Εκπαίδευση σκύλων στην εντολή μείνε

Ο ρόλος της διόρθωσης στην εκπαίδευση σκύλων με εντολή «ΜΗ»
September 24, 2019
πως μαθαινω στο σκυλο να μη ζητιανευει
Πως μαθαίνουμε το σκύλο μας να μη ζητιανεύει
September 24, 2019

Μείνε – όταν θέλουμε ο σκύλος μας να μείνει στο σημείο που βρίσκεται χωρίς να μετακινηθεί καθόλου.

 
 Με την εντολή μείνε, στην ουσία διδάσκουμε στο σκύλο να μένει ακίνητος στη στάση και στο σημείο που βρίσκετε. Για αυτό είναι χρήσιμο στην αρχική εκπαίδευση του σκύλου να του έχουμε ήδη διδάξει την εντολή κάτσε και ξάπλα ώστε αν χρειαστεί να του ζητήσουμε να μείνει για αρκετή ώρα να του είναι πιο εύκολο και πιο ξεκούραστο.

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΝΤΟΛΗΣ ΜΕΙΝΕ

Είναι πολλές οι περιπτώσεις καθημερινά που μπορεί να μας φανεί χρήσιμη σαν εντολή Σενάριο: Είμαστε βόλτα με το σκύλο μας σε ήσυχο και απόλυτα ασφαλές σημείο και χωρίς να τον έχουμε δεμένο. Διασταυρωνόμαστε με κάποιο γνωστό και θέλουμε να σταθούμε για ένα λεπτό να του μιλήσουμε χωρίς να έχουμε το άγχος πως ο σκύλος θα απομακρυνθεί. Του λέμε κάτσε η ξάπλα και πάρα πολύ σωστά αυτός κάθεται (ή ξαπλώνει) και αμέσως μετά σηκώνεται και φεύγει! Αυτό που λείπει είναι η εντολή μείνε.  Σενάριο 2ο : θέλουμε να μείνει σε ένα σημείο συγκεκριμένο για να τον βγάλουμε μια τέλεια φωτογραφία! Σενάριο 3. Έχουμε πάει στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς και θέλουμε να τον δέσουμε μια στιγμή απέξω (πάντα σε σημείο που έχουμε ορατότητα) ώστε να ψωνίσουμε. Ίσως φαίνεται περιττό να δώσουμε την εντολή αφού θα είναι δεμένος, όμως δίνοντας την εντολή μείνε απαλλάσσουμε το σκύλο μας από το άγχος της επιστροφής μας, καθώς είναι μια άσκηση που πλέον την έχουμε κάνει πολλές φορές και έχει συνδυάσει ευχάριστα, λέγοντας του μείνε, του επικοινωνούμε πλέον πολύ καλά πως θα επιστρέψουμε άμεσα και το μόνο που έχει να κάνει είναι να μας περιμένει εκεί χωρίς άγχος και ήσυχος.


Είναι αρκετά χρήσιμη εντολή γιατί πολλά σκυλιά είναι υπερκινητικά και αρχικά δε μπορούν να μείνουν για πολύ ώρα ακίνητα ενώ κάποια άλλα αρχικά δε μπορούν να μας χάσουν από τα μάτια τους γιατί νιώθουν ανασφάλεια.  Το μυστικό είναι να αυξάνουμε την απόσταση και το χρόνο πολύ σταδιακά και να μην κάνουμε κατάχρηση της εντολής και υπερβολές ώστε να μην «κάψουμε» την εντολή. Με τη σταδιακή εκμάθηση και τους σχετικά σύντομους χρόνους διασφαλίζουμε την υπακοή και οτι θα είναι πάντα διασκεδαστική. 

εκπαιδευση σκυλων εντολη μεινε

εκπαιδευση σκυλων εντολη μεινε

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑ ΩΣΤΕ ΜΕΝΕΙ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΜΑΣ:

1. Ξεκινάμε σε ένα ήσυχο μέρος χωρίς αντιπερισπασμούς, δηλαδή το σπίτι μας. Στεκόμαστε μπροστά από το σκύλο σε κοντινή απόσταση και του δίνουμε την εντολή  ξάπλα δείχνοντάς του την ανταμοιβή που τον περιμένει.

2. Στη συνέχεια αντί να τον ανταμείψουμε αμέσως του λέμε μείνε  ενώ ταυτόχρονα κάνουμε με το χέρι μας την ίδια κίνηση που κάνει ο τροχονόμος όταν θέλει να σταματήσει ένα αμάξι για να μάθει και οπτικά την εντολή.  Σε αυτή τη φάση η αλήθεια είναι πως καταλαβαίνει περισσότερο τη γλώσσα του σώματος μας και τις χειρονομίες παρά την λεκτική εντολή.
 
3. Αρχικά 2 δευτερόλεπτα μας αρκούν! Αν μείνει για 2 δευτερόλεπτα χωρίς να κουνηθεί από τη θέση του ανταμοίβουμε αμέσως με κάποιο μεζέ λέγοντας ταυτόχρονα Μπράβο.  Αν όμως προλάβει σε αυτό το διάστημα να πάει να μετακινηθεί για να πάρει την ανταμοιβή του, τότε την επόμενη φορά αντί για 2 δευτερόλεπτα τον επιβραβεύουμε στο 1  ώστε να πετύχουμε το σωστό, σε λίγες επαναλήψεις θα το έχει εμπεδώσει.
 
4. Μόλις πιάσει το νόημα λοιπόν, αρχίζουμε και σταδιακά αυξάνουμε το χρόνο που του ζητάμε να μείνει (πχ στα 5,10, 20, 30 δευτερόλεπτα κλπ) επαναλαμβάνοντας ακριβώς την ίδια διαδικασία.  Σταδιακά αυξάνουμε και την μεταξύ μας απόσταση.  Αρχικά του δίνουμε την εντολή μείνε από κοντά του και κάνουμε ένα μόνο βήμα πίσω, αν μείνει  ας ανταμείψουμε σχετικά σύντομα ώστε να μη του το κάνουμε ιδιαίτερα δύσκολο αυξάνοντας και τον παράγοντα διάρκειας και τον παράγοντα απόστασης μαζί. Στη συνέχεια αυξάνουμε την απόσταση βήμα βήμα και όταν δούμε πως έχει πιάσει το νόημα για τα καλά – συνεχίζουμε αυξάνοντας και τη διάρκεια και την απόσταση.  
 
5. Μόλις μάθει να ακούει αξιόπιστα την εντολή,  επαναλαμβάνουμε τις ασκήσεις και σε εξωτερικούς χώρους ώστε να μάθει να την ακούει και με αντιπερισπασμούς και εξωτερικά ερεθίσματα. (π.χ να μένει ενώ περνάει άλλος σκύλος δίπλα του, η να μένει ενώ του πετάμε το μπαλάκι ως αντιπερισπασμό κλπ).

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ:

Σημαντική λεπτομέρεια είναι να τον ελευθερώνουμε από την εντολή με την εντολή πχ εντάξει ή οκ ή ελεύθερος/η. Διαφορετικά δεν έχει σαφή τρόπο να καταλάβει μέχρι πότε πρέπει να μείνει, μπορεί να παρερμηνεύσει οποιαδήποτε κίνησή μας ώς λήξη της εντολής και να φύγει από τη θέση του  να σπάσει και να σας ακολουθήσει η να φύγει. 

Επειδή όπως είναι φυσικό θα ψάχνει δικαιολογία να φύγει από τη θέση μείνε όταν βαρεθεί θα του είναι πολύ εύκολο να τη βρει ανάμεσα σε τόσα εξωτερικά ερεθίσματα. Θα πρέπει να τον ελευθερώνουμε λοιπόν από την εντολή μείνε, με μια αντίστοιχη εντολή της αρεσκείας μας (πχ ελεύθερος, εντάξει κλπ).

Τουλάχιστον τον πρώτο καιρό βοηθάει αν κάθε φορά πηγαίνουμε εμείς στο σκύλο μας προκειμένου να του δώσουμε το σύνθημα για να τον ελευθερώσουμε απο την εντολή μείνε, καθώς έτσι του είναι πολύ πιο εύκολο να την μάθει. Καταλαβαίνει έτσι πως το μόνο πράγμα που έχει να κάνει, είναι πολύ απλά να μη κάνει τίποτα!

Ενώ αν αντίθετα του δίνουμε το οκ από απόσταση, ενδεχομένως να έχει στο νου του όλη την ώρα πότε θα του δώσουμε την εντολή ελεύθερος ώστε να πεταχτεί και να έρθει σε εμάς για να πάρει την ανταμοιβή του, κάτι που ίσως του περισπάει την προσοχή. Πάμε λοιπόν εμείς κάθε φορά σε εκείνον και εκεί που βρίσκεται με την εντολή μείνε που του δώσαμε νωρίτερα, του λέμε μπράβο, του δίνομουμε την επιβράβευση και τον απελευθερώνουμε με την αντίστοιχη εντολή που έχουμε επιλέξει. (δεν έχει σημασία ποια λέξη θα χρησιμοποιούμε για εντολή, αρκεί να είναι εύηχη, και κάθε φορά να χρησιμοποιούμε την ίδια).

Επίσης ο τόνος της φωνής μας – όπως σε κάθε εντολή – να είναι ουδέτερος, ήρεμος, αποφασιστικός , σταθερός – δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα αυστηρός στην προσπάθειά μας να κάνουμε το σκύλο μας να υπακούσει και να μείνει εκεί που του είπαμε γιατί συνδυάζει την εντολή δυσάρεστα και ίσως την εκλαμβάνει ως τιμωρία.

 Θυμίζουμε πως στην εκπαίδευση του σκύλου μας είναι πάντα καλύτερο να κάνουμε πολλά και μικρά μαθήματα στο σκύλο μέσα στην ημέρα ώστε να μη βαρεθεί ποτέ την εκπαίδευση και να τη βλέπει πάντα σαν παιχνίδι. Αν νιώσουμε πως εκνευριζόμαστε – σταματάμε αμέσως και κάνουμε διάλλειμα γιατί το καταλαβαίνει.
 
Ακολουθώντας την παραπάνω μέθοδο σπάνια θα πάρει σε ένα σκύλο παραπάνω απο λίγα λεπτά να καταλάβει τι του ζητάμε. Επαναλαμβάνοντας την άσκηση με κάθε ευκαιρία μέσα στη μέρα και καθημερινά, σε λίγες μέρες  όλα τα σκυλάκια ακούνε την πολύ χρήσιμη εντολή μείνε άριστα!

Ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε στη σελίδα μας μπορείτε να εκπαιδεύσετε σε σημαντικό βαθμό το σκύλο σας. Κάποιες περιπτώσεις είναι πιο δύσκολες ανάλογα με το χαρακτήρα του σκύλου, την ηλικία του, την εμπειρία σας και το χρόνο που σας περισσεύει για να διαθέσετε για την εκπαίδευσή του. Σε περίπτωση που χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια θα χαρώ να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μου.
Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων