Εκπαίδευση σκύλου στην εντολή μαζί

Κοινωνικοποίηση κουταβιού
August 8, 2019
Πως εκπαιδεύω τον σκύλο να μη τρώει από το τραπέζι
August 12, 2019

Εκπαίδευση σκύλου στην εντολή μαζί ώστε να περπατάει δίπλα μας χωρίς να μας τραβάει το λουρί

Η εντολή μαζί είναι από τις πιο χρήσιμες εντολές που μπορούμε να μάθουμε στο σκύλο μας καθώς μας επιτρέπει να πηγαίνουμε βόλτες πολύ πιο άνετα και με μεγαλύτερη ασφάλεια και

έτσι κάνει και τη ζωή μας ευκολότερη αλλά και τη δική του ομορφότερη καθώς του εξασφαλίζει περισσότερες βόλτες εφόσον μπορεί κάθε μέλος της οικογένειας να τον βγάζει ανεξάρτητα από το μέγεθος του. 

 

Εκμάθηση σκύλου χωρίς λουρί

 Έχοντας μάθει την εντολή δίπλα ή μαζί, θα μπορούμε να τον βγάζουμε χωρίς λουρί αλλά μόνο όταν είμαστε κάπου και υπάρχει απόλυτη ασφάλεια να μη φεύγει και αφού πρώτα έχουμε φροντίσει να έχει εκπαιδευτεί πολύ καλά στην εντολή ΕΛΑ και την ακούει αξιόπιστα. Στο δρόμο όσο καλά κι αν είναι εκπαιδευμένος ο σκύλος μας δε θα πρέπει ποτέ να πηγαίνουμε βόλτα χωρίς λουρί. Διαφορετικά εκθέτουμε εντελώς άσκοπα και αυτό και εμάς σε πάρα πολλούς κινδύνους (χώρια που δε το προβλέπει και ο νόμος).
 

Εκμάθηση εντολής μαζι

Ας δούμε πως μπορούμε εύκολα και γρήγορα να μάθουμε στο σκύλο μας την εντολή μαζί ώστε όχι μόνο να μη μας τραβάει το λουρί στη βόλτα αλλά όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, να βαδίζει ακριβώς δίπλα μας.
 
Η εκπαίδευση σκύλου σε κάθε νέα εντολή καλό είναι να ξεκινάει από τα εύκολα. Για αυτό σε πρώτο στάδιο καλό είναι να ξεκινήσουμε να την μαθαίνουμε στο σκύλο κάπου ήσυχα χωρίς πολλούς περισπασμούς. Ακόμα και στο σπίτι μας. 
 
Θα χρειαστούμε μια λιχουδιά που να του αρέσει και να αποφασίσουμε ποια λέξη μας έρχεται πιο φυσικά να χρησιμοποιούμε για εντολή, δίπλα ή  μαζί;  Αυτή λοιπόν θα χρησιμοποιούμε κι εμείς και όλη η οικογένεια ώστε κι ο σκύλος μας να την μάθει. 
 
Έχοντας τον με το λουρί ξεκινάμε να περπατάμε και καθώς είναι δίπλα μας λέμε το όνομα του για να του αποσπάσουμε την προσοχή και την εντολή ΜΑΖΙ (ή δίπλα) και εφόσον περπατάει δίπλα μας σκύβουμε και του δίνουμε τη λιχουδιά στο στόμα. 
 
Σκύβουμε γιατί δε θέλουμε να χρειαστεί να πηδήξει για να πάρει τη λιχουδιά γιατί αυτό θα μας χαλάσει την άσκηση καθώς δεν είναι μια κατάσταση που θέλουμε να επιβραβεύσουμε.
 
Αρχικά μπορούμε καθώς περπατάμε να τον επιβραβεύουμε πολύ τακτικά όταν θα περπατάει δίπλα μας, ακόμα και ανα δύο βήματα λέγοντας την εντολή ΜΑΖΙ, ώστε να την μάθει. Αργότερα όσο θα μπαίνει στο πνεύμα της άσκησης θα τον επιβραβεύουμε όλο και πιο αραιά, αλλά σε πρώτο στάδιο θέλουμε συχνή επιβράβευση και για να την καταλάβει αλλά και για να τον δελεάσουμε να έχει την προσοχή του στο βηματισμό μας και να μας ακολουθεί.
 
Στην περίπτωση που σας αγνοεί θα σας βοηθήσει να διαβάσετε το άρθρο: πως να έχετε την προσοχή του σκύλου σας και να θυμάστε πως παίζει τεράστιο ρόλο η λιχουδιά να είναι τέτοια που να του αρέσει πάρα πολύ. Όλες οι λιχουδιές του εμπορίου ακόμα και οι πιο ακριβές είναι μέτριας ποιότητας και έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην εκπαίδευση και πιο εύκολα, όταν κάνουμε χρήση λιχουδιών όπως κομματάκια από κοτόπουλο , συκωτάκια κλπ. Αρκούν πολύ μικρά κομματάκια, δε θέλουμε να τον χορτάσουμε, θέλουμε να τον δελεάσουμε.
 
Αφού εξασφαλίσουμε την προσοχή του, κάθε φορά που θα ξεχνιέται και θα φεύγει από βηματισμό μας, θα τον επαναφέρουμε λέγοντας την εντολή ΜΑΖΙ κι αν χρειαστεί τραβώντας ελαφρά το λουρί, ακόμα και αλλάζοντας κατεύθυνση ώστε να χρειαστεί να μας ακολουθήσει. Μόλις επανέλθει και μας πλησιάσει δίπλα στο βηματισμό μας, του λέμε ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΖΙ και επιβραβεύουμε. 
 
Κάθε φορά που αλλάζουμε κατεύθυνση του δίνουμε την εντολή μαζί,  κι έτσι τον προειδοποιούμε πως πρόκειται να αλλάξουμε κατεύθυνση ενώ παράλληλα του μαθαίνουμε την εντολή δίνοντας του παράλληλα επιβράβευση για την υπακοή του εφόσον μας ακολουθεί. 

Τελειοποιώντας την εντολή:


Αφού αρχίσει να μπαίνει στο πνεύμα της άσκησης θα αρχίσουμε ανά τακτά διαστήματα να σταματάμε και ταυτόχρονα θα δίνουμε την εντολή ΚΑΤΣΕ. Στόχος μας είναι σύντομα να μάθει να κάθεται κάθε φορά που θα σταματάμε για οποιονδήποτε λόγο στο δρόμο. Κάθε φορά που σταματάμε δίνουμε λοιπόν την εντολή κάτσε και μόλις κάτσει επιβραβεύουμε.

Σύντομα θα αντικαταστήσει την φωνητική εντολή με το οπτικό ερέθισμα , θα έχει μάθει πως κάθε φορά που σταματάμε θα πρέπει να κάθεται και πλέον δε θα χρειάζεται να του δίνουμε εμείς την εντολή. Παρόλα αυτά θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιβραβεύουμε την συμπεριφορά μέχρι να του γίνει συνήθεια. 

Αυτό μας εξασφαλίζει ακόμα καλύτερα την προσοχή του σκύλου μας και επίσης σημαίνει επιπρόσθετη ασφάλεια για το σκύλο καθώς όταν για παράδειγμα σταματήσουμε σε κάποιο φανάρι στο δρόμο η σε διάβαση πολυσύχναστη με κίνηση στο δρόμο η νησίδα, ο σκύλος δε τραβάει το λουρί για να περάσει ανυπόμονα απέναντι με ότι κίνδυνο αυτό σημαίνει, αλλά κάθεται υπομονετικά δίπλα μας.

Πότε επιβραβεύουμε την εντολή μαζι

Παίζει μεγάλο ρόλο να προσέξουμε να επιβραβεύουμε την στιγμή που ο σκύλος μας είναι ακριβώς δίπλα μας και περπατάει ακριβώς όπως μας αρέσει. Έτσι θα είναι απόλυτα ξεκάθαρο στο μυαλό του πως για να πάρει επιβράβευση όταν ακούει την εντολή ΔΙΠΛΑ ( μαζί) ο μόνος τρόπος και το μόνο μέρος είναι δίπλα στο βηματισμό μας. Διαφορετικά άθελα μας θα επιβραβεύουμε λάθος συμπεριφορά και θα του πάρει περισσότερο χρόνο να το καταλάβει και θα ταλαιπωρηθείτε άσκοπα.
 

Πότε σταματάει η επιβράβευση στην εκπαίδευση της εντολής;

Ενώ αρχικά βοηθάει να επιβραβεύουμε σχεδόν ανα βήμα, μπορούμε σύντομα να αραιώσουμε την επιβράβευση και να επιβραβεύουμε για παράδειγμα ανά δέκα δευτερόλεπτα. Σταδιακά ακόμα πιο αραιά. Αν διαπιστώσουμε πως αρχίζει να χάνει το ενδιαφέρον του για την άσκηση, πάει να πει πως είτε το παρακάναμε και ήρθε η ώρα για διάλλειμα, είτε αραιώσαμε πολύ την λιχουδιά.
 

Πότε σταματάει η εκπαίδευση στην εντολή μαζί

Αν και τα σκυλιά είναι πανέξυπνα και σίγουρα ο σκύλος σας θα την μάθει πολύ σύντομα, καλό είναι να συνεχίζετε την εκπαίδευση ανά τακτά διαστήματα μέχρι να του γίνει κτήμα. Ακόμα και τότε δε βλάπτει που και πού να του δίνετε λιχουδιά, ίσα ίσα για να του διατηρείτε το όνειρο ζωντανό πως υπάρχει περίπτωση να πάρει επιβράβευση, και για να διατηρεί τον ενθουσιασμό του.
Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων