Εντολή σήκω

Σωστή βόλτα σκύλου
September 14, 2019
Πως σταματάμε το σκύλο μας να κατουριέται από τη χαρά του από ενθουσιασμό!
September 21, 2019

ΣΗΚΩ

Όταν θέλουμε να σηκωθεί και να σταθεί στα 4 πόδια του είτε κάθεται είτε είναι ξαπλωμένος.

Αφού έχουμε ήδη εκπαιδεύσει στο σκύλο μας την εντολή ξάπλα και κάτσε, είναι πάρα πολύ εύκολο να του μάθουμε να τον εκπαιδεύσουμε να σηκώνεται με την εντολή μας. Στην ουσία κάνουμε ακριβώς ότι και στην εντολή κάτσε και ξάπλα με τον ακριβώς αντίστροφο τρόπο. 

 
Ξεκινάμε δίνοντας την εντολή να κάτσει ή να ξαπλώσει μπροστά μας. Έστω οτι ξεκινάμε με το σκύλο καθιστό (η διαδικασία δεν αλλάζει). 
 
 

Κρατάμε στο χέρι μας μια λιχουδιά που αρέσει στο σκύλο μας και την πλησιάζουμε στη μουσούδα του. Μόλις πάει να την πάρει τραβάμε το χέρι μας προς τα πίσω και λίγο ψηλότερα ώστε να τον αναγκάσουμε να σηκωθεί για να φτάσει την ανταμοιβή του. Τον παρακινούμε δίνοντας την εντολή ΣΗΚΩ

εκπαιδευση σκυλου εντολη σηκω
Μόλις σηκωθεί επαινούμε (μπράβο σήκω)  και ανταμοίβουμε αμέσως. Τις πρώτες φορές ανταμοίβουμε όπως κι αν εκτελέσει αρκεί να σηκωθεί. Στη συνέχεια αν επιθυμούμε να τελειοποιήσουμε την εκτέλεση της εντολής, ανταμοίβουμε μόνο όταν σηκωθεί χωρίς να μετακινηθεί. Μετά τις πρώτες φορές κρατώντας στο χέρι μας την ανταμοιβή κάνουμε την ίδια διαδικασία, κάνοντας παράλληλα με το ίδιο χέρι νόημα του σκύλου να σηκωθεί. Δηλαδή πάλι τον πλησιάζουμε  και του κάνουμε νόημα – όπως θα του κάναμε νόημα να έρθει προς το μέρος μας – με την εξής διαφορά: η φορά της κίνησης δε δείχνει προς εμάς αλλά προς τα πάνω. Έτσι   μαθαίνει να εκτελεί και με οπτική εντολή. Παράλληλα δίνουμε και τη λεκτική εντολή. Για ποικιλία κάνουμε επαναλήψεις πότε από καθιστή θέση και πότε από θέση ξάπλα. 

εκπαιδευση εντολη σηκω

Με μερικές επαναλήψεις σε διάφορες στιγμές μέσα στη μέρα, πολύ γρήγορα σε λίγες μέρες θα μάθει να σηκώνεται μόλις ακούει την εντολή σήκω ή μόλις του κάνουμε το αντίστοιχο νόημα.
Θυμηθείτε! Κάθε σκύλος μπορεί να μάθει ανεξάρτητα από την ηλικία του. Είναι καλύτερο να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας σε λιγότερες εντολές που όμως είχε το χρόνο να μάθει πολύ καλά, παρά να του μάθουμε βιαστικά πολλές εντολές που όμως δεν έχει προλάβει να τις αφομοιώσει και τις μπερδεύει. Κάθε φορά που παρατηρούμε πως ο σκύλος μπερδεύεται σε κάτι, απλά κάνουμε ένα βήμα πίσω εκπαιδεύοντας ξανά και ξανά την ίδια εντολή. Δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε. Εκπαιδεύουμε με υπομονή – χαλαρά,απολαυστικά και διασκεδαστικά χωρίς άγχος
Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων