Παιχνίδι για σκύλους – Τράβα! (Διελκυστίνδα)

O σκύλος
January 2, 2019
Εκπαίδευση σκύλου: πως να μας ακούει και χωρίς λιχουδιές
June 28, 2019

παιχνιδι σκυλου τραβα

Παιχνίδι που βοηθάει και στην εκμάθηση του κράτα και του άσε
Ένα από τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια για το σκύλο μας είναι το τράβα. Στο παιχνίδι αυτό τραβάμε απο την μία άκρη ένα κοντό και χοντρό σχοινί και ο σκύλος μας ταυτόχρονα τραβάει το τραβάει για να μας το πάρει απο την άλλη. 

Επειδή ο σκύλος από τη φύση του έχει την τάση να πιάνει πράγματα με το στόμα του και να τα τραβάει,  είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να εκτονώσει αυτή την ανάγκη του και μάλιστα με απόλυτα ελεγχόμενο και πολύ διασκεδαστικό τρόπο τραβώντας το σχοινί όσο δυνατά τον ευχαριστεί. 

Κάποιοι είναι αντίθετοι με αυτό το παιχνίδι γιατί είναι ένα παιχνίδι όπου ο σκύλος ανταγωνίζεται τον άνθρωπο. Τελευταία ο μύθος αυτός τείνει να εξαλειφθεί. Το παιχνίδι όχι μόνο δε δημιουργεί προβλήματα συμπεριφοράς στο σκύλο, αλλά λειτουργεί ως εκτόνωση και συμπεριλαμβάνοντας 2 χρήσιμες εντολές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού γίνεται και εκπαιδευτικό θωρακίζοντας  τη συμπεριφορά του. Συνήθως τον εκπαιδεύουμε σε ήρεμο και ιδανικό περιβάλλον. Δίνοντάς του την εντολή ΑΣΕ πάνω στον ενθουσιασμό του παιχνιδιού, έχουμε τη δυνατότητα να εξασκήσουμε την υπακοή του σκύλου σε φάση έντασης και ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο να τον επαναφέρουμε στην πραγματικότητα  κάνοντας σύντομο διάλειμμα χαμηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την ένταση του παιχνιδιού όταν το κρίνουμε απαραίτητο. Ελέγχουμε έτσι απόλυτα το ρυθμό και την ένταση που θα επιτρέψουμε να πάρει το παιχνίδι.

Τι θα χρειαστούμε για το παιχνίδι

Για το παιχνίδι αυτό θα χρειαστούμε είτε ένα ειδικό χοντρό σχοινί που μπορούμε να προμηθευτούμε από pet shop, είτε κάποιο παρόμοιο αντικείμενο, αρκετά μαλακό ώστε να μη δημιουργεί πρόβλημα στα δόντια του σκύλου και αρκετά χοντρό ώστε να μπορεί να το δαγκώνει καλά με όλο του το στόμα και να μοιράζει τη δύναμη σε όλα του τα δόντια.
 
Αν ο σκύλος μας δεν έχει ξαναπαίξει τέτοιο παιχνίδι, ίσως χρειαστεί να τον δελεάσουμε αρχικά, κουνώντας μπροστά του το σχοινί σαν να είναι κάποιο θήραμα (πχ να σέρνεται αργά και ύποπτα στο πάτωμα, η να πλησιάζουμε το σχοινί στο σκύλο και μετά να το τραβάμε πίσω απότομα). Μόλις το πιάσει με το στόμα του, τον επαινούμε και αρχικά δε τραβάμε πολύ δυνατά. Σιγά σιγά κλιμακώνουμε την ένταση και δεν αφήνουμε να βγει εκτός ελέγχου κάνοντας χρήση και της εντολής ΑΣΕ. Αντίθετα κατά τη διάρκεια που τραβάει το σχοινί μπορούμε να του λέμε με έμφαση ΚΡΑΤΑ, και όσο το τραβάει ΜΠΡΑΒΟ ΚΡΑΤΑ, ώστε να μάθει με αυτό τον τρόπο και την αντίθετη του άσε εντολή (το κράτα) . 
 
Θα πρέπει να προσέξουμε να μη κάνουμε απότομα δυνατά τραβήγματα, και τα τινάγματα δεξιά αριστερά που κάνει ο σκύλος αφήνουμε να τα κάνει αυτός, απλά κρατώντας σταθερά το σχοινί, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να του προξενήσουμε τραυματισμό. 


Πολλοί ισχυρίζονται πως θα πρέπει πάντα ο άνθρωπος να κερδίζει στο τέλος το παιχνίδι. Προσωπικά δε θα έπαιζα ποτέ ένα παιχνίδι άδικο όπου πάντα θα έχανα. Δε μπορώ να περιγράψω τη χαρά και την ικανοποίηση του σκύλου μου όταν με κερδίζει σε αυτό το παιχνίδι, μάλιστα την επαινώ και την συγχαίρω που με κέρδισε! Δεν είναι όλοι οι σκύλοι ίδιοι, και συνεπώς δεν έχουν όλοι τάσεις κυριαρχικότητας. Όταν υπάρχει ποικιλία στην έκβαση του παιχνιδιού, ο σκύλος μαθαίνει και να χάνει και να κερδίζει, άλλοι ίσως έχουν περισσότερη ανάγκη να μάθουν να χάνουν ενώ κάποιοι άλλοι ίσως έχουν περισσότερη ανάγκη να κερδίζουν ώστε να χαρούν και να τους ανέβει η αυτοπεποίθηση.
 
Για να έχει το παιχνίδι μας εκπαιδευτικό χαρακτήρα και για να μη ξεφύγει από κάποια όρια, θέτουμε και κάποιους κανόνες: 
1. Απαγορεύεται να πιάσει το σχοινί πριν του δώσουμε εμείς την εντολή. Αν το κάνει απλά παρατάμε το παιχνίδι (δε το τραβάμε να το πάρουμε γιατί έτσι επιβραβεύουμε την πράξη του παίζοντας το παιχνίδι) ή κάνουμε μια επίπληξη λέγοντας πχ ΕΠ..!!! και αμέσως στη συνέχεια ΑΣΕ.
  
2. Όταν του το ζητήσουμε (με την εντολη ΑΣΕ ή όποια άλλη έχουμε επιλέξει), πρέπει να το αφήσει. Οσο του λέμε ΑΣΕ για να το αφήσει, δε συνεχίζουμε να το τραβάμε, παρά μόνο το κρατάμε σταθερά.
 
3. Αυτονόητο ίσως αλλά απαγορεύεται να μας δαγκώσει (ακόμα και κατά λάθος) πάνω στην προσπάθεια να πάρει το παιχνίδι.

 

Ξεκινάμε χωρίς να τραβάμε δυνατά και σταδιακά 
αυξάνουμε την ένταση
Απότομες κινήσης δεξιά – αριστερά αφήνουμε να τις κάνει 
μόνο ο σκύλος μας.Σταματάμε το παιχνίδι αν κρίνουμε πως η ένταση ανέβηκε
 πολύ.Έτσι κι αλλιώς καλό είναι να κάνουμε μικρά 
προληπτικά διαλείμματα.Το παιχνίδι παύει να έχει ενδιαφέρον όταν μόνο ο 
άνθρωπος είναι πάντα ο νικητής. 


 

Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων