Εκπαίδευση σκύλου εντολή κάτσε

αγαπη στην εκπαιδευση σκυλων
Ασφάλεια και Αγάπη ως παράγοντας στην θετική εκπαίδευση του σκύλου
October 16, 2019
εκπαιδευση σκυλων εντολη κατσε

ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΤΣΕ

Όταν θέλουμε ο σκύλος μας να κάτσει στα δύο πίσω του πόδια

Το να μάθουμε στο σκύλο μας την εντολή κάτσε είναι μια απλή εντολή που έχει όμως πολλαπλά οφέλη!
Χρησιμότητα εντολης:

 

Είναι χρήσιμο όποτε είναι εφικτό να δίνουμε λιχουδιές στο σκύλο μας μόνο σε θέση κάτσε ώστε να αποφύγουμε την περίπτωση να πέφτει πάνω μας ή να μας σπρώχνει όταν θέλει κάτι, είτε αυτό είναι η προσοχή μας είτε απλά μια λιχουδιά. Μαθαίνοντας τον να κάθετε με εντολή μας, μπορούμε να του δώσουμε να καταλάβει σε πρώτη φάση πως το να κάθεται σημαίνει πως θα πάρει λιχουδιά. Άρα εκτός του να κάθεται ήδη τον έχουμε διδάξει να σκέφτεται τι πρέπει να κάνει προκειμένου να πάρει κάτι.
Μαθαίνει την αυτοσυγκράτηση, εφόσον γνωρίζοντας πλέον αυτή την εντολή τον διδάσκουμε πως αν πέφτει πάνω μας ζητώντας επιτακτικά λιχουδιά , ποτέ δεν παίρνει, ενώ αν έρθει και κάτσει ήσυχος μπροστά μας, ακόμα και χωρίς εντολή υπάρχει περίπτωση να του δώσουμε. Και πάντως είναι η μόνη περίπτωση που μπορούμε να του δώσουμε!
Μαθαίνει καλούς τρόπους. Όταν για παράδειγμα κάποιος επισκέπτης θέλει να χαϊδέψει το σκύλο μας, μπορούμε να πούμε στο σκύλο μας να κάτσει, και μόνο τότε μπορεί να πάρει χάδια. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε οτι δεν πέφτει για παράδειγμα πάνω σε ανθρώπους με φόρα για να κερδίσει χάδια η την προσοχή τους.
Το κάτσε μπορεί να σημαίνει και ασφάλεια για το σκύλο μας σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα όποτε μπαίνετε σε ανσασέρ μπορείτε να τον μάθετε να κάθεται με ασφάλεια μακριά από την πόρτα και πως μόνο όταν είναι καθιστός θα ανοίγει η πόρτα για να βγείτε έξω.
Σε συνδιασμό με την εντολή μείνε, μας είναι πολυ χρήσιμη για να βγάλουμε το σκύλο μας υπέροχες φωτογραφίες!!
Προαπαιτούμενη εντολή είναι η εντολή ΕΛΑ
ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΕΝΤΟΛΗΣ ΚΑΤΣΕ

εκπαιδευση εντολη κατσε

Αρχικά, στεκόμαστε απέναντι από το σκύλο μας με λιχουδιά που γνωρίζουμε ότι του αρέσει πολύ (όχι με παιχνίδι γιατί μπορεί να πηδάει να το πιάσει), τραβάμε την προσοχή του πλησιάζοντάς το στην μουσούδα του. Μετακινούμε το χέρι μας αρχικά προς τα πάνω και μετά με κατεύθυνση προς το πίσω μέρος του σκύλου ώστε να τον αναγκάσουμε να κάτσει για να το φτάσει. .Καλό είναι μετά από αρκετές  φορές, η λεκτική εντολή να συνοδεύεται και με μια οπτική. Δηλαδή την ώρα που του λέμε κάτσε να του κάνουμε και νόημα να κάτσει με το ελεύθερο χέρι. Όπως με τις λεκτικές εντολές, με τις οπτικές επίσης πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε την ίδια χειρονομία.

 

Αμέσως μόλις κάτσει τον επαινούμε ζεστά  και του δίνουμε  τη λιχουδιά. Επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές την ίδια διαδικασία και κάθε φορά συνοδεύουμε την κίνησή του να κάτσει,με τη φράση «κάτσε» και την αντίστοιχη χειρονομία. Τις πρώτες μέρες ανταμοίβουμε πάντα με λιχουδιές και έπαινο, αργότερα τις μισές φορές με λιχουδιές και πάντα με έπαινο. Σε τρίτο στάδιο οταν κρίνουμε ότι πλέον υπακούει αξιόπιστα, αφαιρούμε εντελώς τις λιχουδιές και απλά επαινούμε.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣΚατά το τελικό στάδιο γενικεύουμε την εντολή κάνοντας την άσκηση σε διαφορετικά σημεία με διαφορετικές συνθήκες και ποικίλα εξωτερικά ερεθίσματα, στόχος μας να ακούει την εντολή σταδιακά υπό όλο και πιο δύσκολες συνθήκες.

Την εντολή αυτή την περιλαμβάνουμε στην βόλτα μας όταν το σκυλί περπατάει με λουρί  ΔΙΠΛΑ μας. Όταν σταματάμε να περπατάμε ζητάμε ταυτόχρονα απο το σκύλο να κάτσει. Δεν το κάνουμε μόνο και μόνο για εξάσκηση, σύντομα θα είναι σε θέση να κάθετε από μόνος του κάθε φορά που σταματάμε για οποιονδήποτε λόγο, κάνοντας πολύ πιο εύκολο το χειρισμό του. Επίσης μπορούμε πολύ εύκολα να ενισχύσουμε την υπακοή του στην εντολή ζητώντας του να κάτσει κάθε φορά πριν του σερβίρουμε την τροφή του.
Η εντολή αυτή είναι απλή όσο και χρήσιμη, με καθημερινή εκπαίδευση (5-10 λεπτά κάθε μέρα) σε μια βδομάδα περίπου  μπορεί να την εκτελεί τέλεια.

Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων