Ποια χρώματα βλέπει ο σκύλος και ποιό το ιδανικό χρώμα των παιχνιδιών του;

Εκπαίδευση σκύλου στην εντολή άσε
June 29, 2019
Προετοιμασία – εξοπλισμός για το κουτάβι!
July 9, 2019

Χρωματικό φάσμα των σκύλων:

Έχει ενδιαφέρον να γνωρίσουμε με ποιό τρόπο βλέπει ο σκύλος τον κόσμο, μιας και ο σκύλος και ο άνθρωπος λόγω διαφορών που έχουν στα μάτια τους, δε βλέπουν τον κόσμο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.


Ενώ ο άνθρωπος έχει 3 διαφορετικά κωνία που είναι υπεύθυνα για να μπορούμε να διακρίνουμε 3 διαφορετικά βασικά χρώματα, ο σκύλος διαθέτει μόνο δύο κωνία πράγμα που τον περιορίζει στο να μπορεί να δει μόνο δύο βασικά χρώματα καθώς επίσης και τις ενδιάμεσες τους (πράσσινες) αποχρώσεις αν τα αναμίξουμε. 

Αυτό παρουσιάζει πρόσθετο ενδιαφέρον αν αναλογιστούμε πως το πράσσινο είναι το χρώμα που βλέπει καλύτερα από όλα ο άνθρωπος. Με τη μέθοδο της
μικροσπεκτοφωτομετρίας έχει ανακαλυφθει οτι στον άνθρωπο ακόμα και τα κωνία που είναι υπεύθυνα για την απόδοση του κόκκινου χρώματος, έχουν τη μεγαλύτερη ευαισθησία στο πρασσινοκίτρινο εύρως φάσματος. Σύμφωνα με την εξελικτική θεωρία, πολύ πιθανόν αυτό οφείλεται λόγω του ότι μέχρι πρόσφατα ζούσαμε κυρίως σε καταπράσσινα μέρη.

Όπως βλέπουμε στο παρακάτω σχεδιάγραμμα στο πίσω μέρος του ματιού υπάρχουν τα κωνία και τα Ραβδία, ο σκύλος έχει λιγότερο χώρο για κωνία γιατί έχει πολύ περισσότερα Ραβδία από τον άνθρωπο. Τα περισσότερα ραβδία του δίνουν τη δυνατότητα να βλέπει πολύ καλύτερα από εμάς στο στοτάδι.

οραση σκυλου
ο σκύλος διαθέτει λιγότερα κωνία αλλά περισσότερα ραβδίαΣυγκεκριμένα ο σκύλος βλέπει το μπλέ, το κίτρινο, τις μεταξύ τους αποχρώσεις, αλλά δε βλέπει καθόλου το κόκκινο. Αυτό δε σημαίνει πως δε μπορεί καθόλου να διακρίνει τα κόκκινα αντικείμενα, αλλά οτι τα βλέπει λιγότερο έντονα και ως γκρί αποχρώσεις.

οραση σκυλου χρωματα
χρωματικό φάσμα σκύλων

 

ανθρωπινη οραση χρωματα
φασμα χρωμάτων ορατών στον άνθρωπο

Ιδανικά χρώματα για τα παιχνίδια του σκύλου

Με βάση τα χρώματα που μπορεί να βλέπει λοιπόν ο σκύλος μας, προκύπτει πως δεν έχει νόημα να του αγοράζουμε πχ κόκκινα μπαλάκια μιας και αυτά θα είναι έντονα ορατά μόνο από εμάς κι όχι απο εκέινον.
Πως βλέπει ο άνθρωπος

πως βλεπει ο σκυλος

πως βλεπει ο σκυλος

Πως βλεπει ο σκύλος

Ίσως να είναι καλή ιδέα τα παιχνίδια του να μην είναι ούτε πράσινου χρώματος μιας και θα δυσκολευόταν να τα δεί όταν θα παίζει στο γρασίδι. Έντονο κίτρινο και μπλέ μοιάζουν να είναι  τα ιδανικά χρώματα  ώστε να μπορέσει να δει και να χαρεί τα παιχνίδια του σε όλο τους το μεγαλείο!

ματια σκυλου
Η Νταίζη με τον χιουμορίστα φίλο μου τον Βασίλη Σόχο!

 

Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων