Κοινωνικοποίηση κουταβιού

θετικη εκπαιδευση βελγικος ποιμενικος και γερμανικος ποιμενικος σκυλος
Θετική εκπαίδευση σκύλου
August 6, 2019
Εκπαίδευση σκύλου στην εντολή μαζί
August 10, 2019
H ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού είναι απο τα βασικότερα στάδια εκπαίδευσης των σκύλων, αφορά όλους τους σκύλους και ξεκινάει με το που έρχεται στη ζωή το κουτάβι
και διαρκεί περίπου μέχρι να γίνει  4 μηνών.(συνεχίζεται και μετά την περίοδο αυτή αλλά οι πρώτοι 4 μήνες είναι οι πιο σημαντικοί και οι πιο καθοριστικοί .  Αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα είναι η πρώτη ευκαιρία που έχουμε για να κοινωνικοποιήσουμε σωστά το κουτάβι μας, ώστε να μη γίνει φοβικός ούτε επιθετικός καθώς αυτή η περίοδος καθορίζει το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά που θα έχει για όλη την υπόλοιπη ζωή του. 


Ακόμα και οι νέοι κηδεμόνες σκύλων γνωρίζουν πλέον πολύ καλά  πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για το δικό τους καλό αλλά και για την ευζωία του σκύλου τους να φροντίσουν ώστε να έχει ομαλή κοινωνικοποίηση, καθώς ένας σωστά κοινωνικοποιημένος σκύλος δεν είναι φοβικός ή επιθετικός και μπορεί να χαλαρώσει ώστε να χαρεί διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις μαζί μας απροβλημάτιστα.

Ποιά είναι η ιδανική ηλικία για την κοινωνικοποίηση ενός κουταβιού:

Αν το κουτάβι μας ήταν τυχερό, τότε απογαλακτίστηκε ομαλά και είχε την ευκαιρία να συναναστραφεί για τουλάχιστον 8-9 βδομάδες με τη μητέρα του και τα αδέρφια του, πράγμα που σημαίνει πως ήδη βίωσε μια πρώτη φάση κοινωνικοποίησης. Συγχαρητήρια η κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας μόλις έχει ξεκινήσει!
 

Ισως το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα της εκπαίδευσης σκύλων, είναι να μη χάσουν το τραίνο της κοινωνικοποίησης τους.

κοινωνικοποιηση σκυλωνΜέχρι και τον τέταρτο μήνα της ζωή του, το κουτάβι σας διανύει την σύντομη και κρίσιμη περίοδο που θα σφραγίσει μόνιμα την προσωπικότητα του μέσω της κοινωνικοποίησης που θα έχει την ευκαιρία να λάβει μέσω της διακριτικής και θετικής επαφής του με πρόσωπα, μέρη, καταστάσεις, ανθρώπους, σκύλους, ήχους κλπ. 

Όποιον εκπαιδευτή και να ρωτήσετε θα σας ενημερώσει λοιπόν πως  μέχρι τις 14 (το πολύ 16) εβδομάδες είναι η ιδανική ηλικία για την αποτελεσματική κοινωνικοποίηση του σκύλου σας, και πως αν στην ευαίσθητη και κρίσιμη ηλικία αυτή ο σκύλος σας δεν έχει την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί από νωρίς, τότε θα είναι πιο δύσκολο στη συνέχεια ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να αντιμετωπίσετε προβλήματα συμπεριφοράς που θα συνδέονται με τυχόν ελλιπή κοινωνικοποίηση του.
 
Όλα καλά λοιπόν κι ευτυχώς που είμαστε άνθρωποι υπεύθυνοι και σωστά ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι. Και σαν τέτοιοι, το δίχως άλλο θα έχουμε φροντίσει για τον εμβολιασμό του γιατί γνωρίζουμε για τις διάφορες θανατηφόρες ασθένειες που καραδοκούν. Κι έτσι μετά τον εκπαιδευτή ο κτηνίατρος μας ενημερώνει πως:
 

Ο σκύλος απαγορεύεται να βγει βόλτα πριν τις 14 εβδομαδες για να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του:

εμβολιασμος σκυλου
Είναι λοιπόν αυτονόητο πως καλό είναι να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς όσο πιο σύντομα γίνεται. Συνήθως θα κάνουμε τα πρώτα του εμβόλια περίπου στις 8 βδομάδες και αυτό σημαίνει πως θα κάνουμε τα επόμενα περίπου στις 10-12 εβδομάδες. Το ότι ο σκύλος μας έκανε τα δεύτερα εμβόλια δε σημαίνει πως αυτόματα απέκτησε και τα απαραίτητα αντισώματα. Ο κτηνίατρος θα μας ενημερώσει πόσες μέρες ακόμα θα πρέπει να περιμένουμε ώστε να είναι ασφαλές να βγάλουμε επιτέλους το σκύλο μας βόλτα!
 
Από τη μία λοιπόν έχουμε τον εκπαιδευτή να μας λέει πως το πολύ μέχρι την 16η εβδομάδα είναι η ευκαιρία μας για να κοινωνικοποιήσουμε έγκαιρα ιδανικά και τέλεια το σκύλο μας, κι από την άλλη έχουμε τον κτηνίατρο να μας προειδοποιεί να μη βγάλουμε το σκύλο μας πριν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του (συν κάποιες μέρες για να ανέβουν και τα αντισώματα) αυτό μπορεί να σημαίνει πως ο σκύλος μας μπορεί να φτάσει και τις 14 εβδομάδες πριν του επιτρεπεί να βγεί βόλτα. 
 
Λαμβάνοντας υπόψη πως μερικές φορές ο εμβολιασμός για διάφορους λόγους της καθημερινότητας ή ασθενειών του κουταβιού έχει συμβεί να καθυστερεί και λίγες μέρες παραπάνω, είναι συχνό φαινόμενο ο σκύλος να ξεκινάει να βγαίνει βόλτες χάνοντας εντελώς το χρονικό παράθυρο της κοινωνικοποίησης του. 
 
Έτσι είναι συχνό φαινόμενο πολλοί νέοι κηδεμόνες εν μέσω των αντικρουόμενων πληροφοριών να μπερδεύονται και πολλά κουταβάκια να χάνουν την ευκαιρία για έγκαιρη και ομαλή κοινωνικοποίηση αφού ξεκινάνε τη διαδικασία με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αντικοινωνικών και προβληματικών συμπεριφορών που υποβαθμίζει την μετέπειτα ζωή τους αν δεν επιλυθούν.
 
Για το λόγο αυτό και προκειμένου να μη συμβεί κάτι τέτοιο ακολουθούν μερικές πρακτικές οδηγίες και συμβουλές όσο αφορά την έγκαιρη κοινωνικοποίηση του κουταβιού, εναλλακτικά ακολουθείστε το σύνδεσμο για τον  τρόπο κοινωνικοποίησης του κουταβιού
 

Πως να ξεκινήσουμε την κοινωνικοποίηση του σκύλου μας έγκαιρα:

Ένας κοινωνικοποιημένος σκύλος είναι εκείνος που έχει εξοικειωθεί με την παρουσία διάφορων ανθρώπων,  με τα αγγίγματα τους, με διάφορα ζώα, μέρη, ήχους, αντικείμενα, καταστάσεις κλπ.

βολτα σκυλου με το αμαξι

βολτα σκυλου με το αμαξι

το αμαξι έχει περίπου ιδιο μικροβιακό φορτίο με το σπιτι
μας, η άμμος ομως στην παραλία όχι

Μπορούμε λοιπόν σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο μας να κερδίσουμε χρόνο και να ξεκινήσουμε να εξοικειώνουμε το σκύλο μας με διάφορα πρόσωπα – μέρη και καταστάσεις χωρίς να τον εκθέτουμε σε κίνδυνο (οπωσδήποτε αποφεύγουμε πολυσύχναστα μέρη όπως πάρκα κλπ που πιθανόν να τον εκθέσουν σε μικρόβια).
 
1. Μπορούμε σιγά σιγά να παίρνουμε το σκύλο μαζί μας στο αμάξι ώστε να συνηθίζει το μεταφορικό μας μέσο και έστω οπτικά αλλά και με τις μυρωδιές να εγκλιματίζεται στις εξωτερικές συνθήκες και στο περιβάλλον. Από το σπίτι μας μέχρι το αμάξι, καλό είναι να μη περπατήσει αλλά να τον πάμε σηκωτό, ιδιαίτερα αν είναι πολυσύχναστο μέρος.
 
2. Αν έχουμε περιφραγμένο χώρο στον οποίο δεν έχουν πρόσβαση άλλα ζώα, μπορούμε σταδιακά να τον βγάλουμε έξω ώστε να έρθει σε επαφή σιγά σιγά με το εξωτερικό περιβάλλον, πάντα κατόπιν συνεννόησης με τον κτηνίατρο.
 
3. Μπορούμε να καλέσουμε φίλους μας ώστε να συνηθίζει την παρουσία και τον ερχομό διαφόρων ανθρώπων.
 
4. Αν έχουμε φίλους που έχουν κάποιο ήρεμο και κοινωνικό σκύλο (υγιή και εμβολιασμένο και σε συνεννόηση με το κτηνίατρο μας), μπορούμε να τους καλέσουμε με το σκύλο τους ώστε να έχει την ευκαιρία για θετικές γνωριμίες και επαφές από νωρίς με άλλους σκύλους. 
 
5. Μια άλλη ιδέα είναι να επισκεφτούμε εμείς με το αμάξι μας και το σκύλο μας κάποιο φίλο με και το δικό του σκύλο, έτσι κοινωνικοποιούμε πολύ όμορφα και ευχάριστα στο σκύλο μας δίνοντας του την ευκαιρία να γνωρίσει και ανθρώπους, και σκύλους, και το μεταφορικό μας μέσω αλλά και να εξερευνήσει ένα νέο χώρο στο σπίτι του φίλου μας. 
 
Αρκεί να θυμόμαστε πως δεν είναι απαραίτητο να παίζει με όλους τους σκύλους και ανθρώπους ούτε και πρέπει να το πιέσουμε – αρκεί που συνηθίζει να έχει γύρω του παρουσίες – εκείνο που έχει σημασία είναι να έχει θετικές εμπειρίες ώστε όλα αυτά να τα συνδυάσει θετικά και να συμβάλουν στην κοινωνικοποίηση του! (προσοχή: αποφύγετε να τον εκθέσετε σε επίφοβες καταστάσεις που ίσως του δημιουργήσουν φοβίες, όπως για παράδειγμα με επιθετικά μη κοινωνικοποιημένα σκυλιά, προσωπικά ακόμα και τώρα ρωτάω πάντα αν είναι φιλικός ένας σκύλος που μας είναι άγνωστος γιατί πολλά συμβαίνουν).
 
Έτσι λοιπόν όμορφα και ωραία διασφαλίζετε την έγκαιρη κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας, το οποίο με την καθοδήγηση σας θα μεγαλώσει ισορροπημένο, εξοικειωμένο, εκπαιδευμένο και έτοιμο να εξερευνήσει τη ζωή άφοβα στο πλάι σας! 

κοινωνικοποιηση σκυλου

κοινωνικοποιηση σκυλου

 

Τι εννοούμε λοιπόν όταν λέμε κοινωνικοποίηση του σκύλου:

Λέγοντας κοινωνικοποίηση εννοούμε την γνωριμία και ομαλή εξοικείωση του κουταβιού με τον κόσμο. Δηλαδή με άλλα ζώα, με άλλους ανθρώπους, με το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσει, με τα μέλη της οικογένειάς μας με μυρωδιές, ήχους, αντικείμενα κλπ. 

Ακόμα και απλοί καθημερινοί ήχοι για εμάς όπως για παράδειγμα η ηλεκτρική σκούπα, ο θόρυβος από τα αμάξια κλπ, για ένα κουτάβι αποτελούν εντελώς νέες εμπειρίες με τις οποίες θα πρέπει να φροντίσουμε να εξοικειωθεί ομαλά ώστε στην υπόλοιπη ζωή του να μπορεί να είναι άνετο και προσαρμοσμένο σε αυτά και όσα άλλα νέα εξωτερικά ερεθίσματα μπορεί να συναντήσει. 

Η κοινωνικοποίηση βοηθάει μεταξύ άλλων το κουτάβι μας να μην είναι ντροπαλό, φοβικό
και εσωστρεφές και το οπλίζει με αυτοπεποίθηση ώστε να αντιμετωπίζει κάθε νέα κατάσταση που θα συναντήσει στην μετέπειτα ζωή του με θετικό και σωστό τρόπο χωρίς φοβίες  και ψυχολογικά προβλήματα.

Κοινωνικοποίηση δεν σημαίνει να εκθέτουμε το κουτάβι μαζικά σε όσο το δυνατόν περισσότερα
νέα εξωτερικά ερεθίσματα προκειμένου να εξοικειωθεί με αυτά. Σημαίνει ελεγχόμενη απο εμάς γνωριμία του κουταβιού μας σε νέες καταστάσεις, ανθρώπους, αντικείμενα, ήχους, ζώα, μυρωδιές κλπ  με τέτοιο τρόπο, ώστε σιγουρεύουμε πως κάθε νέα τέτοια εμπειρία να είναι για το κουτάβι θετική  και πως στο μέλλον θα μπορεί να αντεπεξέλθει σε παρόμοιες συνθήκες χωρίς να του προξενούν φοβίες , στρες και προβληματική συμπεριφορά.

Η εισαγωγή στις νέες αυτές εμπειρίες κοινωνικοποίησης πρέπει να γίνει προσεκτικά ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές εμπηρείες: Αν για παράδειγμα σε αυτή την κρίσιμη ηλικία των 4 πρώτων μηνών το κουτάβι μας τρομάξει από έναν επιθετικό (μη σωστά κοινωνικοποιημένο σκύλο), τότε είναι πολύ πιθανόν να του προκληθεί μόνιμη φοβία για την υπόλοιπη ζωή του ή και επιθετικότητα. 

Η κοινωνικοποίηση είναι απόλυτα απαραίτητη για όλους μα όλους τους σκύλους, ανεξάρτητα απο το τι ράτσα είναι, και ανεξάρτητα αν τον προορίζουμε για σκύλο συντροφιάς, κυνηγόσκυλο,
 οδηγό για τυφλούς ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να βάλει ο νους μας. Εξάλλου κοινωνικοποίηση δεν σημαίνει πως ντε και καλά θα κάνουμε το κουτάβι μας  μαλθακό που θα ξαπλώνει ανάσκελα για να πάρει χάδια ακόμα και από διαρρήκτες, ένα σωστά κοινωνικοποιημένο σκυλί είναι σε θέση να καταλάβει ποιος έρχεται με καλές προθέσεις και ποιος όχι.

Είναι η απόλυτα απαραίτητη διαδικασία που οφείλουμε να προσφέρουμε στους σκύλους μας και σημαίνει σταδιακή και ΘΕΤΙΚΗ εξοικείωση με τους ανθρώπους, με τα ζώα, τους  ήχους , τις μυρωδιές και καταστάσεις που πρόκειται να συναντάει στη ζωη του, ώστε να εξοικειωθεί μαζί τους για να μη του προκαλούν φοβίες, υστερίες, και προβλήματα στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά του. 

Σκυλιά εγκαταλελειμμένα σε οικόπεδα ή κήπους σπιτιών, αποκομμένα απο το περιβάλλον που δεν τους έχει γίνει κοινωνικοποίηση με στόχο να «αγριέψουν» για να είναι καλοί φύλακες, όχι μόνο έχουν αμφίβολη αποτελεσματικότητα στη φύλαξη αλλά γίνονται επικίνδυνα  μοναχικά και δυστυχισμένα σκυλιά που όταν κάποιος πλησιάζει γαυγίζουν κυρίως απο ανασφάλεια και επειδή νιώθουν παγιδευμένα και όχι απο ένστικτο φύλακα.

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού ξεκινάει απο την ίδια τη μητέρα του. Εκείνη του δίνει τα πρώτα μαθήματα πειθαρχίας και το μαθαίνει μαζί με τα αδελφάκια του να ελέγχει το δάγκωμά του.  Ένας έμπειρος και σωστός εκτροφέας θα φροντίσει τα κουτάβια να μη μεγαλώνουν απομονωμένα απο ανθρώπινους ήχους και εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά σε κάποιο σημείο στο σπίτι του κοντά σε ανθρώπινες δραστηριότητες ώστε να εξοικειωθούν από πάρα πολύ νωρίς σε ανθρώπους και γενικότερα ανθρώπινους ήχους μυρωδιές και συμπεριφορές – πράγμα που τα βοηθάει πάρα πολύ να κοινωνικοποιηθούν πολύ πιο σύντομα παρά αν μεγάλωναν απομονωμένα σε ένα αφύσικο περιβάλλον (πχ Pet shop ή σε έρημη αυλή πίσω απο το σπίτι).

Με την κοινωνικοποίηση μπορούμε να αποφύγουμε ένα σωρό προβλήματα συμπεριφοράς ώστε να μη γίνει στο μέλλον ούτε ντροπαλός, ούτε επιθετικός , ούτε να εχει στρες κάθε φορά που θα συναντάει κάτι καινούργιο στη ζωή του. Ενας σωστά κοινωνικοποιημένος σκύλος, έχει άριστη  ισορροπία ανάμεσα στο να είναι μεν προσεκτικός σε νέες καταστάσεις αλλά και στο να τις δέχεται με αυτοπεποίθηση και εξερευνητική διάθεση. Αντιθέτως στο μη κοινωνικοποιημένο σκύλο, οτιδήποτε έξω απο τη ρουτίνα του προκαλεί στρες και άσχημη ψυχολογία. 

Κατά πάσα πιθανότητα το κουτάβι θα έρθει στο σπίτι μας αφού απογαλακτιστεί και έχοντας συμπληρώσει τους 2 πρώτους μήνες της ζωής του. Ξεκινάμε άμεσα την εκπαίδευση του στο σπίτι – κάτι που αποτελεί και σημαντικό μέρος της κοινωνικοποίησής του και το βοηθάει να γνωριστεί με εμάς – το περιβάλλον που θα ζήσει – και επίσης να προσαρμοστεί καλά και να χτίσει την αυτοπεποίθησή του και τη σχέση του μαζί μας. 

Ξεκινώντας την εκπαίδευση στο κουτάβι μας , όπως για παράδειγμα να του μαθαίνουμε που να κάνει την ανάγκη του, τι επιτρέπεται να δαγκώνει και τί όχι καθώς και κάποιες βασικές εντολές, το βοηθάμε να κοινωνικοποιηθεί και να προσαρμοστεί χωρίς προβλήματα στο περιβάλλον που πρόκειται να ζήσει. 

Οτιδήποτε θα κληθεί να αντιμετωπίσει ως ενήλικας σκύλος είναι χρήσιμο να του το δείξουμε απο κουτάβι, όπως για παράδειγμα βόλτες με το αμάξι ώστε να συνηθίζει,ακόμα και ήχους (σημαντικό όποτε ακούει βροντές να μένει χαλαρός). 


Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού μας είναι εύκολη όσο και σημαντική, και το να αφήσουμε το ιδιαίτερα χρήσιμο και κρίσιμο «παράθυρο» των πρώτων 4 μηνών είναι κρίμα, γιατί πολλοί σκύλοι δε θα είχαν εγκαταλειφθεί καταδικασμένοι να πεθάνουν αδέσποτοι, αν οι άνθρωποι που τα πήραν, είχαν φροντίσει να μάθουν από την αρχή λίγα βασικά πράγματα για το σκύλο τους, όπως για παράδειγμα αξία της έγκαιρης κοινωνικοποίησης του σκύλου τους και τη σημασία που έχει αυτή στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του , στη συμπεριφορά του και στην ποιότητα της μετέπειτα ζωής του, αλλά και της δικής τους.

Η κοινωνικοποίηση του σκύλου είναι εύκολη και διασκεδαστική διαδικασία και είναι δική μας ευθύνη ουσιαστικά να γνωρίσουμε στο σκύλο μας  με τον πιο όμορφο τρόπο τον κόσμο μας, και είναι στο χέρι μας να το κάνουμε αυτό με τέτοιο θετικό τρόπο (όπως άλλωστε αρμόζει στην θετική εκπαίδευση σκύλου) ώστε η εξοικείωση του κουταβιού με τον κόσμο μας να γίνει και για τους 2 μας μια ακόμα κοινή διασκεδαστική εμπειρία που με το καλημέρα θα ισχυροποιήσει τους δεσμούς μεταξύ μας. Παράλληλα θα έχουμε κάνει το πιό σημαντικό βήμα στη σχέση μας με το σκύλο που θα ζήσει ευτυχισμένα την υπόλοιπη ζωή του
μαζί μας χωρίς προβλήματα στην ψυχολογία του και στη συμπεριφορά του!
Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων