Εντολές μίλα για να γαβγίζει, σώπα και φύλακας

Ηλικία εκπαίδευσης σκύλων
August 18, 2019
Πως σταματάμε ένα σκύλο που γαβγίζει συνέχεια
August 20, 2019
ΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΩ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ ΝΑ ΓΑΒΓΙΖΕΙ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΜΙΛΑ

Η εντολή μίλα ταυτίζεται απόλυτα με το έμφυτο ένστικτο του σκύλου μας να γαβγίζει για να
επικοινωνήσει, να προειδοποιήσει ή να εκφοβίσει  και είναι κυρίως πολύ χρήσιμη  στο να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας ώστε να μας προειδοποιεί όταν παρατηρεί ή ακούει οτιδήποτε ασυνήθιστο ή ύποπτο ή ως εκφοβισμό κάποιου κινδύνου.

Για να εκπαιδεύσουμε το σκύλο σε αυτές τις εντολές, θα πρέπει πρώτα να έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία την βασική εκπαίδευση σκύλου ώστε να έχει ήδη μπει στο κλίμα της εκπαίδευσης και να του είναι εύκολο να αντιληφθεί τι ζητάμε, και πως θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις οδηγίες μας.

Όταν του μάθουμε την εντολή, μπορούμε να τον κατευθύνουμε πότε πρέπει να γαβγίζει αλλά και πότε όχι (σε συνδυασμό με την εντολή σώπα).

Είτε διαβάζετε αυτό το άρθρο γιατί σας ενδιαφέρει να μάθει να γαβγίζει με εντολή σας είτε γιατί θέλετε να τον μάθετε την εντολή σώπα, είναι χρήσιμο να μάθει και τα δύο γιατί μέσα από την αντίθεση της μιας εντολής καταλαβαίνει καλύτερα και την άλλη.

Κάποιοι επιλέγουν να εκπαιδεύσουν το σκύλο τους πρώτα στην εντολή μίλα και μετά στην εντολή σώπα. Κάποιοι άλλοι το αντίθετο. Δεν υπάρχει σωστό καιλάθος αλλά θα σας πρότεινα αν ο σκύλος ήδη γαβγίζει πολύ συχνά να του μάθετε πρώτα την εντολή σώπα. Ενώ αν γενικά είναι πολύ συγκρατημένος στο γάβγισμα και σπάνια γαβγίζει  να του μάθετε πρώτα να γαβγίζει με την εντολή μίλα.

Ο πιο εύκολος τρόπος να τον μάθουμε να γαβγίζει είναι να τον βάλουμε να τον έχουμε μπροστά μας και να κρατήσουμε με υψωμένο το χέρι μας μια αγαπημένη του λιχουδιά αφού πρώτα του την έχουμε δείξει. Ταυτόχρονα του λέμε με ενθουσιασμό μίλα κουνώντας δελεαστικά το χέρι μας αλλά χωρίς να του δίνουμε την λιχουδιά. Τα περισσότερα σκυλιά γρήγορα γαβγίζουν με αυτό τον τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση απλά μόλις γαβγίζει του λέμε αμέσως μπράβο και του δίνουμε ταυτόχρονα την λιχουδιά για ανταμοιβή και επαναλαμβάνουμε τακτικά τη διαδικασία μέχρι να μάθει την εντολή. 

Αν δε γαβγίσει με αυτό το τρόπο, μια άλλη μέθοδος είναι να του λέμε μίλα (με ενθουσιασμό στη φωνή μας) τις στιγμές που ήδη από μόνος του γαβγίζει  Απαιτεί λίγο περισσότερη υπομονή από την πλευρά μας αλλά αν το κάνουμε κάθε φορά , γρήγορα θα συνδυάσει την εντολή με το γάβγισμα  Όταν φτάσει στο σημείο να γαβγίζει με την εντολή μας επαινούμε και ανταμοίβουμε για να εμπεδώσει θετικά την εντολή και επαναλαμβάνουμε. 

Για παράδειγμα αν έχουμε εντοπίσει πως γαβγίζει κάθε φορά που χτυπάει το κουδούνι της πόρτας, μπορούμε να τον εκπαιδεύσουμε με αυτό τον τρόπο. Πάμε εμείς οι ίδιοι στο κουδούνι, του λέμε μίλα χτυπώντας το κουδούνι και μόλις γαβγίσει επαινούμε και ανταμοίβουμε. Μετά από αρκετές επαναλήψεις δοκιμάζουμε χωρίς να χτυπήσουμε το κουδούνι και αν μας ακούσει επαινούμε και ανταμοίβουμε, αλλιώς κάνουμε ένα βήμα πίσω και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να συνδυάσει την εντολή. 

ΣΚΥΛΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΩΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

Γενικά όταν ο σκύλος μας γαβγίζει  είναι καλό να μη του λέμε πάντα να σωπαίνει αμέσως, εκτός κι αν γαβγίζει για να του δώσουμε σημασία, σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να δείξουμε αδιαφορία γιατί διαφορετικά άθελα μας θα ενισχύσουμε μια συνήθεια που δεν επιθυμούμε. Όταν γαβγίζει γιατί κάτι άκουσε ή είδε που θεωρεί ύποπτο, είναι πολύ χρήσιμο να σηκωνόμαστε από τη θέση μας και να δείχνουμε στο σκύλο πως ελέγχουμε αυτό που άκουσε ή είδε, και αν πράγματι ήταν κάτι που θέλουμε και στο μέλλον να αντιδρά γαβγίζοντας τον επαινούμε λέγοντας: μπράβο μίλα. Ίσως φανεί υπερβολικό αλλά προσωπικά όταν πράγματι γαβγίζει για κάποιον σωστό λόγο (πχ γιατί κάποιος περίμενε ύποπτα κάτω από το μπαλκόνι μας, εννοώ ύποπτα για το σκύλο ακόμα κι αν στη συνέχεια αποδειχτεί πως απλά είχε ραντεβού στο σημείο και τελικά δεν ήταν κακοποιός κλπ) προσθέτω και τη φράση μπράβο φύλακας.  Με αυτό τον τρόπο έχει καταλάβει πως όταν οι περιστάσεις το απαιτούν και του λέω την φράση φύλακας, τότε πραγματικά δε κλείνει μάτι και γαβγίζει στην παραμικρή κίνηση και στον παραμικρό ήχο – κάτι που μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο πχ σε ελεύθερο camping.

 
Αν κρίνουμε πως δε συντρέχει λόγος να γαβγίζει (πχ απλά γάβγισε γιατί άκουσε το σκουπιδιάρικο να μαζεύει τα σκουπίδια) ή πως γάβγισε αρκετά, τότε με καθησυχαστικό τόνο του λέμε οκ ή εντάξει και σώπα. 

ΠΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΝΑ ΜΗ ΓΑΒΓΙΖΕΙ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΣΩΠΑ

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό την εντολή σώπα να την λέμε με ήρεμο, καθησυχαστικό αλλά αποφασιστικό τόνο σε χαμηλή ένταση. Δε φωνάζουμε γιατί αυτό δημιουργεί ένα κακό παράδειγμα και κακό ερέθισμα για το σκύλο μας που οδηγεί σε φαύλο κύκλο. Αν φωνάζουμε είναι σα να του γαβγίζουμε επειδή γαβγίζει κάτι που έχει αντίστροφα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

ΧΩΡΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣΓια να του διδάξουμε την εντολή ΣΩΠΑ, τη στιγμή που γαυγίζει χτυπάμε ξαφνικά παλαμάκια λέγοντας ΣΩΠΑ, αν σταματήσει του λέμε μπράβο, και ιδανικά του αποσπάμε την προσοχή με κάτι άλλο. Αν αυτό το αρνητικό ερέθισμα από τα παλαμάκια δεν αρκεί ώστε να αποσπάσει την προσοχή του σκύλου και να διακόψει το γάβγισμα, χτυπάω το χέρι πάνω στο τραπέζι και δίνω την εντολή ΣΩΠΑ πάντα στον τόνο που αναφέραμε παραπάνω. Ουσιαστικά διακόπτουμε το γάβγισμα με μια αρνητική «ενίσχυση» παράλληλα λέγοντας την εντολή. Σύντομα θα αρκεί να λέμε ΣΩΠΑ ώστε να καταλάβει ο σκύλος μας πως θέλουμε να σταματήσει να γαβγίζει. 

Αποφεύγω να επιβραβεύω με λιχουδιά κατά την εκμάθηση της εντολής αυτής, από φόβο μήπως και κατά λάθος ενισχύσω λάθος συμπεριφορά. Μήπως δηλαδή καταλάβει ο σκύλος πως ένας ωραίος τρόπος για να παίρνει λιχουδιές είναι να γαβγίζει χωρίς λόγο και πως εγώ κάθε φορά που θα γαβγίζει θα του λέω ΣΩΠΑ και θα τον επιβραβεύω.  Τις περισσότερες φορές ως επιβράβευση αρκεί ένα ήρεμο Μπράβο όταν σταματήσει και να του αποσπάσουμε την προσοχή με κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα με κάποια άλλη εντολή που έχει ήδη μάθει. (για αυτό και πριν τον εκπαιδεύσουμε στην εντολή αυτή καλό είναι να έχει μάθει πρώτα τις πιο βασικές εντολές της εκπαιδευσης σκύλου).

ΜΕ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ
Εναλλακτικά η μέθοδος εκμάθησης της εντολής σώπα με λιχουδιές είναι η εξής: 
1) Την ώρα που γαυγίζει του λέμε σώπα και παράλληλα του δείχνουμε τη λιχουδιά για να αποσπάσουμε την προσοχή του και να σταματήσει να γαβγίζει.
2) Περιμένουμε 5 δευτερόλεπτα κι αν δεν ξαναγαβγίσει του λέμε μπράβο σώπα και ανταμοίβουμε με τη λιχουδιά.
3) Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία και σταδιακά αυξάνουμε το χρόνο σιωπής προκειμένου να πάρει την ανταμοιβή του από τα 5 δευτερόλεπτα στα 10, μέχρι τα 30.

Όπως είδαμε παραπάνω, το να κρατάμε μια λιχουδιά στο χέρι μας δείχνοντάς την στο σκύλο χωρίς να του τη δίνουμε είναι μια θαυμάσια μέθοδος για να τον κάνουμε να γαβγίσει. Αυτό από μόνο του μας δείχνει πόσο αμφίβολα είναι τα αποτελέσματα της δεύτερης μεθόδου που αναφέραμε – χωρίς όμως να σημαίνει πως δε φέρνει αποτελέσματα. Πολύ συχνά, κάθε σκύλος ανταποκρίνεται διαφορετικά σε διαφορετικές μεθόδους. Είναι πάντως προτιμότερο να προσπαθήσουμε να τον μάθουμε με την απλούστερη πρώτη μέθοδο.

 
Γενικότερα προσέχουμε να μην ανταμοίβουμε το σκύλο μας όταν είναι φανερό πως γαβγίζει απλά και μόνο για να μας αποσπάσει την προσοχή και να του δώσουμε σημασία.  Σε αυτή την περίπτωση ίσως  να νιώθει βαρετά ή παραμελημένος και απλά πρέπει να αφιερώσουμε γενικότερα λίγο περισσότερο χρόνο στο σκύλο μας είτε με περισσότερη βόλτα είτε με παιχνίδι. 

 

Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων