχή για να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολο, μπορούμε να του στρώσουμε και παραπάνω από μία πάνες! Ιδανικά η πάνα θα τοποθετηθεί σε σημείο που να μπορεί όταν χρειαστεί να τον περιορίσουμε (όπως θα δούμε παρακάτω) να την χρησιμοποιεί ώστε να μη χρειαστεί να του βάλουμε κι αλλού πάνα και το μπερδέψουμε.
6. Σε κάποιο σημείο κοντά στην πάνα του (πχ πάνω σε κάποιο ράφι η τραπέζι) μπορούμε να έχουμε πρόχειρες μερικές λιχουδιές ώστε να προλαβαίνουμε να επιβραβεύουμε όταν τα κάνει στο σωστό σημείο.
7. Ιδανικά (αλλα όχι απαραίτητα) υποδεχόμαστε το κουτάβι Σαββατοκύριακο ώστε να έχουμε χρόνο μα είμαστε παρόντες μαζί του. 

Πως να μη λερώνει όλο το σπίτι

Ο σκύλος από το φύση του δε θέλει να λερώνει το χώρο του, μιας και αυτό έχει ήδη φροντίσει να του το μάθει η μαμά του από πολύ νεαρή ηλικία, καθώς το βλέπουμε να απομακρύνεται από τη φωλίτσα τους ώστε να πάει να κάνει την ανάγκη του παραπέρα, από τις πρώτες κιόλας βδομάδες. Άρα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί από πολύ μικρό, πράγμα αξιοθαύμαστο αν αναλογιστούμε πως στον άνθρωπο αυτό είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνια!
 
Έχοντας αυτό στο νου μας οπλιζόμαστε με κατανόηση και ψυχραιμία όταν θα συμβαίνουν ατυχήματα τον πρώτο καιρό, εξάλλου οι φωνές τα νεύρα και οι τιμωρίες φέρνουν μόνο τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 
Γιατί όμως ενώ έχει την τάση να μη λερώνει το χώρο κατοικίας του, πάει και λερώνει ναι μεν λίγο πιο κάτω, αλλά όμως και πάλι μέσα στο σπίτι; Ο λόγος είναι πως δεν έχει ακόμα καταλάβει πως όλο το σπίτι αποτελεί κατοικία μας και κατοικία του. Αυτό θα συμβεί σιγά σιγά, όμως μέχρι τότε για να μη λερώνει όλο το σπίτι, θέλουμε να του περιορίσουμε την πρόσβαση σε συγκεκριμένα δωμάτια και γενικότερα θα κυκλοφορεί ελεύθερα μόνο υπό την κοντινή επίβλεψη μας όπως θα δούμε αναλυτικότερα και παρακάτω.

Σε πρώτη φάση , στόχος μας θα πρέπει να είναι, κάθε φορά που θα κυκλοφορεί ελεύθερο στο σπίτι, να είναι πάντα υπό την επίβλεψη μας ώστε να προλαβαίνουμε ατυχήματα.
 

Πως μαθαίνουμε στο κουτάβι να τα κάνει στην πάνα

Το μυστικό είναι να του δείξουμε που πρέπει να τα κάνει και όταν τα κάνει στο σωστό σημείο, δηλαδή στην πάνα του, να το επιβραβεύουμε κάθε φορά με ενθουσιασμό και μια λιχουδιά που του αρέσει πάρα πολύ και που εγκρίνει ο κτηνίατρος μας για την ηλικία του. Σημαντικό είναι πάντως η λιχουδιά αυτή να του αρέσει.

 
Άρα όπως καταλαβαίνουμε ο μόνος τρόπος να διδάξουμε το κουτάβι μας είναι να το έχουμε υπο διαρκή επίβλεψη. Για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν το αφήνουμε να αλωνίζει ανεξέλεγκτο σε όλο το σπίτι από την πρώτη μέρα και επαναλαμβάνω τη λέξη ανεξέλεγκτο. Δεν πειράζει καθόλου να το αφήσουμε να εξερευνήσει το χώρο για λίγο χρονικό διάστημα εφόσον είμαστε δίπλα του και το εποπτεύουμε.
 
Επειδή είναι πρακτικά αδύνατον να κυνηγάμε όλη μέρα το ένα σκυλάκι γύρω από όλο το σπίτι, για αυτό ακριβώς εξυπηρετεί πάρα πολύ στην εκμάθηση της τουαλέτας του να το περιορίσουμε σε πρώτη φάση σε συγκεκριμένο χώρο.
 
Θα πρέπει ανα πάσα ώρα και στιγμή να το επιβλέπουμε ώστε αμέσως μόλις δούμε σημάδια πως ετοιμάζεται να κάνει την ανάγκη του, να σηκώσουμε και να το πάμε με ηρεμία στην πάνα. Δε φεύγουμε αλλά περιμένουμε εκεί μαζί του, μόλις τα κάνει θα έχουμε ήδη φροντίσει να έχουμε εύκαιρη λιχουδιά ώστε να το επιβραβεύσουμε. Σημαντικό είναι να παίρνει τον έπαινο και την επιβράβευση εκείνη τη στιγμή και αρχικά και σε εκείνο το σημείο ώστε ο συνειρμός να του είναι όσο το δυνατόν πιο σαφής.  Σύντομα θα παρατηρήσουμε να χαίρεται όταν θα του λέμε μπράβο και να περιμένει κάθε φορά τη λιχουδιά του. 
 
Λέγοντας του τη λέξη «τσίσα» ή «τουαλέτα» η όποια λέξη επιλέξουμε τη στιγμή που κάνει την ανάγκη του, πετυχαίνουμε σιγά σιγά να συνδιάσει την λέξη αυτή ώς εντολή. Μελλοντικά αυτό θα μας είναι χρήσιμο για να του δείξουμε με αυτή τη λέξη που μπορεί να ανακουφιστεί (πχ σε μία σύντομη στάση που θα κάνουμε σε ένα ταξίδι με το αμάξι κλπ)
 
Μη βιαστείτε να αποσύρετε την επιβράβευση από την εκπαίδευση, το ότι έδειξε να καταλαβαίνει που πρέπει να τα κάνει δε σημαίνει οτι του έχει γίνει απόλυτα σωστή συνήθεια ακόμη. Οι λιχουδιές το βοηθάνε να εδραιώσει αυτό που του μάθατε.
 

Aπό τη θεωρία στη πράξη:

Στην πράξη θα διαπιστώσετε πως κάποιες φορές – άνθρωποι είμαστε – θα ξεχαστείτε, ίσως θα αφαιρεθείτε και θα δείτε το κουτάβι να παίρνει θέση για να κάνει την ανάγκη του σε λάθος σημείο. Εκεί θα πρέπει ήρεμα άλλα αποφασιστικά, χωρίς να το τρομάξουμε να το διακόψουμε, πχ να πούμε επ επ!! οχι εκεί! Με αρνητικό τόνο τόσο όσο, και να το πάμε σηκωτό στην πάνα του. Για να απαντήσω ένα συχνό ερώτημα: Ναι ακόμα κι αν έχει ήδη ξεκινήσει να τα κάνει. Στόχος μας να καταλάβει πως μόνο στην πάνα του μπορεί να ανακουφιστεί. Ιδανικά, θα πρέπει πριν καν προλάβει να ξεκινήσει να τα κάνει, μόλις το δούμε να μυρίζει περίεργα στο έδαφος, ή να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του για να πάρει στάση, να το διακόψουμε και να το πάμε στο σωστό σημείο να κάνει την ανάγκη του.
 
Προσέχουμε να μη το τρομάξουμε και φυσικά ούτε λόγος για τιμωρία, η τιμωρία εκτός από άδικη δεν είναι ούτε καν εκπαιδευτική, τα κουτάβια μαθαίνουν με την επιβράβευση όταν τα κάνουν στο σωστό σημείο, και όχι με την τιμωρία όταν δε τα κάνουν εκεί. 
 
Τι κάνουμε αν το κουτάβι λερώσει σε λάθος σημείο μέσα στο σπίτι:
 
Αν πετύχουμε το κουταβάκι να πάει να τα κάνει σε λάθος σημείο, απλά το διακόπτουμε λεγοντας ένα ΕΠ! η ΜΗ! τόσο όσο να το διακόψουμε και να του επικοινωνήσουμε πως δεν εγκρίνουμε αυτό που κάνει, και το πάμε σηκωτό στην πάνα του. Αν το τρομάξουμε άθελα μας ή από τιμωρία, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να μάθει να αποφεύγει να κάνει την ανάγκη του μπροστά μας.  Εκτός του ότι έτσι δε καταφέρνουμε τίποτα, θα μας δυσκολέψει στη συνέχεια και στη βόλτα όταν θα θέλουμε να το μάθουμε να τα κάνει έξω από το σπίτι, και θα έχουμε χαλάσει και χωρίς λόγο τη σχέση μας με φωνές τιμωρίες και νεύρα. 
 
Γίνομαι κουραστικός αλλά το λέω μια ακόμα φορά: Το κουτάβι μαθαίνει με το να το επιβραβεύουμε όταν τα κάνει στο σωστό σημείο. Πρέπει εμείς να έχουμε το νου μας και να το πηγαίνουμε ήρεμα εκεί όταν έχει έρθει η ώρα. 
 
Αν δε το προλάβουμε και τα κάνει σε λάθος σημείο δεν υπάρχει λόγος για εκνευρισμό, το μόνο που κάνουμε είναι να τα καθαρίσουμε ήρεμα (ιδανικά δε θέλουμε καν να μας βλέπει να τα καθαρίζουμε γιατί μας αντιγράφουν και υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να ασχολείται με τα κακά του). Υπάρχουν περιπτώσεις που μετά από ανώφελη τιμωρία το κουτάβι κατέληξε να τρώει τα κακά του για να αποφύγει τυχόν τιμωρία. Η τιμωρία είναι ανώφελη , δε διδάσκει τίποτα και θα βγούμε κερδισμένοι με το να την αποφεύγουμε.
 
Τυχόν νεύρα και τιμωρίες το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μπερδέψουν το κουτάβι και να καταστρέψουν την ακόμα ευαίσθητη μεταξύ μας σχέση. Καλύτερα να συνεχίζουμε να χτίζουμε αυτή την όμορφη σχέση με ψυχραιμία και υπομονή.  Η εκπαίδευση σκύλου για τουαλέτα δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Οι πρώτες μέρες μόνο είναι δύσκολες, και σύντομα θα έχουμε λύσει ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της συμβίωσης μας!
 
 

Πως καταλαβαίνουμε πότε είναι η ώρα να κάνει την ανάγκη του

Η όλη ουσία της εκπαίδευσης για τουαλέτα, είναι  να μαντεύουμε πότε το κουτάβι μας είναι έτοιμο να κάνει την ανάγκη του ώστε να το προλαβαίνουμε και να το πηγαίνουμε στη πάνα κι όταν τα κάνει εκεί να έχουμε φροντίσει να έχουμε ήδη έτοιμη την επιβράβευσή του, ώστε με αυτό τον τρόπο να το συνδυάσει θετικά και να θέλει να πηγαίνει από μόνο του να κάνει την ανάγκη του σε εκείνο το σημείο.
 
Μας βοηθάει λοιπόν να ξέρουμε τα σημάδια πως πλησιάζει η ώρα για την ανάγκη του:
 
1. Το λιγότερο ανα τέσσερις ώρες!  Όσο είναι κουτάβι θα χρειάζεται να πηγαίνει συχνά για τουαλέτα (περίπου κάθε 4 ώρες) καθώς η κύστη του δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα στο βαθμό που να του επιτρέπει να κρατιέται παραπάνω. Με τον καιρό θα μπορεί να κρατιέται ολοένα και παραπάνω αλλά  πάντα θα πρέπει να του εξασφαλίζουμε 2-3 βόλτες την μέρα.

2. Όταν το δούμε να κάνει κυκλικές κινήσεις γύρω από τον εαυτό του.

3. Όταν δείχνει να θέλει να πάει προς την πάνα

4. Μετά από ύπνο – ιδιαίτερα το πρωί

5. Μετά από φαγητό η νερό

6. Μετά από παιχνίδι

7. Οταν δείχνει να είναι ανήσυχο 

8. Οταν κλαίει

9. Πριν τον βραδινό ύπνο
 
Ο ρόλος μας είναι να έχουμε όσο κυκλοφορεί ελεύθερο το νου μας για αυτά τα σημάδια ώστε έγκαιρα και ήρεμα ώστε να μη το διακόψουμε, να το πάμε εκεί που πρέπει να τα κάνει και να το επιβραβεύσουμε.  Μετά απο μερικές επαναλήψεις θα πηγαίνει από μόνο του και θα περιμένει και την επιβράβευση του! Αλλά ακόμα και τότε δε σταματάμε την εκπαίδευση πριν το εμπεδώσει καλά.
 

Τι κάνουμε για όσο χρονικό διάστημα δεν μπορούμε να επιβλέπουμε το κουτάβι μας:

Οπως είπαμε δε θέλουμε να αφήνουμε το κουτάβι να κυκλοφορεί ελεύθερο χωρίς επιβλεψη, γιατί έτσι δε θα έχουμε την ευκαιρία να το διορθώσουμε (επαναλαμβάνω διορθώσουμε και όχι μαλώσουμε) όταν θα πάει να κάνει την ανάγκη του σε λάθος σημείο και να του δείξουμε πως πρέπει να τα κάνει στην πάνα. Κι αν δε το διορθώσουμε τότε σύντομα θα το γίνει συνήθεια να τα κάνει σε λάθος σημείο, αρκετές φορές μάλιστα συμβαίνει ένα συγκεκριμένο λάθος σημείο να γίνει και αγαπημένο του (πχ το αγαπημένο μας χαλάκι).

 
Για αυτό το λόγο θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα, να περιορίζουμε το χώρο του για όσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να έχουμε αλλού την προσοχή μας. Φροντίζουμε να διαμορφώσουμε ένα μικρό χώρο όπου θα μπορεί να είναι περιορισμένο έχοντας το νεράκι του, το κρεββατάκι του και μια πάνα σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνει την ανάγκη του. 
 
Καθώς έχει ήδη διδαχθεί από τη μαμά του να μη λερώνει τη φωλιά του, αν χρειαστεί να κάνει την ανάγκη του, θα απομακρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από το κρεββατάκι του και αναγκαστικά θα τα κάνει στην πάνα που θα του έχουμε βάλει εφόσον ο χώρος είναι περιορισμένος και δεν έχει άλλη επιλογή.  Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο ακόμα και χωρίς την παρουσία μας, μαθαίνει να τα κάνει στην πάνα στον αυτόματο πιλότο! Όμως θα πρέπει να μη κάνουμε κατάχρηση, θέλουμε να το βγάζουμε έξω από το πάρκο ώστε με την επίβλεψη μας να το διδάξουμε να συμπεριφέρεται σωστά σε όλο το σπίτι και γενικότερα αλλά και στο θέμα της τουαλέτας. Αν είναι εφικτό μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα τέτοιο μικρό χώρο στο σπίτι μας,  διαφορετικά θα σας λύσει τα χέρια η αγορά ενός πάρκου για κουτάβια. είναι ιδανικό για να το περιορίζουμε για τα σύντομα εκείνα χρονικά διαστήματα που δεν μπορούμε να το εποπτεύουμε και είναι τέτοια η μορφή του που μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε όποιο σημείο του σπιτιού μας εξυπηρετεί, μπορεί ακόμα και να ανοίξει εντελώς από τετράγωνο που είναι να γίνει ένας μεγάλος φράχτης, και μπορούμε έτσι σταδιακά να δίνουμε πρόσβαση στο κουτάβι μας σε ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του σπιτιού μας πάντα με επίβλεψη, ώστε σιγά σιγά να το νιώσει και δικό του σπίτι κι έτσι να καταλάβει και να μάθει πως δε πρέπει να το λερώνει.

Ατυχήματα στην τουαλέτα – Συχνές ερωτήσεις – Χρήσιμες Συμβουλές:

  • Είναι δεδομένο πως θα συμβούν ατυχήματα. Απλά καθαρίζουμε χωρίς να το κάνουμε θέμα και συνεχίζουμε κανονικά προσπαθώντας την επόμενη φορά να μαντέψουμε πιο έγκαιρα ότι ήρθε η ώρα και να το οδηγήσουμε στην πάνα.
  • Αν παρατηρήσετε πως αποφεύγει να πάει προς την πάνα του γενικότερα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να νιώθει άβολα στο συγκεκριμένο μέρος, ίσως είναι καλή ιδέα να την βάλετε σε άλλο σημείο. 
  • Αν ενώ έχει πάει στην πάνα ο ποπός του εξέχει και τελικά κάνει την ανάγκη του ακριβώς έξω από την πάνα, το θεωρούμε επιτυχία και επιβραβεύουμε!!!
  • Αν τα περιττώματα του είναι πολύ υδαρή ίσως είναι καλή ιδέα να το ταίζετε λιγότερο, μιλήστε πρώτα με τον κτηνίατρο
Αν παρόλες τις προσπάθειες σας δε τα καταφέρνετε να το μάθετε να πηγαίνει στο σωστό σημείο για τουαλέτα, και ιδίως αν υποψιάζεστε πως ίσως έχει συχνοουρία η διαπιστώσετε πως παρουσιάζει διάρροια θα πρέπει να το πάτε άμεσα στον κτηνίατρο. Συχνά παρουσιάζουν φλεγμονές στην ουροδόχο κύστη που χρήζουν κατάλληλης κτηνιατρικής θεραπείας.
 
Αφού αποκλειστεί θέμα υγείας, τότε και μόνο τότε είναι καλή ιδέα να απευθυνθείτε για βοήθεια σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων 
 

Συγχαρητήρια είμαι σίγουρος πως τα καταφέρατε με επιτυχία στο πρώτο του μάθημα!

Δε καταφέρατε απλά και μόνο να του διδάξετε το πρώτο του μάθημα, αλλά μέσα από την υπομονετική καθοδόγηση σας, με τον θετικό τρόπο εκπαίδευσης θέσατε τα θεμέλια μιας υπέροχης σχέσης. Οι πρώτες μέρες ίσως ήταν λίγο δύσκολες, όμως τα κουτάβια μαθαίνουν τη τουαλέτα πολύ γρήγορα ακόμα και μέσα σε λίγες μέρες και αν ακολουθήσατε τις οδηγίες εκπαίδευσης του κουταβιού στη τουαλέτα με συνέπεια, είμαι βέβαιος πως τα καταφέρατε άψογα. 
Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων