Καθημερινά ο σκύλος μας διδάσκει!

λαθη στην εκπαιδευση σκυλου
9 συνηθισμένα λάθη στην εκπαίδευση των σκυλων
July 9, 2019
αρχαια ελλαδα σκυλος
Αρχαία Ελληνικά γνωμικά στο βωμό της εκπαίδευσης!
July 9, 2019

τι μαθαινουμε απο τους σκυλους

Μπορεί η νοημοσύνη του ανθρώπου να θεωρείται μεγαλύτερη από κάθε άλλο ον του
πλανήτη, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που ο σκύλος τα διδάσκει στον άνθρωπο όχι με το μυαλό του ή την εκπαίδευσή του, αλλά με την ψυχή του.. Καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε οτι ο κυνισμός ως φιλοσοφία στην αρχαία Ελλάδα ήταν 100% εμπνευσμένος από το σκύλο που τότε έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης και σεβασμού… 

Συναισθήματα. Υπάρχουν για να τα εκφράζουμε και να τα μοιραζόμαστε εκεί που αξίζει. Μπορεί ο σκύλος να μη μιλάει, αλλά έχει τον τρόπο του να μας εκφράζει πάντα τι νιώθει. Και με τις εκφράσεις του αυτές μας γεμίζει. Χαίρεται τόσο που μας βλέπει όταν γυρνάμε από τη δουλειά και δε κάνει τίποτα για να το κρύψει.  Δεν έχει σημασία πόσο δύσκολη ήταν η μέρα μας, η θερμή υποδοχή που μας χαρίζει  τα θεραπεύει όλα. Όταν καταλαβαίνει ότι η ώρα για τη βόλτα του πλησιάζει, ο ενθουσιασμός του μας εμπνέει να βγούμε μαζί του για μια απλή βόλτα έξω στη φύση και να τη χαρούμε μαζί.  Ο σκύλος τα συναισθήματά του – όποια κι αν είναι αυτά – τα μοιράζεται. Και το κάνει αυτό με απόλυτη ειλικρίνεια. Ίσως είναι ένας από τους λόγους που είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, μας διδάσκει με τον τρόπο του να μοιραζόμαστε κι εμείς τα συναισθήματά μας, όχι μόνο με το σκύλο μας, αλλά και με την οικογένεια, με τον/την σύντροφό μας, τους φίλους μας.


«Οι πράξεις μιλάνε πιο δυνατά από τα λόγια, και ένα χαμόγελο λέει: «μου αρέσεις, με κάνεις χαρούμενο. Χαίρομαι που σε βλέπω.» Για αυτό ακριβώς ο σκύλος είναι τόσο αξιαγάπητος. Χαίρεται τόσο πολύ όταν μας βλέπει και το δείχνει σχεδόν πηδώντας απάνω μας από τη χαρά του! Και φυσικά χαιρόμαστε κι εμείς που τον βλέπουμε.»  Dale Carnegie

Επικοινωνία. Ο σκύλος ξέρει να διαβάζει την ουσία πίσω από τις λέξεις. Για εκείνον έχει περισσότερη σημασία ο τρόπος που θα του πούμε κάτι, από το τις ίδιες τις λέξεις. Άκυρο ίσως, αλλά ώς παράδειγμα θα προτιμούσε το γλυκό μάλωμα από έναν ψεύτικο η εκνευρισμένο έπαινο.  Στις 100 φορές που θα φωνάξουμε το όνομα του, τις 99 θα καταλάβει τι περίπου τον θέλουμε απλά και μόνο από τον τόνο της φωνής μας. 

 Για το σκύλο ο τρόπος, είναι το μήνυμα. 

Προτιμάει να τον επαινέσουμε για κάτι καλό που έκανε με ένα απλό ειλικρινές μπράβο γεμάτο ενθουσιασμό, παρά να τον ανταμείψουμε με κάποιο μεζέ – επειδή ξέρουμε ότι πρέπει – ενώ στην πραγματικότητα εκείνη τη στιγμή μας απασχολεί κάτι άλλο

Είναι άριστος υπομονετικός αλλά και επίμονος ακροατής καθώς μας έχει πάντα στο επίκεντρο της προσοχής του και δικαιωματικά επιζητάει με χαρά μια αμφίδρομη επικοινωνία διεκδικώντας με κάθε τρόπο ένα μικρό κομμάτι της δικής μας προσοχής. Αξίζει να παρατηρήσουμε τι σημαίνει για ένα σκύλο καλή επικοινωνία: 99% ακούει, 1% γαυγίζει. 

Ο σκύλος ύστερα απο 40.000 χρόνια συμβίωσης με τον άνθρωπο, έχει εξελιχθεί στον καλύτερο παρατηρητή/αποκωδικοποιητή της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Είναι τόσο σημαντική για το σκύλο η επικοινωνία ωστε χρησιμοποιεί όλες του τις αισθήσεις, ακοή, όραση, όσφρηση ακόμα και αφή προκειμένου να επικοινωνήσει, με αποτέλεσμα να αποκωδικοποιεί τις λέξεις μας, τον τόνο της φωνής μας , τη γλώσσα του σώματος, ακόμα και τη ματιά μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να καταλαβαίνει καλύτερα από τον καθένα την ψυχολογική μας κατάσταση ανα πάσα στιγμή!

Ακούει κάτι ύποπτο; Θα τεντώσει τα αυτιά του και θα μας κοιτάξει, ισως και να γρυλίσει καθώς επικοινωνεί μαζί μας ωστε να διαπιστώσει αν το ακούσαμε κι εμείς και να δει την αντίδραση μας.
Ακούει κάτι πολύ ύποπτο; Θα γαυγίσει και για να μας προειδοποιήσει αλλά και για να στείλει απειλητικό μήνυμα σε κάθε πιθανό εισβολέα. 
Είναι χαρούμενος; Θα κουνήσει την ουρά του.
Είναι ενθουσιασμένος; Θα κουνήσει την ουρά του και θα γαυγίσει!
Eίναι στεναχωρημένος; Θα κλαψουρίσει.
Παίζει και είναι κατενθουσιασμένος; Θα κάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
Βαριέται ή νιώθει αμηχανία; Θα χασμουρηθεί.

Και το πιο σημαντικό: Ο σκύλος πάντα δειχνει απλόχερα την αγάπη του: Θα τρέξει, θα μιλήσει,  Θα φιλήσει! κ.λ.π…

Εχει αισθήματα ανιδιοτελή και πάντα μας τα εκφράζει γενναιόδωρα και με απόλυτη ειλικρίνεια. Μέσω της επικοινωνίας αυτής προσπαθεί να μας καταλάβει και να έρθει σε επαφή μαζί μας. Ακριβώς αυτά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζεται η απόλυτη εμπιστοσύνη  και οι αληθινές σχέσεις. 

Εν κατακλείδι, σαν γενικό κανόνα: κουνάτε την ουρά σας – είναι μεταδοτικό!

Νιώθει ευγνωμοσύνη και δεν είναι ποτέ αχάριστος. Ο σκύλος είναι πιστός και  εκτιμάει απεριόριστα την αγάπη και την προσοχή που του δείχνουμε. Εκτιμάει και κάθε τι στη ζωή ακόμα και πράγματα που για τον άνθρωπο είναι απλά και έχουμε μάθει να τα θεωρούμε δεδομένα. Ο σκύλος ξέρει να ζει το παρόν και δε κρύβει τον ενθουσιασμό του για το φαγητό του, την οικογένειά του, την παρέα μας, τα χάδια μας,  το παιχνίδι. και τις βόλτες στη φύση. Αναγνωρίζει και εκτιμάει τα απλά πράγματα που αξίζουν πραγματικά, και ζει για αυτά χωρίς καν να ξέρει τι πάει να πει ματαιοδοξία και αχαριστία.

Όρια. Όταν κάποιος εισβάλει στον προσωπικό του χώρο γρυλίζεις για να του το δείξει. Εξαίρεση αποτελούν τα πολύ αγαπημένα πρόσωπα!

Κατανόηση. Σύμφωνα με το σκύλο: αν κάποιος δικός σου περνάει μια άσχημη μέρα ή έχει εκείνη τη στιγμή νεύρα και δε θέλει ντε και καλά να μιλήσει, απλά κάτσε δίπλα του και μείνε σιωπηλός, αν δε ξέρεις τι να πειςα καμιά φορά αρκεί να είσαι εκεί χωρίς να λες τίποτα. Σημασία έχει πως θα ξέρει ότι είσαι εκεί για αυτόν.

Συγχώρεση. Ποτέ δε κρατάει κακία σε άτομα που αγαπάει – ακόμα κι όταν κάποιος <<άνθρωπος>> τον κακοποιεί , χαμηλώνει τα αυτιά και μαζεύει την ουρά. Η άνευ όρων αγάπη του για τον άνθρωπο τον εκθέτει και τον βάζει σε κίνδυνο, αλλά διδάσκει την αγνότητα και τη συγχώρεση σε τέτοιο βαθμό που μας εμπνέει και κάνει την ψυχή μας να καίει από ανθρωπιά.


Κοινωνικότητα. Κούνα την ουρά σου – χαμογέλα. Ένα χάδι σε αυτόν που αγαπάμε μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ένας σκύλος δε ξεχνάει ποτέ να σε αποχαιρετήσει όταν φεύγεις και να σε καλωσορίσει όταν έρχεσαι. Και έτσι απλά σου φτιάχνει τη μέρα.

Το παιχνίδι.  Όλα τα σκυλιά το λατρεύουν. Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για μικρούς και μεγάλους, ακονίζει το μυαλό, καλλιεργεί το πνεύμα, ψυχαγωγεί, διασκεδάζει, αναπτύσσει τη συντροφικότητα, ασκεί το σώμα, διδάσκει σεβασμό  στους κανόνες-νόμους του παιχνιδιού. Εξάλλου κατά μια έννοια η ζωή είναι ένα παιχνίδι, αλλά η χαρά του σκύλου όταν παίζει μας υπενθυμίζει πως τίποτα δε χαλάει περισσότερο ένα παιχνίδι, από κάποιον που το παίρνει πολύ σοβαρά!

 


Μαζί με όλα τα παραπάνω , μας διδάσκει και κάτι πολύ απλό: Ζήσε απλά, ζήσε το παρόν – στα απλά κρύβεται το νόημα της ζωής. Ζήσε χαλαρά – αν νυστάζεις  ρίξε έναν υπνάκο. Όταν θες πολύ να βρείς κάτι, μη τα παρατάς. Ξεκίνα μυρίζοντας δεξιά – αριστερά. Αν δε βρείς αυτό που ψάχνεις σκάψε. Αν και πάλι δε το βρείς δε πειράζει, ψάξε αλλού! . Που και που ξάπλωσε στο χορτάρι, άσε τον ήλιο να σε χαϊδέψει και ξεκουράσου. Καμιά φορά βρίσκουμε εκείνο που αναζητάμε όταν χαλαρώνουμε και ζούμε τη ζωή μας αντί να αναζητάμε συνέχεια μανιωδώς…

Ο σκύλος έρχεται στη ζωή μας και μας διδάσκει την ανιδιοτελή αγάπη ενώ φεύγοντας μας διδάσκει την πραγματική απώλεια.. επειδή είναι αυτός που είναι! 

«Αν το καλοσκεφτείς, ο σκύλος είναι ο μόνος που δε χρειάζεται να εργαστεί για να ζήσει: Η κότα πρέπει να κάνει αυγά, η αγελάδα γάλα, το καναρίνι να κελαϊδάει. Όμως ο σκύλος ζεί δίνοντας μόνο αληθινή αγάπη! Dale Carnegie

Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων