Όταν ο σκύλος φοβαται να βγεί έξω για βόλτα

Πως προσεγγίζουμε έναν φοβικό σκύλο – συμπτώματα, αιτίες και αντιμετώπιση.
October 1, 2019
Από ποιά ηλικία εκπαιδεύουμε το κουτάβι;
October 6, 2019

Aφορμή για το άρθρο ήταν η ερώτηση ενός καλού φίλου από το Facebook – του Κυριάκου –
που υιοθέτησε πρόσφατα (το άρθρο είχε γραφτεί το 2013) ένα σκυλάκι 7 μηνών από το δρόμο: « Το συγκεκριμένο κουτάβι ήταν αδέσποτο και το υιοθέτησα πριν από μια εβδομάδα περίπου. Όλο αυτό το καιρό αρνείται να βγει από το σπίτι ότι και αν δοκίμασα. Μόλις ανοίγει η εξώπορτα απομακρύνεται και ούτε τα αγαπημένα της μπισκότα δεν την δελεάζουν. Τι μπορώ να κάνω;»

Υιοθετημενος σκυλος Κάσυ φοβάται να βγει βολτα
Όταν έχουμε ήδη ένα σκύλο και ξαφνικά αλλάζει συμπεριφορά – πχ. ενώ έβγαινε μια χαρά με τη θέληση  του για βόλτα ξαφνικά αρνείται να διασχίσει την πόρτα – τότε μάλλον κάτι συνέβη έξω που τον έκανε να φοβάται να βγεί (μπορεί να είναι οτιδήποτε – από κάποιον ήχο που τον τρόμαξε, ένα τσίμπημα από έντομο, κάποιο ζώο κλπ).

Σε περιπτώσεις που ο σκύλος μας αλλάζει ξαφνικά συμπεριφορά, καλό είναι να το κάνουμε ένα γενικό έλεγχο: μήπως έχει ψύλλους ή τσιμπούρια, μήπως κάτι έχει κολλήσει πάνω του σε κάποιο σημείο του σώματός του και τον ενοχλεί (ακόμα και ακαθαρσίες στον ποπό του). Προβλήματα με μόλυνση στα αυτιά μπορούνε να δημιουργήσουνε ευαισθησία και πόνο στους ήχους και να αποφεύγει για αυτό το λόγο ο σκύλος να βγαίνει έξω. Αν πλησιάζει ο καιρός για την προληπτική επίσκεψη στον κτηνίατρο και έχουμε τη δυνατότητα να την επισπεύσουμε – είναι μια καλή ευκαιρία.
 
Σε κάθε περίπτωση αφού αποκλείσουμε βιολογικά αίτια με μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, ας δούμε πως θα βοηθήσουμε το σκύλο μας να ξεπεράσει την φοβία του.
 
Στην περίπτωση του Κυριάκου, καταρχάς του αξίζουν συγχαρητήρια που υιοθέτησε ένα σκυλάκι και σίγουρα του έσωσε τη ζωή. Τα αδέσποτα έχουν μέσο χρόνο ζωής μόνο 2 χρόνια και συνήθως βρίσκουν τραγικό τέλος, ο Κυριάκος έσωσε το σκύλο του ώστε να μην έχει την μοίρα του Αντώνη. Και πάλι μπράβο Κυριάκο! Είμαι σίγουρος πως ήδη βλέπεις την αιώνια αγάπη που σου τρέφει στα μάτια της Cassie 🙂 
 
Τι φταίει όμως και η Cassie ενώ γεννήθηκε και μεγάλωσε έξω αρνείται να βγεί για βόλτα μαζί σου;

Χωρίς να φταις καθόλου – ίσως είσαι ένας από τους λόγους που δε θέλει να βγεί έξω. Είσαι ο σωτήρας της, ο θεός της, μαζί σου νιώθει ασφάλεια και δε βρίσκει κανένα λόγο να βγείτε από την φωλιά σου (το σπίτι σου)  – που έχει την μυρωδιά σου παντού και την καθησυχάζει – για να την πας πάλι έξω στην ανασφάλεια που ποιος ξέρει τι αντιμετώπισε  μέχρι να την σώσεις…

Είσαι λοιπόν και εδώ το κλειδί για να ξεπεράσει και αυτό το τελευταίο της προβληματάκι 🙂 Μην ανησυχείς όμως, δεν είσαι ο μόνος που αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα, η συμπεριφορά της είναι απόλυτα φυσιολογική αν το καλοσκεφτείς και δικαιολογημένη και το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή από την πλευρά σου και να ακολουθήσεις την παρακάτω διαδικασία:

1. Όσο κι αν ακούγεται άκαιρο, ξεκίνα μέσα στο σπίτι την βασική της εκπαίδευση (πάντα με θετική υποστήριξη – ποτέ με νεύρα και φωνές). Μέσα από τη διαδικασία κάθε σκύλος θα καταλάβει  πως έχει για αφεντικό έναν άνθρωπο ήρεμο, σταθερό με τον οποίο επικοινωνεί και την αγαπάει.Θα την βοηθήσει να δεθεί ακόμα περισσότερο μαζί σου, να σου έχει εμπιστοσύνη και να αποκτήσει και η ίδια εμπιστοσύνη στον εαυτό της. γνωρίζοντας πως έχει για αφεντικό έναν άνθρωπο ήρεμο, σταθερό με τον οποίο επικοινωνεί που την προστατεύει. 

2. Μη ξεχνάμε πως ακόμα και το λουρί είναι κάτι εντελώς πρωτόγνωρο για αυτήν. Προτείνω να  αρχίσεις να της το φοράς καθημερινά και συχνά – σε διάφορες ώρες μέσα στη μέρα και να την πηγαίνεις βόλτα μέσα στο σπίτι! Θα πρέπει να έχεις αυτοπεποίθηση (είναι μεταδοτικό και στους σκύλους) αλλά και κατά κάποιο τρόπο απάθεια – μη το κάνεις ζήτημα – θέλεις να καταλάβει πως δεν είναι κάτι τρομερό να περπατάμε με λουρί ώστε να το κάνουμε θέμα, είναι κάτι καθημερινό και φυσιολογικό.

3. Συνέχισε την εκπαίδευση σε διαφορετικά σημεία στο σπίτι, άλλαζε χωρίς προειδοποίηση κατεύθυνση και ρυθμό, άλλοτε αργά και σταθερά, άλλοτε με γρήγορο βηματισμό. 

4. Πρόσεχε πότε την ανταμείβεις!  Βοηθάει σίγουρα ο έπαινος και η ανταμοιβή αλλά θα πρέπει να προσέχουμε να μην ανταμοίβουμε λάθος συμπεριφορές. Αν είναι νευρική μη την ανταμείβεις – όταν πχ διστάζει να βγεί έξω και της γλυκομιλάς και της δίνεις κάποιο μεζέ, είναι σα να της λες: Έχεις δίκιο σε καταλαβαίνω είναι άσχημα εκεί έξω. κάτσε εδώ και φάε και μια λιχουδιά επειδή φοβάσαι. Πρέπει να ανταμείβεις όταν σε ακολουθεί απροβλημάτιστα και χαλαρή σε όλο το σπίτι ώστε να ενισχύσεις αυτή την θετική συμπεριφορά. 

5. Μόλις νιώσεις πως με τις βόλτες στο σπίτι νιώθει πλέον αρκετά άνετα  και έχει χαλαρώσει, όπως περπατάτε στο σπίτι κάποια στιγμή πηγαινέ την αδιάφορα στην πόρτα – απλά άνοιξέ την και κλείστην ξανα και συνέχισε την βόλτα στο σπίτι (να εξοικιωθεί αρχικά με το άνοιγμα της πόρτας πως δε σημαίνει ούτε καταστροφή ούτε εγκατάλειψη).

6. Επόμενο βήμα όταν εξοικειωθεί και με την παραπάνω διαδικασία είναι όπως περπατάτε στο σπίτι να πας με γρήγορο βηματισμό να ανοίξεις την πόρτα και αντί να σταματήσεις και να την κλείσεις απλά να τη διασχίσεις χωρίς κανένα δισταγμό και να σταματήσεις μετά από 1-2 μέτρα. Εκεί κάνε μια σύντομη παύση, αν κρίνεις πως είναι ήρεμη είναι μία τέλεια ευκαιρία να την ανταμείψεις θερμά και μετά επέστρεψε πάλι μέσα. 

Μετά είναι θέμα χρόνου τα 2 μέτρα να γίνουν 5, 10 κλπ και σύντομα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Είσαι το κέντρο του κόσμου για αυτήν και έτσι είσαι και το κλειδί της επιτυχίας. Ελπίζω σύντομα να μας στείλεις φωτογραφία Κυριάκο και από τις ωραίες σας βόλτες!! Θα περιμένουμε να τις βάλουμε εδώ από κάτω για να μας εμπνέεις εσύ και  η  cassie όλους!

Edit 09/01
O Κυριάκος είχε την ευγενή καλοσύνη να μας στείλει νεότερα:

This image has an empty alt attribute; its file name is σκυλος-βγαινει-βολτα.jpg

Καλησπέρα σας και πάλι, με τη βοήθεια σας καταφέραμε με την Cassie να σπάσουμε ένα μεγάλο μέρος του φόβου και βγήκαμε από το σπίτι για τις βόλτες μας στις οποίες αν και είναι διστακτική στην αρχή μετά τις απολαμβάνει και δύσκολα δέχεται να γυρίσουμε σπίτι.  Δε κρύβω πως η επαγγαλματική σας βοήθεια απο κοντά βοήθησε να επιβεβαιώσω πως δεν κάνω κάτι λάθος στην συμπεριφορά μου. Η φωτογραφία είναι από τη σημερινή μας πρωινή βόλτα και τις γνωριμίες που κάνει το κορίτσι μου στο δρόμο.
Σας ευχαριστούμε και εγώ και η Cassie.


Συγχαρητήρια Κυριάκο για την αγάπη σου , την επιμονή σου και την υπομονή σου! 

Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων