Ηλικία εκπαίδευσης σκύλων

Πως εκπαιδεύω τον σκύλο να μη τρώει από το τραπέζι
August 12, 2019
Εντολές μίλα για να γαβγίζει, σώπα και φύλακας
August 19, 2019

Εκπαίδευση σκύλου μέχρι ποιά ηλικία:

Οι Άγγλοι έχουν ένα χαριτωμένο ρητό που λέει “you cant teach an old dog new tricks “ κατά το αντίστοιχο δικό μας που λέει γέρικο γαϊδούρι περπατησιά δεν άλλάζει.  Δηλαδή πως δεν μπορείς να μάθεις σε έναν ηλικιωμένο σκύλο καινούργια κόλπα.


Ουσιαστικά και τα δύο ρητά αναφέρονται μεταφορικά στον άνθρωπο και όσο αφορά την εκπαίδευση σκύλου όσοι έχετε μεγάλο σκύλο και έχετε την όρεξη και την επιθυμία να τον εκπαιδεύσετε μπορείτε να είστε σίγουροι πως ποτέ δεν είναι αργά!


Το ρητό έχει μια μικρή δόση αλήθειας με την έννοια πως όσο πιο νέος είναι ο σκύλος τόσο πιο εύκολα και γρήγορα μαθαίνει. Όμως ανεξάρτητα αν ο

σκύλος μας είναι ενός χρόνου, δύο χρονών η και πολύ παραπάνω, μπορεί να μάθει όχι μόνο νέα κόλπα και νέες εντολές, αλλά και νέες συμπεριφορές, ίσως κάποιες συμπεριφορές να μην αλλάξουν ποτέ 100% αλλά θα υπάρχει μεγάλη βελτίωση. Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι λίγη υπομονή παραπάνω. Και αυτό όχι γιατί ένας ενήλικας σκύλος είναι πιο αργόστροφος από έναν νέο, αλλά επειδή έχει ήδη αναπτύξει κάποιες συμπεριφορές που του έχουν γίνει συνήθεια και όπως γνωρίζουμε οι συνήθειες θέλουν κάποιο χρόνο να αλλάξουν και να αντικατασταθούν με νέες συνήθειες.

Από αυτή την άποψη ο σκύλος δε διαφέρει και πολύ από τον άνθρωπο.

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές περιστάσεις στις οποίες μπορούμε να κληθούμε να εκπαιδεύσουμε έναν ενήλικα σκύλο και καλό είναι να προσαρμόσουμε την διαδικασία σε αυτές.

Για παράδειγμα μπορεί να υιοθετήσαμε έναν σκύλο, η μπορεί να αποφασίσαμε ξαφνικά πως θέλουμε να μάθουμε στο σκύλο μας κάποιες νέες εντολές, η με το πέρασμα του χρόνου ο τετράποδος φίλος μας να ανέπτυξε κάποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές – σε αυτή την περίπτωση είναι καλή ιδέα να συμβουλευόμαστε και τον κτηνίατρό  μας καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιες ξαφνικές αλλαγές στην συμπεριφορά του σκύλου πηγάζουν από θέματα υγείας.

Καλό είναι να θυμόμαστε πως ανεξάρτητα της ηλικίας του σκύλου, δεν υπάρχουν κακά σκυλιά. Υπάρχουν σκυλιά που είτε δεν εκπαιδεύτηκαν καθόλου είτε εκπαιδεύτηκαν με εντελώς λάθος τρόπο. Και τα σκυλιά που καταλήγουν αδέσποτα ή σε φιλοζωικές κατά 99% υπάγονται σε μία από αυτές τις 2 κατηγορίες. Εξάλλου η μή εκπαίδευση σκύλων αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους που κάποιοι επιλέγουν να τα εγκαταλείψουν.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΑ ΣΚΥΛΟΥ,  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:


Φυσικά και υπάρχουν και πλεονεκτήματα!

1.  Ένας ενήλικας σκύλος πολλές φορές έχει ήδη μάθει κάποια βασικά πράγματα είτε μέσω εκπαίδευσης είτε από μόνος του.
2. Ο ενήλικας σκύλος έχει μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση από ένα κουτάβι και μπορεί πολύ πιο εύκολα από αυτή την άποψη να συγκεντρωθεί σε αυτό που προσπαθούμε να του μάθουμε.
3. Πολύ πιθανόν να έχει ήδη εκπαιδευτεί για τουαλέτα αλλά ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει, έχει πολύ καλύτερο έλεγχο της κύστης του και μπορεί να μάθει πιο εύκολα να κάνει την ανάγκη του στο σωστό μέρος τη σωστή ώρα.
4. Αν πρόκειται για υιοθετημένο σκύλο, το «δέσιμο» η αφοσίωση και η ευγνωμοσύνη του για το πρόσωπο που τα υιοθέτησε είναι πρόσθετο κίνητρο για να μάθουν και να μας ευχαριστήσουν. Επίσης για τα υιοθετημένα η φιλοζωική κοινότητα κάνει το παν να βοηθήσει κάποιον που υιοθέτησε ένα σκύλο και δεν τον αφήνει στην τύχη του μετά την υιοθεσία. Ίσως ακούγεται απίστευτο για τα Ελληνικά δεδομένα αλλά είναι γεγονός. Μία αναζήτηση στις φιλοζωικές θα σας πείσει πως μετά την υιοθεσία δεν θα είστε ποτέ μόνοι σας και θα έχετε πρόσβαση σε ένα σωρό συμβουλές! Ιδιαίτερα στο facebook κάντε αναζήτηση με τον όρο φιλοζωικές και θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα. Δεν έχετε παρά να ζητήσετε την συμβουλή τους. Υπάρχουν και επαγγελματίες εκπαιδευτές σκύλων που είναι πάνω από όλα πραγματικά φιλόζωοι και κάνουν πραγματικές προσφορές εκπαίδευσης για περιπτώσεις υιοθετημένων σκύλων. Ναι, όλα αυτά στην Ελλάδα! Και φυσικά και εμείς για αυτό είμαστε εδώ!

ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Στο σύνολό της η μέθοδος και η διαδικασία δεν αλλάζει. Φυσικά και εκπαιδεύουμε με θετική υποκίνηση και ποτέ με βία αλλά ένα παραπάνω ένας ενήλικας σκύλος θα χρειαστεί μια μεγάλη δόση από την αγάπη μας, το σεβασμό μας και την υπομονή μας. Και πάνω από όλα δε θα πρέπει να χάσουμε την πίστη μας, επειδή κυκλοφορεί ο μύθος πως ένας σκύλος μεγάλης ηλικίας δε μπορεί να μάθει, πολύς κόσμος χάνει πολύ γρήγορα την πίστη του πως ο σκύλος του δεν μπορεί να μάθει και τα παρατάει. Ακόμα περισσότερος κόσμος δεν το επιχειρεί καν και αυτό είναι μεγάλο κρίμα, τόσο για το σκύλο του όσο και για τον ίδιο. Να θυμάστε πάντα πως η ζωή είναι μικρή και του σκύλου 10 φορές μικρότερη, για αυτό τη διαδικασία της εκπαίδευσης πρέπει να την ζούμε και να την βλέπουμε όπως κάθε άλλη στιγμή, θετικά με καλή διάθεση και σαν μια ευκαιρία. Ευκαιρία να μάθουμε, να ζήσουμε και να δεθούμε με το σκύλο μας! Το αποτέλεσμα είναι 100% σίγουρο πως θα έρθει! Υπομονή και επιμονή!

Επειδή ακόμα κι ένας εκπαιδευμένος σκύλος  αργά η γρήγορα αρχίζει και ξεχνάει αυτά που έχει μάθει (αυτό θα σημαίνει λάθος δικό μας), για αυτό όλοι οι εκπαιδευτές σκύλων συμβουλεύουν επαναληπτικά μαθήματα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως πρέπει έναν ήδη εκπαιδευμένο σκύλο μετά από μερικά χρόνια να τον πάμε για ξανά για εκπαίδευση από την αρχή. Απλά σημαίνει πως ανά τακτά διαστήματα θα πρέπει να κάνουμε ένα φρεσκάρισμα σε όλες τις εντολές που έχει μάθει από την αρχή.

Έτσι και με έναν σκύλο μεγάλης ηλικίας καλό είναι να ξεκινήσουμε από την αρχή, ανεξάρτητα αν είναι ήδη εκπαιδευμένος στα βασικά ή όχι. Έτσι έχουμε και την ευκαιρία να του φρεσκάρουμε αυτά που ήδη πιθανόν γνωρίζει αλλά και να διαπιστώσουμε τι γνωρίζει και τι όχι.

Στο πρώτο που θα πρέπει να τον εκπαιδεύσουμε – ακόμα κι αν το γνωρίζει ήδη λόγω αλλαγής χώρου – είναι η τουαλέτα. Η διαδικασία εκπαίδευσης για τουαλέτα είναι η ίδια που θα ακολουθούσαμε αν ήταν κουτάβι και σίγουρα θα είναι πιο εύκολη μιας και κατά 99% σίγουρα θα έχει ήδη συνηθίσει να κάνει την ανάγκη του έξω.

Και μετά ξεκινάμε με τη βασική εκπαίδευση.  Αν δεν έχουμε εκπαιδεύσει ποτέ ξανά κάποιο σκύλο και επειδή η εμπειρία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, είναι πολύ καλή ιδέα να μας κάνει τα πρώτα τουλάχιστον μαθήματα ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής καθώς θα μας βάλει στο σωστό δρόμο από την αρχή και θα μας δείξει πως γίνεται η όλη διαδικασία. Αν δεν έχουμε καθόλου σχετική εμπειρία αυτό θα μας γλυτώσει από πάρα πολύ χρόνο και κόπο και λάθη, και καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή της επικοινωνίας μας με τον εκπαιδευτή την οικονομική μας δυνατότητα και το τι ακριβώς ζητάμε. Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα αυτή, μπορούμε όπως είπαμε να κάνουμε τη διαδικασία μόνοι μας αναζητώντας οδηγίες τόσο από αυτό το site, όσο και από άλλες πηγές που θα φανούν χρήσιμες.

Επίσης εκτός από την εκμάθηση βασικών εντολών στο σκύλο μας, θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε προσεκτικά θέματα συμπεριφοράς κι αν έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα να αρχίσουμε να το διορθώνουμε  Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε θέματα κοινωνικοποίησης καθώς ο σκύλος όσο μεγαλώνει γίνεται και λιγότερο ανεκτικός.

Τέλος να πούμε πως όχι μόνο είναι 100% δυνατόν να μάθουμε σε έναν ενήλικα σκύλο νέα κόλπα , αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δε θα μας δυσκολέψει περισσότερο από όσο αν ήταν κουτάβι. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις σκύλων που έμαθαν πολύ πιο εύκολα. Σε κάθε περίπτωση η εκπαίδευση ενός μεγάλου σκύλου είναι απόλυτα εφικτή και καθόλου δύσκολή. Κάθε ώρα που θα αφιερώσουμε κάνοντας μάθημα στον ενήλικα σκύλο μας θα αξίζει και το αποτέλεσμα θα μας επιβραβεύσει από μόνο του!

Ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε στη σελίδα μας μπορείτε να εκπαιδεύσετε σε σημαντικό βαθμό το σκύλο σας. Κάποιες περιπτώσεις είναι πιο δύσκολες ανάλογα με το χαρακτήρα του σκύλου, την ηλικία του, την εμπειρία σας και το χρόνο που σας περισσεύει για να διαθέσετε για την εκπαίδευσή του. 

Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων