Πως εκπαιδεύουμε με θετική υποκίνηση το σκύλο μας

Γιατί να εκπαιδεύσω το σκύλο μου
September 21, 2019
Πως σταματάμε το σκύλο μας να τρώει κακά και γιατί το κάνει;
September 22, 2019

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ

Ο ερχομός ενός κουταβιού (ή ενήλικα σκύλου)  στη ζωή μας είναι φυσικά πολύ χαρούμενη στιγμή γεμάτη ενθουσιασμό. Παράλληλα σημαίνει και ανάληψη ευθύνης, καθώς η ζωή του είναι κυριολεκτικά στα χέρια μας. Από εμάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ευζωία τους και η ψυχολογική τους υγεία. Με τον ερχομό του γεννιέται το ερώτημα πως θα τον εκπαιδεύσουμε ώστε να μπορούμε να συμβιώσουμε μαζί σε αρμονία και να ζεί κι εκείνος χαρούμενος αλλά κι εμείς! 

 
Γνωρίζοντας κάποια βασικά πράγματα, με ελάχιστη προσπάθεια και με τη δική σας καθοδήγηση το κουταβάκι μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σκύλο κοινωνικοποιημένο, υπάκουο – χωρίς προβλήματα στη συμπεριφορά του. Είναι όλα πιο εύκολα αν ξεκινήσουμε άμεσα. Αν είναι μεγάλος σε ηλικία και πάλι μπορεί  να εκπαιδευτεί απλά θα χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο διότι έχει ήδη χτίσει το χαρακτήρα του και κάποιες συνήθειες. Ποτέ  μα ποτέ δεν είναι αργά, αν αφιερώσουμε έστω και δέκα λεπτά από το χρόνο μας καθημερινά, τα αποτελέσματα θα μας ανταμείψουν και με το παραπάνω! 

Τι θα χρειαστούμε:

   1. Σεβασμό :

 Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως από τα πιο πολύτιμα εργαλεία – αν μπορούμε να τα πούμε έτσι – της σχέσης μας με το σκύλο είναι ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη. Είναι σημαντικό  να υπάρχει πάντα αμοιβαίος σεβασμός και να μην κάνουμε κάτι  που θα διαταράξει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό μας.  Όπως στους ανθρώπους έτσι και στους σκύλους η εμπιστοσύνη εύκολα χάνεται – δύσκολα όμως επανακτάται. Οποιαδήποτε μορφή βίας προς το σκύλο  είναι άδικη και κλονίζει την εύθραυστη και πολύτιμη εμπιστοσύνη που έχει στο πρόσωπό μας. Κανένας δεν είναι τέλειος, και όλοι κάνουμε λάθη. Μπορείτε να δείτε τα 9 πιό συνηθισμένα λάθη  και πως μπορούμε να τα αποφύγουμε εύκολα. Άραγε πως θα νιώθαμε για το σκύλο μας αν μας δάγκωνε κάθε φορά που εμείς κάναμε κάτι λάθος; Θα του είχαμε εμπιστοσύνη;

   2. Υπομονή:   

Κάθε αρχή και δύσκολη, και κάθε φορά που προσπαθούμε να του μάθουμε  κάτι νέο, χρειάζεται να του δίνουμε το χρόνο να το αφομοιώσει.  Κάποιες οδηγίες θα τις καταλάβει στο λεπτό αλλά κάποιες άλλες ίσως χρειαστεί και μέρες. Η ίδια η διαδικασία της εκπαίδευσης για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να έχει χαρακτήρα παιχνιδιού. Ιδανικά δε θα πρέπει να διαρκεί πάνω από δέκα λεπτά κάθε φορά ώστε να παραμένει πάντα κάτι ευχάριστο που  θα αποζητά ο σκύλος και θα περιμένει με ανυπομονησία να τον διδάξουμε κάτι νέο κάθε φορά. Επειδή τα σκυλιά είναι οι καλύτεροι ψυχολόγοι ανθρώπων στον κόσμο λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν μαζί μας, είναι σε θέση να καταλάβουν πότε έχουμε ευδιάθετη ψυχολογία και πότε είμαστε εκνευρισμένοι. Αν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης για οποιοδήποτε λόγω νιώσουμε εκνευρισμό, θα έχουμε πολύ πιο καλά αποτελέσματα αν κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα  ή  αν συνεχίσουμε την άλλη μέρα. 
 
Ο εκνευρισμός μας του δημιουργεί  σύγχυση, μπορεί να τον μπερδέψει αφού δε καταλαβαίνει τι έχει κάνει λάθος και γενικότερα μπορεί να του δημιουργήσει αρνητική στάση και ανασφάλεια στη διαδικασία της εκπαίδευσης γενικότερα αν την συνδυάσει με τον εκνευρισμό μας. Η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για το σκύλο. Θα χρειαστεί να κάνουμε την ίδια άσκηση ξανά και ξανά και ξανά μέχρι να την μάθει. Κάποιες εντολές μπορεί να τις καταλάβει από την πρώτη μέρα ενώ για κάποιες άλλες μπορεί να χρειαστεί  μέρες για να καταλάβει τι του ζητάμε ώστε να μάθει να τις εκτελεί. Ακόμα κι αν έχει μάθει μια εντολή άριστα, θα χρειαστεί να επαναλαμβάνουμε την άσκηση ανά τακτά διαστήματα ώστε να συντηρήσουμε αυτή τη μάθηση. Επειδή και η υπομονή έχει όρια, σταματάμε πάντα όταν νιώσουμε εκνευρισμό , και φροντίζουμε να μοιράζουμε το χρόνο σε σύντομα δεκάλεπτα μέσα στη μέρα ώστε  να μη βαρεθεί τη διαδικασία και να έχει χρόνο να χωνέψει τα νέα ερεθίσματα.

 

   3. Έπαινος – επιβράβευση (ανταμοιβή στα πρώτα στάδια) και διόρθωση  χωρίς βία: 

Είναι χρήσιμο να ξέρουμε πως ο σκύλος δε γνωρίζει τι είναι σωστό και τι λάθος στην κοινωνία των ανθρώπων. Εξαρτάται απο εμάς να τον μάθουμε και ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνει είναι με τον συσχετισμό της ενέργειας που κάνει με το αποτέλεσμα που είχε η ενέργεια αυτή. Αν για παράδειγμα την ώρα που παίζουμε με το κουτάβι μας, εκείνο μας δαγκώσει, λέγοντας ένα ΕΠ! και σταματώντας το παιχνίδι, αρχίζει και καταλαβαίνει πως το δάγκωμα είναι μη αποδεκτή συμπεριφορά γιατί κάθε φορά που δαγκώνει τελειώνει το παιχνίδι. Και αντίστροφα αν κάθε φορά που μας φέρνει το μπαλάκι που του πετά με του λέμε ένα θερμό μπράβο μαζί με ένα χάδι η μία αγαπημένη του λιχουδιά, αρχίζει να καταλαβαίνει πως το να μας φέρνει το μπαλάκι είναι κάτι πολύ καλό μιας και κάθε φορά που το κάνει παίρνει έπαινο, χάδια και θετικά αποτελέσματα. Γρήγορα θα καταλάβει πότε κάνει κάτι καλό η κακό με το άκουσμα και μόνο της λέξης. Επιβράβευση μπορεί να είναι ανταμοιβή με μερικές λιχουδιές (πχ ζαμπόν σε μικρά κομματάκια, ή λουκάνικα σε κομματάκια) που θα χρησιμεύουν ως θετική υποκίνηση δίνοντάς τα ως ανταμοιβή κάποιας επιθυμητής ενέργειας. Μπορεί επίσης ανταμοιβή να είναι κάποιο πολύ αγαπημένο του παιχνίδι.
 
4. Μέθοδος – πως μαθαίνουμε στο σκύλο μας μια νέα εντολή
Ανεξάρτητα αν εκπαιδεύουμε Αδεσποτάκι, Λαμπραντόρ, Κόκερ, Λυκόσκυλο ή Ημίαιμο για να του διδάξουμε  κάθε εντολή, ακολουθούμε μια μέθοδο. Πολλές φορές υπάρχει παραπάνω από ένας τρόπος για να διδάξουμε  την ίδια ακριβώς εντολή. Η μέθοδος της θετικής υποκίνησης, πρεσβεύει πως τον επιβραβεύουμε όταν μας παρουσιάζει μια επιθυμητή συμπεριφορά και απλά τον αγνοούμε – όταν αυτό είναι εφικτό – όταν κάνει κάτι λάθος. Γιατί για παράδειγμα για ένα σκύλο που βαριέται και θέλει να αποσπάσει την προσοχή μας, ακόμα και η αρνητική προσοχή μας είναι για αυτόν επιβράβευση εφόσον κατάφερε να ασχοληθούμε μαζί του. Η χρήση βίας είναι όχι μόνο ανήθικη αλλά και αναποτελεσματική, καθώς έχει  αρνητικά αποτελέσματα στην εκμάθηση  του σκύλου μας επιφέροντας προβλήματα στην ψυχολογία και συμπεριφορά του γενικότερα και καταστρέφει αμετάκλητα την εμπιστοσύνη του και τη σχέση μας μαζί του. Ισχύει ο γενικός κανόνας, η βία φέρνει βία, δε φέρνει γνώση ούτε συμμόρφωση. 
 

πως εκπαιδευουμε σκυλο

 

5. Το μυστικό της υπακοής! (που δεν είναι μυστικό)

 
Ως εκπαιδευτής το πιο συχνό παράπονο που ακούω από τους ανθρώπους που με καλούν να τους βοηθήσω είναι πως όταν έχουν λιχουδιά ο σκύλος τους ακούει πάντα με ενθουσιασμό. Όταν όμως δεν κρατάνε λιχουδιά όχι. Είναι πάρα πολύ εύκολο να σας ακούει πάντα, απλά διαβάστε το άρθρο: πως να μας ακούει ο σκύλος και χωρίς λιχουδιά
 
Έχει καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι οδηγίες να είναι όσο το δυνατόν πιο αναλυτικές και περιγραφικές με την χρήση της απλούστερης μεθόδου ώστε ο κάθε ένας που επιθυμεί να  διδάξει κάποιες βασικές εντολές στο σκύλο του να μπορεί να το κάνει εύκολα.  Ήδη από την πρώτη κιόλας στιγμή όταν ο σκύλος διδαχθεί τις πρώτες βασικές εντολές εκπαίδευσης σκύλων, θα έχουμε κάνει ένα πάρα μα πάρα πολύ μεγάλο βήμα στο να είναι προσαρμοσμένος, ισορροπημένος και σωστά εκπαιδευμένος.  Σε κάθε σημείο που χρειάζεστε βοήθεια θα χαρώ και μη διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μου.
Ένας  σκύλος που γνωρίζει τα βασικά, είναι σχεδόν πάντα πιό ισορροπημένος και ευτυχισμένος, και σίγουρα πιο προσαρμοσμένος στο περιβάλλον του από έναν που δεν είχε την αντίστοιχη ευκαιρία. Με τη μέθοδο θετικής υποστήριξης όπου επιβραβεύουμε το σκύλο μας όταν εκτελεί μια επιθυμητή συμπεριφορά, όχι μόνο έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα από κάθε άλλη μέθοδο, αλλά και η ίδια η διαδικασία  είναι απόλαυση τόσο για εμάς όσο και για το σκύλο μας! 
Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων