Προετοιμασία – εξοπλισμός για το κουτάβι!

Ποια χρώματα βλέπει ο σκύλος και ποιό το ιδανικό χρώμα των παιχνιδιών του;
June 29, 2019
λαθη στην εκπαιδευση σκυλου
9 συνηθισμένα λάθη στην εκπαίδευση των σκυλων
July 9, 2019

Υποδοχή κουταβιού στο σπίτι

Το όνειρο σας για ένα σκύλο στο σπίτι σας έγινε πραγματικότητα και πρόκειται να
υποδεχτείτε επιτέλους ένα κουτάβι; Σας εύχομαι ολόψυχα να σας ζήσει και να το χαίρεστε το κουταβάκι σας! Παρακάτω θα βρείτε μικρές συμβουλές ώστε να γίνουν όλα σωστά και πιο εύκολα τόσο για σας όσο και για το νέο μέλος της οικογένειας σας. 

Ο ερχομός ενός νέου κουταβιού στο σπίτι μας, είναι ένα γεγονός τόσο ευχάριστο που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Ένα τρισχαριτωμένο νέο μέλος της οικογένειας που θα μας συντροφεύει για πολλά πολλά χρόνια..!

 Κατάλληλη ηλικία:

Όσο κι αν ανυπομονούμε να έρθει στο σπίτι μας, καλό είναι για τη δική του υγεία, σωματική και ψυχολογική, να παραμείνει με τη μητέρα του μέχρι να απογαλακτιστεί ομαλά και συνεπώς να μη το πάρουμε πριν κλείσει 2-2,5 μήνες. 

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε στο μέγιστο τον ερχομό του κουταβιού μας χωρίς άγχος και παρατράγουδα,  είναι να είμαστε καλά προετοιμασμένοι πριν την άφιξή του τόσο από οργάνωση όσο κι από εξοπλισμό για σκύλους (όχι κάτι τρομερό, αλλά τα εντελώς απαραίτητα που θα τα βρούμε έτσι κι αλλιώς μπροστά μας). Έτσι κι αλλιώς καλό είναι να γνωρίζουμε από πριν τι θα χρειαστούμε. Ακολουθεί μια λίστα με τις απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να απολαύσουμε τον ερχομό του χαλαροί και έτοιμοι για όλα!

Προετοιμασίες για την ασφάλεια του κουταβιού:

 • Με μεγάλη προσοχή πρέπει να κρύψουμε τα καλώδια ρεύματος ώστε να μην έχει πρόσβαση σε αυτά ακόμα κι αν σταθεί όρθιο στα δύο του πόδια. Στα καλώδια ρεύματος περνάει ρεύμα 220v είτε η συσκευή με την οποία είναι συνδεδεμένα είναι ενεργοποιημένη είτε όχι.
 • Δε πρέπει να έχει πρόσβαση σε σακούλα σκουπιδιών ή στον κάδο.
 • Αν χωράει από τα κάγκελα του μπαλκονιού καλό είναι να βάλουμε περίφραξη.
 • Τηλεκοντρόλ επίσης κρυμμένα (αν μασουλήσει τις μπαταρίες υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων και δηλητηρίασης).
 • Παρασιτοκτόνα, ποντικοκτόνα, χλωρίνες, χημικά κλπ όχι σε σημεία που  έχει πρόσβαση.
 • Πλαστικά παιχνίδια παιδιών είναι επίσης επικίνδυνα αν τα μασουλήσει και καταπιεί κομμάτια.
 • Πλαστικά φυτά μόνο σε σημεία που δεν μπορεί να τα φτάσει.

Προετοιμασίες για την ασφάλεια του σπιτιού! 🙂

 • Φυτά όχι σε σημεία που μπορεί να φτάσει τα φύλα. (Ακόμα κλαίω 2 βασιλικούς pesto και 4 νυχτολούλουδα στο μπαλκόνι του σπιτιού μας που δεν έζησαν για να πουν την ιστορία, αλλά χαλάλι της!)
 • τα χαλάκια είναι τέλεια όχι μόνο για ξάπλα αλλά δυστυχώς και για να κάνει το κουτάβι την ανάγκη του… καλό είναι λοιπόν να τα φυλάξουμε ή να περιορίσουμε την πρόσβαση. 
 • τον πρώτο καιρό αντικείμενα που δεν θελουμε να καταστραφούνε όπως παντόφλες, παπούτσια, ομπρέλες κλπ σε ντουλαπάκι που δεν θα έχει πρόσβαση.
 • το κουτάβι θα θέλει να εξερευνήσει όλο το χώρο και παράλληλα θα υπάρχουν φάσεις όπου θα έχει μεγάλη ανάγκη να μασουλάει, μπορούμε να το καθοδηγήσουμε που επιτρέπεται να έχει πρόσβαση και που όχι και αρχικά έστω να του απαγορεύσουμε την πρόσβαση σε όποια δωμάτια επιθυμούμε να προστατέψουμε από μασούλημα ή ενδεχόμενο λέρωμα μέχρι να μεγαλώσει λίγο και να προλάβει να διδαχθεί κάποιους βασικούς κανόνες του σπιτιού.
 
 

Εξοπλισμός που θα μας φανεί χρήσιμος:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Μπολάκια νερού και φαγητού, κατά προτίμηση ανοξείδωτα μεταλλικά με λαστιχένια βάση. Τα ανοξείδωτα είναι πολύ πιο υγιεινά από τα πλαστικά για το σκύλο μας και η λαστιχένια βάση είναι πραγματικά χρήσιμη ώστε την ώρα που τρώει να μη γλιστράει το μπολ. Μεγαλώνοντας είναι καλή ιδέα να βάλουμε κάτω από τα μπολ βάση , ώστε να μη χρειάζεται να σκύβει.
 • Τροφή (καλό είναι τις πρώτες μέρες να συνεχίσουμε με την τροφή που έχει ήδη ξεκινήσει αλλιώς είναι πιθανόν να του προκαλέσουμε διάρροιες), περισσότερα στην διατροφή.
 • Ένα κρεβατάκι και μια κουβερτούλα. Το κρεβατάκι μπορεί να είναι και αυτοσχέδιο.Αν αγοράσετε κρεβατάκι κάντε έρευνα αγοράς γιατί υπάρχουν κρεβατάκια που είναι και καλά και οικονομικά. Ιδανικά πάρτε κάποιο που είναι ανθεκτικό και λίγο μεγαλύτερο, έχοντας στο νου σας την ανάπτυξη του κουταβιού σας.
 • Ειδικά κόκαλα για κουτάβια, εκτός του ότι είναι απόλαυση για το κουταβάκι που βγάζει δόντια και έχει πραγματικά ανάγκη να μασουλάει, γλυτώνει από μασούλημα το υπόλοιπο σπίτι.
 • Οδοντόβουρτσα – μπορεί να είναι και η απλή για ανθρώπους – θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στην αρχή που είναι κουτάβι αρκετά μικρή.
 • Οδοντόκρεμα μόνο ειδική για σκύλους. Η ανθρώπινη οδοντόκρεμα στους σκύλους είναι βλαβερή.
 • Βούρτσα κατάλληλη για το τρίχωμα του σκύλου μας.
Προσέξτε τα μπολ να είναι ανοξείδωτα  για λόγους υγείας και να έχουν λαστιχάκι από κάτω ώστε να μη γλυστράνε και ταλαιπωρούν το σκύλο. Ιδιαίτερα το μπολάκι του νερού του δε θα πρέπει να είναι πλαστικό καθώς προκαλεί πολλά προβλήματα στην  υγεία του. Αν ο σκύλος είναι πολύ μικρόσωμος θα τον βολέψει καλύτερα το μικρότερο μπολάκι. Μη χρησιμοποιείτε απλά μπαλάκια το τένις για παιχνίδι, έχουν μικρές πλαστικές τρίχες για να απορροφάνε τους κραδασμούς της ρακέτας, τις οποίες μπορεί ο σκύλος να φάει κατά λάθος. Τα ειδικά μπαλάκια από pet shop κοστίζουν λίγο παραπάνω αλλά αντέχουν πολύ περισσότερο και είναι ακίνδυνα.

Ο μεγάλος ερχομός!

Προσαρμογή – ξεκούραση κουταβιού

Τις πρώτες μέρες, έχει αποχωριστεί τη μητέρα του και καλείται να προσαρμοστεί σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον. Αυτό του προκαλεί στρες που με τη σειρά του, συχνά ρίχνει το ανοσοποιητικό. Για αυτό θα χρειαστεί αγάπη, φροντίδα, και αρκετή ξεκούραση όποτε το χρειάζεται. Ιδίως αν έχουμε παιδιά, προφανώς όλοι θα θέλουμε να το έχουμε συνέχεια στα χέρια μας και να ασχολούμαστε συνέχεια μαζί του, είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό να το αφήνουμε στην ησυχία του να ξεκουραστεί χωρίς να το ξυπνάμε όταν αυτό ξεκουράζεται. Το κουτάβι είναι ένα μωρό που έχει ανάγκη από πολύ ύπνο αρκετές φορές μέσα στην ημέρα και χρειάζεται ηρεμία και σχετική ησυχία ώστε να μπορέσει να ξεκουραστεί. 
Επειδή η μόνη μυρωδιά που έχει γνωρίσει είναι εκείνη της μητέρας του, αν είναι εύκολο ζητήστε από τους ανθρώπους που θα το πάρετε μιά δυό μέρες πριν να έχουν μια κουβερτούλα εκεί που κοιμάται με τη μαμά του, ώστε όταν πάρετε το κουταβάκι να πάρετε και την κουβέρτα που θα έχει τη μυρωδιά της μαμάς του ώστε να την βάλετε στο κρεββατάκι του για να έχει τουλάχιστον τις πρώτες δύσκολες μέρες της προσαρμογή του μια γνώριμη μυρωδιά να το συντροφεύει και να το ηρεμεί.

κρεβάτι κουταβιού

Καλό είναι ,τουλάχιστον στην αρχή, να κοιμάται στο κρεβατάκι του. Μπορούμε αρχικά να το βάλουμε σε σημείο που έχει οπτική επαφή μαζί μας για να μη νιώθει μόνο του. Ιδανικό σημείο είναι το σημείο εκείνο που μπορεί να έχει την ησυχία του όποτε επιθυμεί χωρίς να το ενοχλούμε αλλά και να μπορεί να εποπτεύει όσο δυνατόν περισσότερο χώρο. Για παράδειγμα κάποια γωνία ήσυχη αλλά όχι απομονωμένη, κάτω από το τραπέζι της κουζίνας κλπ.  Ακόμα κι αν σκοπεύουμε μελλοντικά να κοιμάται μαζί μας, είναι απαραίτητο αρχικά να μάθει να κοιμάται στο χώρο του, ώστε να έχει το δικό του που θα νιώθει άνετα όταν τύχη καμιά φορά να λείπουμε. Στο κρεβατάκι του αν δεν έχουμε καταφέρει να πάρουμε μια κουβερτούλα με τη μυρωδιά της μαμάς του όπως αναφέραμε παραπάνω, μπορούμε εναλλακτικά να του βάλουμε για παρέα κάποιο πάνινο αρκουδάκι όπου θα έχει τη δική μας μυρωδιά ώστε σιγά σιγά να μας συνηθίζει και για να μη νιώθει μόνο του.  Γενικά είναι καλό να συνηθίσει και να αγαπήσει από την αρχή το κρεβατάκι του, πολύ σύντομα θα είναι ο δικός του χώρος στον οποίο θα μπορεί να αποτραβηχτεί όταν νιώθει πως χρειάζεται ηρεμία, ασφάλεια και ξεκούραση. Για αυτό είναι σημαντικό όταν θα είναι εκεί να μη το ενοχλούμε, να είναι το δικό του προσωπικό άβατο, ο δικός του χώρος, η ολόδικη του γωνίτσα μέσα στο σπίτι.

πάρκο για κουτάβια

Χωρίς να είναι απαραίτητο, μπορεί όμως να σας φανεί χρήσιμη η αγορά ενός πάρκου για κουτάβια, ιδιαίτερα για τις πρώτες μέρες προκειμένου να αποφύγετε λερώματα σε όλο το σπίτι και να σας είναι πιο εύκολη η εκπαίδευση του για τουαλέτα. Προσοχή, μιλάμε για πάρκο και όχι για κλουβί. Το πάρκο έχει το πλεονέκτημα πως είναι ευέλικτο ως προς το που θα το τοποθετήσουμε, σταδιακά μπορούμε να δίνουμε μεγαλύτερη πρόσβαση στο κουτάβι στο χώρο, και πως βάζουμε μέσα το κρεβάτι του, το νεράκι και το πιάτο του, την πάνα του και το περιορίζουμε εκεί όχι φυσικά όλη την ώρα αλλά μόνο τις στιγμές που δε μπορούμε να το επιβλέπουμε. Έτσι από το ίδιο του το ένστικτο μαθαίνει να πηγαίνει στην πάνα του ουσιαστικά στον αυτόματο  πιλότο, αφού από τη φύση τους τα σκυλάκια δε λερώνουν στη φωλιά (κρεβάτι) τους, ούτε και εκεί που τρώνε, οπότε αναγκαστικά θα πηγαίνει στο μόνο άλλο διαθέσιμο μέρος μέσα στο παρκάκι που θα είναι η πάνα. Περισσότερα σχετικά μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο εκπαίδευση του σκύλο για τουαλέτα

 Φροντίδα υγείας κουταβιού

Αφού το υποδεχτούμε, καλό είναι να το πάμε προληπτικά στον κτηνίατρο μέσα στις επόμενες 48 ώρες. θα μας επιβεβαιώσει την καλή υγεία του κουταβιού και θα μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες. Καλό είναι να έχουμε ήδη επιλέξει τον κτηνίατρο πριν έρθει η στιγμή να τον επισκεφτούμε. Αν δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία μπορούμε να συμβουλευτούμε φίλους μας που έχουν ήδη κάποιο ζωάκι. Ο σκύλος δεν είναι σαν τον άνθρωπο για να μιλήσει όταν δε νιώθει καλά.Προληπτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι απαραίτητες. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε ένα κτηνίατρο που εμπιστευόμαστε γιατί η υγεία του σκύλου μας θα είναι στα χέρια μας αλλά κυρίως στα χέρια του.


Υπομονή μέχρι να ολοκληρώσει τα εμβόλια για να πάμε το κουτάβι μας βόλτα. Ακριβώς πότε θα είναι σε θέση να πάει βόλτα χωρίς κίνδυνο θα μας ενημερώσει ο κτηνίατρος (καλό είναι να μη καθυστερησετε κανένα εμβόλιο διαφορετικά θα αργήσει να βγαίνει βόλτες και μπορεί να χάσει πολύτιμο χρόνο για την κοινωνικοποιηση του που λαμβάνει χώρα πολύ πιο εύκολα όσο είναι 2-4 μηνών).

Εκπαίδευση από την πρώτη μέρα! Είναι ευκαιρία την ώρα που για το κουτάβι μας είναι όλα πρωτόγνωρα και δεν έχει αποκτήσει ακόμα καλές η κακές συνήθειες, να του δείξουμε με όμορφο και στοργικό τρόπο – ποτέ μα ποτέ φωνές – τις καλές συνήθειες. Για παράδειγμα, λίγες ώρες αφού φτάσει σπίτι μας θα του βάλουμε να φάει. Μόλις φάει το πάμε στο σημείο που επιθυμούμε να κάνει την ανάγκη του. Περιμένουμε λίγο και αν την κάνει του δίνουμε να καταλάβει ότι έκανε κάτι καλό με ενθουσιασμό, μπράβο και χάδια! Αν όχι, το ξαναπάμε μέσα και απλά έχουμε το νου μας μέχρι να του έρθει η ανάγκη. Είναι δεδομένο ότι θα συμβούν ατυχήματα αλλά από εμάς εξαρτάται να μαντεύουμε την ανάγκη του και να το πηγαίνουμε εμείς στο σωστό σημείο αρχικά μέχρι να του γίνει συνήθεια! Όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά! Επίσης καλή ευκαιρία να το πάμε στο σημείο για την ανάγκη του είναι μετά τον ύπνο. Περισσότερα σχετικά μπορείτε να ενημερωθείτε στην εκπαίδευση για τουαλέτα.

  
Μπορεί να φαίνονται πολλά αυτά που πρέπει να προσέξουμε αλλά αν τα έχουμε οργανωμένα από πριν δεν είναι τίποτα μπροστά στη χαρά που θα μας δώσει το μικρό μας κουτάβι και την απόλαυση να το δούμε να μεγαλώνει σε ένα υπέροχο σκύλο!
Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων