Μαθαίνοντας στο σκύλο μας την εντολή σπίτι

πως μαθαινω στο σκυλο να μη ζητιανευει
Πως μαθαίνουμε το σκύλο μας να μη ζητιανεύει
September 24, 2019
εκπαιδευση σκυλου τουαλετα
Εκπαίδευση σκύλων για τουαλέτα
September 25, 2019
εκπαιδευση σκυλων εντολη σπιτι

εκπαιδευση σκυλων εντολη σπιτι

Είναι μια αρκετά χρήσιμη όσο και εύκολη εντολή όσο αφορά την εκμάθηση της στο σκύλο μας. 

 

Ιδανικά σημεία για το χώρο του:

Όταν αναφερόμαστε στο σπίτι του σκύλου μας, εννοούμε το χώρο του μέσα στο σπίτι μας, το κρεβάτι του – κατά προτίμηση σε κάποιο μέρος σχετικά ήσυχο αλλά όχι εντελώς απομονωμένο καθώς τους αρέσει να έχουν την ησυχία τους αλλά και να μπορούν να εποπτεύουν τον χώρο ταυτόχρονα. Η λέξη σπίτι είναι απλή, δισύλλαβη και πιο εύηχη από το κρεβάτι αλλά μπορεί φυσικά να αντικατασταθεί με οποιαδήποτε λέξη επιλέξετε αρκεί να χρησιμοποιείτε πάντα την ίδια λέξη. 

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που η εντολή θα μας φανεί χρήσιμη: για παράδειγμα όταν σφουγγαρίζουμε το σπίτι, όταν έχουμε επισκέψεις και τρώμε στο τραπέζι κ.λ.π.

Εκπαίδευση της εντολής ΣΠΙΤΙ

σκυλος στο κρεβατακι του

σκυλος στο κρεβατακι του

 

1. Ξεκινάμε δίπλα στο σπίτι του με το σκύλο απέναντί μας και δείχνοντάς του το χώρο του, δίνουμε την εντολή σπίτι δελεάζοντας τον πετώντας στο σπίτι του μια αγαπημένη του λιχουδιά. Σίγουρα θα θα ακολουθήσει τη λιχουδιά πηγαίνοντας στον χώρο του. Επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές περιστασιακά μέσα στη διάρκεια της ημέρας, και σταδιακά μεγαλώνουμε την απόσταση που έχουμε από το σπίτι του όταν του δίνουμε την εντολή – πάντα δείχνοντας του την κατεύθυνση του σπιτιού του και πετώντας του τη λιχουδιά. 
2. Αφού εξοικειωθεί καλά με την εντολή κατά αυτό τον τρόπο, μετατρέπουμε τη λιχουδιά από δέλεαρ σε ανταμοιβή. Δηλαδή, πρώτα του δίνουμε την εντολή σπίτι δείχνοντας προς το σπίτι του, και όταν πάει τον επαινούμε αμέσως θερμά και τότε του δίνουμε τη λιχουδιά. Αν δεν μας ακούσει  απλά κάνουμε ένα βήμα πίσω στην εκπαίδευση και συνεχίζουμε τις επαναλήψεις πετώντας του και πάλι την λιχουδιά στο σπίτι ταυτόχρονα με την εντολή και μετά ξαναπροσπαθούμε. Σίγουρα γρήγορα θα καταλάβει τι του ζητάμε και θα τρέχει σπίτι του προκειμένου να ανταμειφθεί. Αρχικά επαινούμε και ανταμοίβουμε κάθε πρόοδο (δε μας πειράζει αν μόνο το ένα πόδι του πατάει μέσα στο κρεβατάκι του και ο υπόλοιπος είναι έξω) ώστε να πιάσει το γενικότερο νόημα, σταδιακά ανταμοίβουμε μόνο όταν είναι για τα καλά εντός του σημείου που του υποδείξαμε. 
3. Απλά επαναλαμβάνουμε περιστασιακά μέσα στη μέρα το προηγούμενο βήμα μέχρι να του αποτυπωθεί καλά η εντολή. Σαν παραλλαγή αφού πάει στο χώρο του μπορούμε να του ζητήσουμε να κάτσει ή/και να μείνει. (δε ξεχνάμε να τον ελευθερώνουμε από το μείνε με την εντολή εντάξει).

Τι να προσέξουμε:  

Καλό είναι ο σκύλος να μη συνδυάσει το σπίτι του σαν τιμωρία. Αποφεύγουμε λοιπόν να του δίνουμε την εντολή ΣΠΙΤΙ προκειμένου να τον τιμωρήσουμε περιορίζοντας τον στο χώρο του. Την εντολή τη δίνουμε όπως όλες τις άλλες με σταθερό και ήρεμο τόνο ακόμα κι αν πράγματι έχουμε εκνευριστεί για κάποιο λόγο και εκπαιδεύουμε πάντα με θετική υποκίνηση


Βοηθάει ώστε να συνδυάσει ακόμα πιο θετικά το «σπιτι» του να είναι εκεί το σημείο που θα του δίνουμε να απολαύσει κάποιο κατάλληλο κόκαλο που του έχουμε πάρει από το pet shop ώστε να έχει θετικούς συνειρμούς με την εντολή «σπίτι».


Γιώργος Ξένος.

Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων