Θετική εκπαίδευση σκύλου

εκπαιδευση κουταβιου τουαλετα
Πως εκπαιδεύουμε το κουτάβι να τα κάνει στην πάνα
August 5, 2019
Κοινωνικοποίηση κουταβιού
August 8, 2019
θετικη εκπαιδευση βελγικος ποιμενικος και γερμανικος ποιμενικος σκυλος

θετικη εκπαιδευση βελγικος ποιμενικος και γερμανικος ποιμενικος σκυλος

H ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η εκπαίδευση του σκύλου από τον άνθρωπο, είναι μια σχέση ζωής και αρμονικής συνεργασίας, μια διαδικασία που ξεκίνησε από τότε που άρχισε η συμβίωση  μας μαζί του, εδώ και τουλάχιστον 30.000 χρόνια σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις… Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν, το ότι έχει αναπτυχθεί ανάμεσα ανάμεσά μας ένας πολύ ισχυρός δεσμός. Από την εποχή του homo sapiens μέχρι σήμερα,  αποτέλεσε το σύστημα συναγερμού μας, προστασία ενάντια σε κάθε εχθρό του ανθρώπου, ήταν με την όσφρηση και την ακοή του το ραντάρ μας όταν κυνηγούσαμε σε συνεργασία μαζί του για την επιβίωσή μας, ο σύντροφός μας στον αγώνα για επιβίωση αλλά και στο σπίτι. Φτάσαμε έτσι στο σημείο, ο σκύλος να μας αναγνωρίζει ως μέλη της ίδιας αγέλης, κι εμείς να τον αναγνωρίζουμε ως γνήσιο μέλος της οικογένειάς μας! 

Ένας από τους λόγους  που συνυπάρχουμε τόσες χιλιάδες χρόνια με τέτοια αρμονία  είναι πως η φύση του  σκύλου ταιριάζει πολύ με αυτή του ανθρώπου. Είναι, όπως και ο άνθρωπος, ον κοινωνικό με έντονη την ανάγκη να ανήκει σε μια οικογένεια, την “αγέλη” του. Ο σκύλος είναι καλόπιστος, απόλυτα αφοσιωμένος, ικανός να νιώσει ευγενή συναισθήματα και να προβεί σε τέτοιες πράξεις αλτρουισμού και αυτοθυσίας που πολλές φορές δείχνει να είναι πιο ανθρώπινος από τον άνθρωπο. Και για αυτό τον αγαπάμε τόσο!

Ο άλλος λόγος της τόσο πετυχημένης σχέσης μας με το σκύλο, είναι πως αυτή βασίζεται σε κάποιες αρχές και κώδικα επικοινωνίας. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, υπάρχουν ρόλοι και κανόνες που τηρούνται.  Κι εκεί ακριβώς καλούμαστε να βοηθήσουμε στην προσαρμογή των σκύλων στις απαιτιτικές για εκείνους σύγχρονες συνθήκες της κοινωνίας μας, διδάσκοντας όχι μόνο κάποιες εντολές, αλλά σωστές συμπεριφορές, συνήθειες και επικοινωνία.

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Υπάρχουν πάρα πολλές μέθοδοι για να εκπαιδεύσει κάποιος το σκύλο του. Η αλήθεια είναι πως σχεδόν όλες πετυχαίνουν να διδάξουν στο σκύλο κάποιες εντολές. Όμως ο τρόπος με τον οποίο εκπαιδεύουμε τον σκύλο παίζει πρωταρχικό ρόλο όσο αφορά την προθυμία του να εκτελέσει τις εντολές και την ικανότητα του να διατηρήσει την εκπαίδευση σε βάθος χρόνου.

Σε τελική ανάλυση ο σκύλος θα εκτελέσει μια εντολή είτε χωρίς να το θέλει μόνο και μόνο για να αποφύγει μια τιμωρία, είτε με ενθουσιασμό για να κερδίσει μια επιβράβευση.

Ίσως ακούγεται ωφελιμιστικό όμως αναρωτηθείτε. Στο σχολείο ποιος εκπαιδευτικός που είχατε ανέβαζε την απόδοση σας, εκείνος που εστίαζε στο να σας επισημαίνει τι κάνατε λάθος και να επιβάλει τιμωρίες ίσως και φωνάζοντας,  η εκείνος που αναγνώριζε τη θετική σας προσπάθεια και σας έδινε κίνητρο να τα πάτε πιο καλά;

Στο χώρο εργασίας ποιόν εργοδότη προτιμάτε; Εκείνον που σας επικρίνει και σας φωνάζει όταν κάνετε κάτι λάθος, ή εκείνον που σας λέει κι ένα μπράβο και σας δίνει μπόνους παραγωτικότητας; Για ποιόν εργοδότη θα εργαστείτε με περισσότερο ενθουσιασμό, σεβασμό, ευσυνειδησία και προθυμότητα;  Όποιος δε δείχνει σεβασμό, χάνει κι εκείνος το σεβασμό των άλλων.

Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ακόμα και σήμερα που είναι γενικά αποδεκτό πως η θετική εκπαίδευση φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα (πχ σκυλιά αστυνομίας, σκύλοι διάσωσης, σκύλοι υπηρεσίας κ.λ.π. όλα εκπαιδεύονται θετικά πλέον) , υπάρχει και η άποψη πως στην  θεωρία είναι καλή μέθοδος όμως στην πράξη θα έρθουν στιγμές που θα πρέπει να υπάρξει τιμωρία αλλιώς κακομαθαίνουμε το σκύλο. Θεωρούν με άλλα λόγια πως η θετική εκπαίδευση είναι μια ουτοπία.

Κι όμως στην θετική εκπαίδευση τιμωρία υπάρχει, όμως υπάρχει με την έννοια της μη επιβράβευσης. Ο σωστός επιστημονικός όρος αυτής της μεθόδου είναι «αρνητική τιμωρία» που πρακτικά σημαίνει πως στερούμε από το σκύλο μας προνόμοια που έχει μόνο όταν θέλουμε να επιβραβεύσουμε στη σωστή του συμπεριφορά και υπακοή στους κανόνες. Δηλαδή του στερούμε κάποια λιχουδιά, την προσοχή μας, το παιχνίδι… ακριβώς όπως μεγαλώνουμε παιδιά! Δεν προξενούμε βλάβη ούτε σωματική ούτε ψυχολογική και σίγουρα δε χάνουμε τον σεβασμό του και την εμπιστοσύνη του! Εξάλλου το κύριο βάρος μας το δίνουμε στην επιβράβευση των θετικών συμπεριφορών και ακριβώς επειδή αυτή η μέθοδος αποδίδει, στην πράξη έχουμε πολλές περισσότερες ευκαιρίες να επιβραβεύσουμε μια σωστή συμπεριφορά παρά να εφαρμόσουμε αρνητική τιμωρία σε μια λάθος.

Η καλύτερη μέθοδος είναι και η πιο οικονομική

Με την θετική εκπαίδευση έχουμε καλύτερα και πιο οικονομικά αποτελέσματα. Ο λόγος είναι πως εκπαιδεύοντας τον σκύλο με θετική υποκίνηση , εκπαιδεύουμε χωρίς να πηγαίνουμε κόντρα στη φύση του και στα ένστικτά του με τιμωρίες. Αντίθετα με θετική εκπαίδευση εκμεταλλευόμαστε τα φυσικά του ένστικτα και τα ενισχύουμε με θετική υποκίνηση προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε. 

Καλύτερη βασική υπακοή:

Το αποτέλεσμα είναι ένας σκύλος που έχει εκπαιδευτεί να ξέρει ποιες είναι σωστές συμπεριφορές και ποιες όχι και που θέλει να ακολουθεί τις οδηγίες και τις εντολές μας. Η αυτόβουλη πειθαρχία είναι πάντα ανώτερη από την επιβεβλημένη πειθαρχία. 

Καλύτερη πρόληψη και διόρθωση συμπεριφορών:

Ακριβώς επειδή εκπαιδεύουμε με θετική υποκίνηση, με την θετική εκπαίδευση προλαμβάνουμε τόσο τα προβλήματα επιθετικότητας αλλά και κάθε είδους ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Με λίγα λόγια ο θετικός τρόπος έχει και θετικά αποτελέσματα γιατί σεβόμενοι τη φύση του σκύλου του δείχνουμε τον τρόπου να επικοινωνήσει και να συμπεριφερθεί σωστά και αποδεκτά σε αρμονία με τον άνθρωπο.
Όσο αφορά την διόρθωση συμπεριφορών τα αποτελέσματα της θετικής εκπαίδευσης μιλάνε από μόνα τους και κάθε άνθρωπος  που αγαπάει το ζώο του αντιλαμβάνεται πως όταν ένας σκύλος γαβγίζει για παράδειγμα έχει το λόγο του. Ίσως φοβάται κάτι ή ίσως διεκδικεί κάτι με λάθος τρόπο. Η μέθοδος επίλυσης του προβλήματος με θετική εκπαίδευση είναι να εκπαιδεύσουμε το σκύλο να μη φοβάται, ή στη δεύτερη περίπτωση να δείξουμε στο σκύλο τον σωστό τρόπου με τον οποίο θα μας επικοινωνεί κάτι που θέλει.
Σαν αντιπαράθεση θα αναφέρω τα αποτελέσματα μιας ακραίας αντιμετώπισης της οποίας τα αποτελέσματα είχα την δυσάρεστη τύχη να είμαι μάρτυρας κάποιες φορές, από κηδεμόνες σκύλων που είχαν επιλέξει να επιλύσουν το πρόβλημα του γαβγίσματος με ηλεκτρικό κολάρο το οποίο κάθε φορά που γαβγίζει ο σκύλος του κάνει ένα «μικρό» ηλεκτροσόκ, ώστε με την αρνητική ενίσχυση ο σκύλος να μάθει να μη γαβγίζει. Δε θα σταθώ στο γεγονός οτι μετά ο σκύλος φοβόταν και τη σκιά του, θα εστιάσω στο ότι ποτέ οι εύκολες και μαγικές λύσεις στην φύση στη πραγματικότητα δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Ακόμα κι αν ο σκύλος πάψει για παράδειγμα να γαβγίζει κάθε φορά που έρχονται επισκέπτες, στην ουσία κουκουλώσαμε το πρόβλημα με κίνδυνο να ξεσπάσει αλλού. 

Εξακολουθούμε να έχουμε ένα σκύλο που φοβάται τον επισκέπτη, μόνο που αυτή τη φορά είναι ακόμα πιο επικίνδυνος για ευνόητους λόγους. Τα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα έχει η μέθοδος αρνητικής ενίσχυσης με ηλεκτρικό κολάρο και στην άρνηση τροφής, χαρακτηριστικά μου έχουν εκμυστηρευτεί πελάτες που δυστυχώς είχαν αρχικά δοκιμάσει αυτή τη μέθοδο πως το μόνο που κατάφεραν είναι ο σκύλος να αρπάζει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ότι βρει από κάτω και να το καταπίνει αμάσητο, μήπως και δε γίνουν αντιληπτοί και γλυτώσουν την τιμωρία. 
Με τη θετική εκπαίδευση προλαμβάνουμε τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές γιατί δεν πάμε κόντρα στη φύση και εκπαιδεύουμε με θετικό τρόπο. Δεν φωνάζουμε στο σκύλο για να σταματήσει να γαβγίζει, γιατί ότι σπέρνουμε θερίζουμε, στα μάτια του είμαστε ένας ακόμα σκύλος που γαβγίζει, θα μας αντιγράψει και θα γαβγίζει παραπάνω. Δεν τον χτυπάμε γιατί εκτός από ανήθικο και άδικο (αφού δεν του έχουμε δείξει με σωστό τρόπο τι να κάνει αλλά μόνο με λάθος τρόπο τι να μην κάνει) φέρνει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η βία φέρνει βία. Σκεφτείτε το…

Με την Θετική εκπαίδευση του σκύλου λύνουμε τα προβλήματα συμπεριφοράς σε βάθος και μια για πάντα εξαλείφοντας το αίτιο που τα προκαλεί.
Η Θετική εκπαίδευση σκύλων είναι η μόνη μέθοδος που επιλύει προβλήματα με φοβίες, καθώς απευαισθητοποιεί το σκύλο μας από ότι τον φοβίζει , και με τον ίδιο τρόπο η μόνη μέθοδος που αντιμετωπίζει θέματα επιθετικότητας ριζικά.


 Για παράδειγμα όταν ο σκύλος πάψει να φοβάται τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα θα πάψει να γαβγίζει και να επιτίθεται  από φόβο.

Για όλους αυτούς τους λόγους η θετική εκπαίδευση , ή πιο σωστά η εκπαίδευση με θετική υποκίνηση είναι η πιο σωστή, η πιο αποδοτική, και εφόσον μας προσφέρει καλύτερα, συντομότερα και μονιμότερα αποτελέσματα είναι και με διαφορά η πιο οικονομική. Ρωτήστε έναν θετικό εκπαιδευτή πόσες φορές έχει κληθεί να διορθώσει εκ των υστέρων έναν υποτιθέμενα «εκπαιδευμένο» σκύλο, και σκεφτείτε πόσα χρήματα και κόπο θα είχε γλυτώσει ο άνθρωπος που έχει το σκύλο αν από την αρχή είχε επιλέξει τον σωστό τρόπο.

Περισσοτερα πλεονεκτήματα θετικής εκπαίδευσης

Ανάπτυξη νοημοσύνηςΕκπαιδεύοντας θετικά, πετυχαίνουμε να μη πιέζουμε το σκύλο προκειμένου να κάνει αυτό που πρέπει, αλλά τον βάζουμε στη διαδικασία να σκεφτεί από μόνος του και να βρεί τι είναι εκείνο που πρέπει να κάνει. Έτσι εκτός του ότι εκτελεί καλύτερα και με ενθουσιασμό, του δίνουμε την ευκαιρία να εξασκεί τον εγκέφαλο του.
Αυτόβουλη πειθαρχία
Τι καλύτερο από ένα σκεπτόμενο και υγιή ψυχολογικά σκύλο που θέλει να ακολουθεί τις οδηγίες μας με εμπιστοσύνη, από κάποιο που να εκτελεί εντολές τυφλά από φόβο.
Θετική υποκίνηση
Εκπαιδεύουμε στην βασική υπακοή με θετική υποκίνηση, δηλαδή κάθε φορά που ακολουθεί με επιτυχία τις οδηγίες μας τον επιβραβεύουμε ώστε να έχει κίνητρο να μας ξανακούσει. Η μέθοδος αυτή είναι η πιο φιλόζωη, αλλά και με διαφορά η πιο αποτελεσματική για ένα σκύλο πρόσχαρο, πρόθυμο και γεμάτο αυτοπεποίθηση. καθώς μας εξασφαλίζει:
Επικοινωνία
Εκπαιδεύοντας εσείς οι ίδιοι το σκύλο σας (ή έστω με μια μικρή επαγγελματική βοήθεια) ενισχύετε με τον πλέον φυσικό τρόπο τον μεταξύ σας δεσμό και καθώς τον μαθαίνετε τις βασικές εντολές, παράλληλα καλλιεργείτε μεταξύ σας μια μοναδική επικοινωνία.
Εμπιστοσύνη
Η μέθοδος αυτή μας καταδικάζει στην επιτυχία γιατί μας δίνει την ευκαιρία πιο συχνά να τον επιβραβεύουμε για σωστές ενέργειές παρά να επιπλήττουμε για λανθασμένες που δεν είχε καν την ευκαιρία να διδαχθεί πως είναι λάθος. Έτσι είμαστε δίκαιοι και παράλληλα καλλιεργούμε δεσμό εμπιστοσύνης, κάτι σημαντικό και δυνατό όσο και ευαίσθητο. 
Αμοιβαίος Σεβασμός
Εκπαιδεύοντας θετικά, υποκινούμε τους σκύλους μας να θέλουν να ακολουθούν τις οδηγίες μας από σεβασμό και όχι απο φόβο. Απαιτεί πρώτα από εμάς να δίνουμε το καλό παράδειγμα με το να είμαστε συνεπείς και πειθαρχημένοι απέναντι τους, κάτι που όλα τα σκυλιά αντιλαμβάνονται και έτσι μας σέβονται.
Κοινωνικοποίηση
Δια μέσου της εκπαίδευσης τα σκυλιά κοινωνικοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εξασφαλίζοντας οτι θα μπορούν να μας ακολουθούν σε κάθε πτυχή της ζωής μας χωρίς άγχος και με ασφάλεια.
Υπακοή
Με υπομονή και ωραίο τρόπο μέσω της θετικής εκπαίδευσης καθημερινά δείχνουμε και αποδυκνείουμε στο σκύλο μας να καταλάβει πως όταν ακολουθεί τις οδηγίες μας περνάει καλύτερα από όταν μας αγνοεί. Από τη φύση του ο σκύλος έχει ανάγκη τον άνθρωπο να τον καθοδηγεί, πόσο μάλλον στην απαιτητική και αφιλόξενη για τα ζώα σύγχρονη ζωή στην πόλη στο σπίτι, μακριά από τη φύση. 
Αρμονία
Με την εκπαίδευση, μαθαίνει το τρόπο και του δίνουμε τη δυνατότητα να συνυπάρξει αρμονικά μαζί μας και να μας ακολουθεί απρόσκοπτα και απροβλημάτιστα σε κάθε μας δραστηριότητα που είναι αυτό εφικτό.
Κατανόηση και επιβολή αμοιβαίων ορίων
Μπαίνουν όρια στις ενέργειες και στις συμπεριφορές του. Όπως ακριβώς έχουμε εμείς όρια, έτσι πρέπει και ο σκύλος μας, η ζωή στο σπίτι και στην «αγέλη» μας έχει και κανόνες και τρόπους καλής συμπεριφοράς
Υγιή σχέση 
Βάζουμε με τον πλέον εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο τα θεμέλια για μια υγιή, ισορροπημένη και απερίγραπτη σχέση μαζί με το νέο σύντροφό μας που θα κρατήσει πολλά χρόνια!!! Σχέση βασισμένη στην αγάπη, την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία. 
Ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος.
Είναι βασικό και σημαντικό να έχουμε κώδικα επικοινωνίας ώστε να υποδείξουμε και να διδάξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με σαφήνεια στο σκύλο μας τι είναι σωστό και τι λάθος. Διδάσκοντας του μεταξύ άλλων το ΜΠΡΑΒΟ και το ΜΗ, καταφέρνουμε να έχουμε κοινό λεξιλόγιο ακριβώς για το σκοπό αυτό. Κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να:
Προληψη ανεπιθύμητων συνηθειών
Κατά την εκπαίδευση με θετική υποκίνηση, ουσιαστικά ενισχύουμε τις επιθυμητές  συμπεριφορές και έτσι ο σκύλος μας επιθυμεί να επαναλάβει αυτές τις συμπεριφορές  προκειμένου να λάβει ξανά την ενίσχυση (επιβράβευση). 
Ψυχική ισορροπία
Με την καθοδήγησή μας απευαισθητοποιούμε το σκύλο από πιθανές αγχώδες καταστάσεις και του δείχνουμε τη φυσιολογική αντίδραση σε κάθε περίσταση. Του δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνει με ηρεμία τη ζωή, και μαζί του κι εμείς.

Αξιοπιστία
Γνωρίζουμε πως ο σκύλος μας είναι χαρούμενος και εξωστρεφής και πως μπορεί να αντεπεξέλθει υπό όλες τις συνθήκες υπεύθυνα και με έλεγχο, είτε ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους είτε με μικρά παιδιά ή άλλα ζώα.

Φυσική Εκπαίδευση σκύλου
Εκπαιδεύουμε με σεβασμό στα φυσικά ένστικτα του σκύλου και τα καλλιεργούμε στη σωστή κατεύθυνση,   όχι εναντίον τους.

 Όπως και στον άνθρωπο έτσι καθετικη εκπαιδευσηι στο σκύλο, η μέθοδος της θετικής υποκίνησης κατά την εκπαίδευση φέρνει καταπληκτικά θετικά αποτελέσματα και επιταχύνει σαν καταλύτης την εκμάθηση βασικής υπακοής με δραματικούς ρυθμούς. Παράλληλα είναι ο πλέον απροβλημάτιστος τρόπος να εμπεδώσει ο σκύλος μας πως όταν ακολουθεί τις οδηγίες μας περνάει καλύτερα από ότι όταν δεν τις ακολουθεί, και με άλλα λόγια μας αποδέχεται με τον πλέον φυσικό τρόπο ως αρχηγό, ως καθοδηγητή θα έλεγα και κηδεμόνα στην ζωή του. Ο σκύλος νιώθει  και είναι όντως ένα ισότιμο μέλος της αγέλης μας! Αυτό που εμείς ονομάζουμε οικογένεια ο σκύλος το βιώνει ως αγέλη και στη φύση είναι ο ρόλος του αρχηγού των γονέων του και του αρχηγού της αγέλης να τον διδάξουν κανόνες συμπεριφοράς που για το δικό του καλό θα πρέπει να ακολουθεί προκειμένου να έχει μια αρμονική συμβίωση. Για τα σκυλιά αυτόν ακριβώς το ρόλο  καλούμαστε να τον πάρουμε εμείςΜέσα από τόσες χιλιάδες χρόνια συμβίωσης με τον άνθρωπο ο σκύλος έχει ανάγκη αυτή την καθοδήγηση και νιώθει πολύ πιο ήρεμος και σίγουρος για τον εαυτό του σε μια τέτοια σχέση, ιδιαίτερα στις απαιτητικές συνθήκες διαβίωσης στην Αθήνα ή σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη μακριά από τη φύση. 

Αν δε γίνει από νωρίς κατανοητή στο  σκύλο μας η μορφή της σχέσης που έχουμε μαζί του, το αποτέλεσμα αναπόφευκτα θα είναι να αναπτύξει ανεπιθύμητες συμπεριφορές γιατί πολύ απλά θα είναι νευρικός, θα εκνευρίζεται όταν θα επιχειρούμε να του βάλουμε κανόνες, δε θα γνωρίζει όρια και δε θα συμμορφώνεται με τις υποδείξεις μας. 

Η εκπαίδευση του από νωρίς, εξασφαλίζει πως δε θα συμβεί κάτι τέτοιο, σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να διορθωθούν οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές γιατί όσο περισσότερο το καθυστερούμε τόσο πιο δύσκολο γίνεται να διορθωθούν καθώς καταλήγουν να γίνονται κακή επίμονη και επαναλαμβανόμενη συνήθεια.
Έτοιμοι? Πολύ ωραία!! Ακολουθώντας τις αναλυτικές οδηγίες εκπαίδευσης που θα βρείτε στην σελίδα μπορείτε να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας σε όλες τις βασικές εντολές που πρέπει να γνωρίζει κάθε σκύλος και σε ακόμα περισσότερες εντολές αν το επιθυμείτε! 
Σε όποιο σημείο έχετε ερώτηση ή χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια, θα χαρώ να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μου. Ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη φορά που έχετε σκύλο σας συνιστώ θερμά να κάνετε έστω ένα μάθημα συμβουλευτικού χαρακτήρα είτε μαζί μου είτε με άλλον συνάδελφο επαγγελματία εκπαιδευτή καθώς η εμπειρία και οι συμβουλές ενδεχομένως θα σας λύσουν τα χέρια. 
Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων