Εύκολος τρόπος να αλλάξουμε το όνομα του σκύλου που υιοθετήσαμε – πότε η αλλαγή ονόματος σκύλου είναι καλή ιδέα;

υγιεινη-τροφη-σκυλων
Υγιεινή διατροφή για σκύλους
August 21, 2019
εκπαιδευση σκυλων εντολη ξαπλα ή κάτω
Εκπαίδευση εντολής ξάπλα ή κάτω
September 11, 2019

Είναι σωστό να αλλάζουμε το όνομα ενός σκύλου; Πότε είναι καλή ιδέα;

Τα σκυλιά δεν έχουν την αντίληψη της ξεχωριστής τους ταυτότητας με τον ίδιο τρόπο που τον έχουμε εμείς οι άνθρωποι. Το μόνο πρόβλημα

που μπορεί να προκύψει με την αλλαγή του ονόματος τους, είναι πως πιθανόν να μπερδευτούν λίγο μέχρι να μάθουν το νέο τους όνομα στην αρχή.

Αν δεν μας αρέσει το όνομα του σκύλο ή αν δε γνωρίζουμε με ακρίβεια το ιστορικό του σκύλου που υιοθετήσαμε και θεωρούμε πως υπάρχει περίπτωση να έχει διασωθεί από κακοποίηση, ίσως έχει συνδυάσει το παλιό του όνομα αρνητικά και μάλλον είναι καλή ιδέα να του αλλάξουμε το όνομα ώστε να έχει μια φρέσκια αρχή, μια νέα ζωή χωρίς τίποτα να του θυμίζει πλέον τις παλιές κακές εικόνες και εμπειρίες.
Άλλος ένας λόγος που συνηγορεί προς την αλλαγή ονόματος του σκύλου μας είναι όταν διαπιστώνουμε πως στην πράξη αγνοεί το παλιό όνομα του.  Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο γεγονός πως δεν έχει εκπαιδευτεί να ακούει το όνομα του, (οπότε δε χάνουμε κάτι να αλλάζοντας το όνομα του και εκπαιδεύοντας τον να ακούει το νέο όνομα από την αρχή) είτε οφείλεται στο ότι με τον παλιό κηδεμόνα του είχε ουσιαστικά κατά λάθος «εκπαιδευτεί» να αγνοεί το όνομα του. Σε αυτή την περίπτωση μια νέα αρχή με ένα νέο ωραίο και πρακτικό όνομα για το σκύλο μας που να μας αρέσει θα ήταν μια καλή  ιδεα
 Δεν είναι κακό να του αλλάξουμε το όνομα κι αν το καλοσκεφτούμε,  πολύς κόσμος αποκαλεί το σκύλο του με παραπάνω από έναν τρόπους χαϊδευτικά.
Εκείνο που έχει σημασία για το σκύλο είναι ο τρόπος, η χροιά και ο τόνος της φωνής μας, καθώς τα σκυλιά ανταποκρίνονται στις πράξεις – δε κολλάνε στις λέξεις και φυσικά δεν παρεξηγιούνται από αυτές.
Σαν παράδειγμα, για πείραγμα και χαϊδευτικά, συχνά αποκαλώ την Νταίζη «χοντρή». Δεν είναι ούτε κατά διάνοια χοντρούλα, αντιθέτως αν κάποιος από τους δύο μας μπορεί να χαρακτηριστεί  χοντρός , αυτός είμαι εγώ, όμως επειδή έχω ανόητο χιούμορ και περίεργο τρόπο να εκφράζω τα συναισθήματα μου, αντί να την αποκαλώ «κούκλα» όπως πραγματικά την θεωρώ, της έβγαλα και αυτό το παρατσούκλι (της έχω άλλο ένα επειδή πάει παντού για χάδια!)

Όταν λοιπόν την αποκαλώ έτσι, εκείνη ποτέ δε κολλάει στην λέξη για να παρεξηγηθεί, την φιλτράρει και την αποκωδικοποιεί έξυπνα εστιάζοντας στον τόνο της φωνή μου. Θα τη φωνάξω με ζεστή θετική φωνή, με ενθουσιασμό, πειραχτικά και με σχεδόν συνωμοτικό τόνο. Η ανταπόκριση της είναι πάντα άμεση και εξίσου ενθουσιώδης με κούνημα ουράς.

Πως μαθαίνουμε στο σκύλο το νέο του όνομα εύκολα;

Τόνος φωνής

Παρόμοια θετικός και ενθουσιώδης θα πρέπει να είναι ο τόνος της φωνής ρμας όταν αποκαλούμε το σκύλο με το νέο του όνομα. Όταν ανταποκρίνεται κοιτώντας μας θα πρέπει να τον επιβραβεύουμε λέγοντας μπράβο με ενθουσιασμό, ακόμα και με λιχουδιά στην αρχή.  Θα βοηθήσει πάρα πολύ να διαβάσετε εδώ: πως να μάθω το σκύλο να εστιάζει σε μένα όταν λέω το όνομα του και επίσης πως εκπαιδεύω το σκύλο να έρχεται σε μένα με την εντολή Έλα

Επιβράβευση

Για επιβράβευση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λιχουδιά που να του αρέσει, η και απλά ένα ενθουσιώδες μπράβο με ένα χάδι. Αν είναι σκύλος που εκτιμάει τις καλές λιχουδιές, καλό είναι στην αρχή να μην μείνουμε μόνο στην λεκτική επιβράβευση και στα χάδια, αλλά να πάρει και τις λιχουδιές του ακόμα πιο άμεσα αποτελέσματα.
Αν ο υιοθετημένος σκύλος μας έχει ήδη ένα όνομα που το γνωρίζει και το «ακούει», μπορούμε ακόμα πιο εύκολα να του μάθουμε το νέο όνομα αν τις πρώτες μέρες κολλάμε στο  παλιό όνομα δίπλα του το νέο όνομα όταν τον φωνάζουμε.
Αν για παράδειγμα λέγανε το σκύλο μου Σούζι και ήθελα να την ονομάσω Νταίζη, αρχικά θα την αποκαλούσα «Σούζι-Νταίζη έλα!!»  εφόσον ήδη θα γνώριζε και θα ανταποκρινόταν στο παλιό όνομα της, και σιγά σιγά θα την αποκαλούσα μόνο με το νέο της όνομα.
Το όνομα του σκύλου μας καλό είναι να μη το χρησιμοποιούμε ποτέ αρνητικά, πχ δεν φωνάζουμε ΝΤΑΙΖΗ!!! αρνητικά και με ένταση για να σταματήσει κάτι, σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε μια από τις βασικές εντολές που της έχουμε μάθει, αν το καλοσκεφτούμε με τις βασικές εντολές και εφόσον τις ακούει καλά, μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη συμπεριφορά του σκύλου μας με όποιο τρόπο επιθυμούμε, με θετικό τρόπο.
Όταν φωνάζουμε το όνομα του σκύλου μας θέλουμε να ηχεί στα αυτιά του σαν την πιο γλυκιά μουσική του κόσμου, και αντικατροπτίζοντας τη σχέση μας μαζί του θέλουμε να αποσπάμε την προσοχή του θετικά και όχι από φόβο, με εμπιστοσύνη και ενθουσιασμό προς το πρόσωπο μας όπως κι εμείς προς εκείνον.
Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων