Εκπαίδευση εντολής ξάπλα ή κάτω

Εύκολος τρόπος να αλλάξουμε το όνομα του σκύλου που υιοθετήσαμε – πότε η αλλαγή ονόματος σκύλου είναι καλή ιδέα;
September 8, 2019
Σωστή βόλτα σκύλου
September 14, 2019
εκπαιδευση σκυλων εντολη ξαπλα ή κάτω

εκπαιδευση σκυλων εντολη ξαπλα ή κάτω

 

Ο φίλος μας ο Φάνης και η Ηλιάννα και η πανέμορφη Ναϊλα που υιοθέτησαν

Όταν θέλουμε ο σκύλος να ξαπλώσει στην κοιλιά του.

Προαπαιτούμενες εντολές: Πρέπει ήδη να τον έχουμε εκπαιδεύσει στην εντολή ΚΑΤΣΕ. 

  Είναι μια εύκολη εντολή να την εκπαιδευτεί ο σκύλος μας και ταυτόχρονα πολύ χρήσιμη. Χρειάζεται συνήθως λίγο παραπάνω χρόνο εκμάθησης από την εντολή κάτσε.
  Με την θετική υποστήριξη – ανταμείβοντας με κάποιο αγαπημένο του μεζέ  – και με αρκετές επαναλήψεις μέσα στη διάρκεια της ημέρας, πολύ σύντομα θα μάθει να την εκτελεί άριστα και πρόθυμα. Η εντολή θα μας βοηθήσει όταν θέλουμε να ξαπλώσει είτε για να ξεκουραστεί από κάποια έντονη φυσική
δραστηριότητα, είτε για να ηρεμήσει όταν είναι σε στιγμιαία υπεδιέγερση (πχ ήρθαν καλεσμένοι στο σπίτι). Ακόμα και στην επίσκεψη στον κτηνίατρο θα μας φανεί χρήσιμη.

 

σκυλος ξαπλα βημα 1

 1.  Στεκόμαστε μπροστά από το σκύλο ή τον φωνάζουμε να έρθει μπροστά μας ώστε να έχουμε την προσοχή του. Ξεκινάμε από τη θέση κάτσε, δίνοντάς του την αντίστοιχη εντολή. Πλησιάζουμε στη μουσούδα  τη λιχουδιά ή το παιχνίδι .

 

2.  Χαμηλώνουμε σταδιακά  τη λιχουδιά (η παιχνίδι) στο πάτωμα κοντά στις πατούσες του, κρατώντας ταυτόχρονα τη λιχουδιά με τέτοιο τρόπο ώστε να μη μπορεί να μας τον πάρει. Όταν το χέρι μας φτάσει στο επίπεδο του πατώματος αναγκάζεται ο σκύλος που ακολουθεί την πορεία του χεριού μας να ξαπλώσει ώστε να μπορέσει να πάρει την ανταμοιβή που κρατάμε. Μόλις εκτελέσει τον επαινούμε θερμά και τον σηκώνουμε  να πάρει την ανταμοιβή του. 

 
    Επίσης το πιθανότερο είναι πως δε θα ξαπλώσει με την πρώτη, μην απογοητευτείτε! Θέλει κάποιες προσπάθειες. Αν περάσουν 10 λεπτά και δε τα έχετε καταφέρει  – διάλειμμα και συνεχίζετε αργότερα. 
 

4.   Αν δε ξαπλώνει εντελώς μπορούμε να δοκιμάσουμε να τραβήξουμε το χέρι μας λίγο προς τα πίσω, συνήθως αυτό θα τον αναγκάσει να συρθεί προς το μέρος μας για να μη χάσει την ανταμοιβή με αποτέλεσμα να ξαπλώσει εντελώς. Σύντομα θα αισθάνεται άνετα και μετά από αρκετές επαναλήψεις θα έχει μάθει να εκτελεί την εντολή πρόθεμα και χωρίς πρόβλημα. Σε κάθε νέα εντολή, στα πρώτα μαθήματα χρησιμοποιούμε πάντα μεζέ ώστε να του δημιουργήσουμε ισχυρούς θετικούς συνειρμούς, και στη συνέχεια αραιώνουμε την ανταμοιβή, πότε ανταμείβοντας και πότε όχι. 

 

Μικρές συμβουλές:

Κατά την εκπαίδευση του σκύλου η λέξη ξάπλα προσφέρεται για τη συγκεκριμένη εντολή γιατί είναι απλή, δισύλλαβη και εύηχη. Ενώ την λέξη κάτω είναι πιθανόν να την χρησιμοποιήσουμε κατά λάθος και σε άλλες περιπτώσεις με αποτέλεσμα να μπερδέψουμε το σκύλο μας (πχ ο σκύλος μας ανέβηκε στον καναπέ ή στο κρεβάτι ενώ δεν το επιθυμούμε). 

Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων