Εκπαίδευση σκύλου για κυνήγι

Εκπαιδευτικά παιχνίδια για σκύλους
December 28, 2012
Εκπαίδευση σκύλων Ελληνικής Αστυνομίας
January 1, 2013

σκυλος κυνηγι

Η εκπαίδευση του σκύλου για κυνήγι είναι μια απαιτητική διαδικασία. Η εκπαίδευση ενός σκύλου που προορίζεται για κυνηγόσκυλο ξεκινάει όπως η εκπαίδευση κάθε σκύλου με την
βασική εκπαίδευση. Αν προχωρήσουμε στην εκπαίδευση για κυνήγι χωρίς να έχει μάθει να υπακούει αξιόπιστα τις βασικές εντολές, τότε η προσπάθειά μας δε θα έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα καθώς θα χτίζουμε στην άμμο. 
 
Ικανότητες κυνηγόσκυλου
Το κυνηγόσκυλο θα πρέπει να έχει ενισχυμένη όσφρηση ώστε να ανακαλύπτει θηράματα, να είναι υπάκουο, να τον έχουμε εκπαιδεύσει στο απόρτ (την επαναφορά του θηράματος) και αν το προορίζουμε για φέρμα – να φερμάρει (μόλις εντοπίζει δηλαδή το θήραμα να σταματάει δείχνοντάς μας με τη στάση του που βρίσκεται το θήραμα).  Εξοικείωση του σκύλου στο κυνήγι
Είναι σημαντικό να εξοικειώσουμε το σκύλο σταδιακά στο έδαφος και στις συνθήκες που πρόκειται να κυνηγήσει. Καθώς επίσης και στον ήχο του πυροβολισμού. Η διαδικασία της εξοικείωσης του σκύλου στον πυροβολισμό πρέπει να γίνει ελεγχόμενα και σταδιακά καθώς δεν είναι ρεαλιστικό  να περιμένουμε από το σκύλο να μην τρομάξει όταν ακούσει για πρώτη φορά δυνατό πυροβολισμό δίπλα του στο πρώτο του κυνήγι. Αν δε φροντίσουμε να τον εξοικειώσουμε σταδιακά και με τρόπο,  υπάρχει η πιθανότητα να του δημιουργήσουμε πρόβλημα προκαλώντας του φοβία στους πυροβολισμούς και δε θα αργήσει να συνδυάσει τους πυροβολισμούς με την θέα του όπλου τρέχοντας να κρυφτεί κάθε φορά που θα βλέπει όπλο καθιστώντας αδύνατη τη χρήση του για κυνήγι.
Πως εξοικειώνουμε το σκύλο με τους πυροβολισμούς
Η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσουμε είναι από 5-6 μηνών περίπου. Ο σωστός τρόπος είναι να ξεκινήσουμε με τη βοήθεια κάποιου φίλου μας, στον οποίο θα πούμε αρχικά να απομακρυνθεί αρκετά και να πυροβολήσει από απόσταση, πχ αρχικά από τα 200 μέτρα. Είναι καλύτερο να ξεκινήσουμε από μεγαλύτερη απόσταση και να μην αντιδράσει κάν ο σκύλος παρά από πιο κοντινή και να ταραχτεί. Πολλοί προτείνουν την ώρα του πυροβολισμού να έχουμε βάλει τον σκύλο να τρώει ώστε να συνδυάσει το γεγονός ευχάριστα. Κάθε φορά που πυροβολεί ο φίλος μας παρατηρούμε την αντίδραση του σκύλου:
 
1) Αν δεν αντέδρασε καθόλου μειώνουμε σταδιακά την απόσταση του πυροβολισμού. 
 
2) Αν τρομάξει του μιλάμε καθησυχαστικά αλλά δε το επαινούμε ούτε και το χαιδεύουμε, απλά του φερόμαστε καλά και φερόμαστε σαν να μην έγινε τίποτα – ουσιαστικά προσπαθούμε να μη το κάνουμε θέμα και δοκιμάζουμε ξανά μια άλλη μέρα αυξάνοντας  την απόσταση. 
 
3) Αν αντιδράσει θετικά πχ κουνώντας τα αυτιά του και προσπαθώντας να δει τι έγινε του μιλάμε θετικά και με ενθουσιασμό και κάνουμε κάτι που να του αρέσει: πχ μπορούμε  να τον ταίσουμε ή να παίζουμε κάποιο παιχνίδι μαζί του, ώστε να συνδυάσει τον ήχο ευχάριστα. Να καταλάβει δηλαδή πως μετά τον ήχο ακολουθεί μια ευχάριστη ενασχόληση και πως ο πυροβολισμός δεν είναι κάτι κακό. Σταδιακά μειώνουμε την απόσταση από την οποία πυροβολεί ο φίλος μας μέχρι που φτάνουμε στο σημείο να πυροβολούμε εμείς με το σκύλο σε μικρή απόσταση κοντά μας.
 
Βοηθάει αν έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε με όπλο που δεν κάνει πολύ θόρυβο. 
Η διαδικασία γίνεται σωστά όταν γίνεται σταδιακά και μπορεί να πάρει μερικές βδομάδες αλλά αξίζει τον κόπο. 
Σε γενικές γραμμές προσπαθούμε να συνδυάσουμε τον ήχο του πυροβολισμού με θετικές εμπειρίες (πχ λιχουδιά).
Σύντομα θα συνηθίσει και όχι μόνο δε θα φοβάται αλλά βλέποντας το όπλο θα κουνάει χαρούμενα την ουρά του έτοιμος για κυνήγι!
 
Εξοικείωση του σκύλου με το θήραμα. 
Εφόσον επιθυμούμε ο σκύλος μας να κάνει απόρτ (επαναφορά θηράματος) θα πρέπει από νωρίς να αρχίσουμε να τον εξοικειώνουμε κατά την εκπαίδευση με το θήραμα που πρόκειται να κληθεί να επαναφέρει. Θα πρέπει στο ομοίωμα (η κούκλα) που χρησιμοποιούμε για να τον εκπαιδεύσουμε να φέρνει πίσω σε εμάς, να προσθέσουμε σταδιακά και φτερά ώστε να συνηθίσει την υφή τους. Αυτό ενδέχεται να γίνει αμέσως και να μας φέρει το ομοίωμα πίσω χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν αρκετές προσπάθειες για να τα καταφέρει. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί επιμονή και υπομονή, συνεχίζουμε την εκπαίδευση χωρίς πούπουλα και ενδιάμεσα κάνουμε δοκιμές με τα πούπουλα μέχρι να τα συνηθίσει. Το ίδιο και με γούνινη επικάλυψη στο ομοίωμα ώστε να εξοικειώνεται στην επαναφορά λαγού. 
 
Κυνήγι και ηθική:
Θα πρέπει να ομολογήσω τα αντικρουόμενα αισθήματά μου για το κυνήγι. Ηθικά δεν είμαι εναντίον καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν υποκρισία αφού δεν είμαι χορτοφάγος και αγοράζω κρέας από το σούπερ μάρκετ, απλά πληρώνω δηλαδή κάποιον άλλο να σκοτώσει ένα ζώο για να το φάω εγώ. Από την άλλη θεωρώ πως κάθε ζωή που αφαιρείται απλά για ψυχαγωγία είναι αμαρτία. Στο μυαλό μου μπορώ να δικαιολογήσω το κυνήγι μόνο σε όσους το κάνουν καθαρά για την επιβίωσή τους και όχι μόνο και μόνο για να πάρουν χαρά επειδή πέτυχαν μια πάπια την ώρα που έβοσκε αμέριμνα σε κάποια λίμνη. Το σίγουρο είναι πως για όσους κυνηγάνε με ηθικούς τρόπους για την επιβίωσή τους, ένας σκύλος εκπαιδευμένος είναι εντελώς απαραίτητος και για αυτό αποφάσισα να περιλάβω κάποιες εντελώς βασικές πληροφορίες. Επίσης υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν κι εμένα, που δε θα πάνε ποτέ για κυνήγι αλλά που τους αρέσει να συλλέγουν πληροφορίες και να γνωρίζουν τον τρόπο  συνεργασίας του σκύλου με τον άνθρωπο για επιβίωση, καθώς και να διδάσκουν στο σκύλο τους διάφορα.

Οι καλύτερες οδηγίες για εκπαίδευση σκύλου για κυνήγι με βίντεο στα Ελληνικά

Για όσους ενδιαφέρονται να βρούν αναλυτικές οδηγίες που αφορούν την εκπαίδευση σκύλων στο απόρτ και το κυνήγι γενικότερα, Ο κ.Γιάννης Νικολακόπουλος έχει αναρτήσει κάποια εκπληκτικά βίντεο που δείχνει αναλυτικά την εκπαίδευση σκύλου για κυνήγι
Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων