Βασική υπακοή σκύλου και βασικές εντολές

εκπαιδευση σκυλου τουαλετα
Εκπαίδευση σκύλων για τουαλέτα
September 25, 2019
Πως προσεγγίζουμε έναν φοβικό σκύλο – συμπτώματα, αιτίες και αντιμετώπιση.
October 1, 2019
βασικες εντολες σκυλου

γυναικα δινει εντολες σε σκυλο

Οδηγίες βασικής εκπαίδευσης σκύλου στην βασική υπακοή

Στόχος της εκπαίδευσης των σκύλων μας δεν είναι η υποταγή τους σε κάθε επιθυμία μας, αλλά η επικοινωνία και η εθελούσια υπακοή του σκύλου μας στις σωστές και δίκαιες οδηγίες μας.

Αυτό το καταφέρνουμε με την θετική εκπαίδευση σκύλων σε κάποιες βασικές εντολές καθώς δουλεύουμε παράλληλα με τα βασικά ένστικτα του σκύλου καθοδηγώντας και ενισχύοντας τις επιθυμητές συμπεριφορές και όχι ενάντια στα ένστικτα του. Με κάθε άσκηση βελτιώνουμε την σχέση εμπιστοσύνης και καθοδήγησης που έχουμε μαζί του, την επικοινωνία, την εκμάθηση και την κατανόηση των εντελών και οδηγιών, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως με τον τρόπο αυτό αποδεικνύουμε στο σκύλο μας πως περνάει καλύτερα όταν μας ακούει και ακολουθεί τις οδηγίες μας υπακούοντας τις εντολές μας. 
Παράλληλα αυτός είναι η πιο φυσική μέθοδος εκπαίδευσης ώστε να μας αποδεχτεί ως καθοδηγητή του ή με άλλα λόγια αν θέλετε ως «αρχηγό της αγέλης» 
Όλη αυτή η διαδικασία σαφώς αξίζει το κόπο καθώς ακολουθώντας τις οδηγίες εκπαιδεύοντας τον σκύλο σας, θα βελτιώσετε δραματικά την ποιότητα ζωής του αλλά παράλληλα και τη δική σας ζωή και συμβίωση μαζί του. 
φωτογραφια σκυλου κοκερ στο ηλιοβασιλεμα θαλασσα

Βασική εκπαίδευση σκύλου – βασικές εντολές

Ας δούμε ποιες είναι οι βασικές εντολές οι οποίες περιλαμβάνονται στον όρο βασική εκπαίδευση σκύλου και ποιά είναι η ιδανική σειρά με την οποία πρέπει να τις διδάξουμε ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα με τις λιγότερες δυσκολίες. Αξίζει να σημειωθεί πως μπορείτε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση του σκύλου σας από την πρώτη κιολας μέρα. Ξεκινώντας από τις απλές εντολές όπως να ακούει το όνομα του και να έρχεται όταν το φωνάζετε κάνετε μια πάρα μα πάρα πολύ καλή αρχή. Όχι μόνο μαθαίνει καλύτερα όσο ακόμα είναι μικρός σε ηλικία (ακόμα και 2-3 μηνών) αλλά βάζετε από την πρώτη κιόλας μέρα γερά και υγιή θεμέλια στην σχέση σας και τη συμβίωση σας μαζί του, και στην εκπαίδευση του. 
 
Σας συμβουλεύω μη βιαστείτε να του τα μάθετε όλα μαζί γιατί θα μπερδευτεί. Σε κάθε εντολή χρησιμοποιούμε το όνομα του, στη συνέχεια την εντολή, και σε κάποιες εντολές βοηθάει να έχουμε και μια συγκεκριμένη χειρονομία. Για παράδειγμα στο ΕΛΑ , μαζί με την λεκτική εντολή βοηθάει αν παράλληλα του κάνουμε νόημα με το χέρι μας να έρθει προς το μέρος μας.  Παράδειγμα: «Νταίζη! Ελα!»
 
Το πρώτο πρώτο που είναι χρήσιμο να μάθετε στο σκύλο σας, είναι αυτό που θα αποτελεί το πρώτο μέρος κάθε εντολής, που είναι το όνομα του, ώστε να γνωρίζει και να ξεχωρίζει πότε απευθύνεστε σε αυτόν. Δείτε πως μπορείτε εύκολα και ευχάριστα να του μάθετε το όνομα του στο άρθρο: πως να κάνετε το σκύλο σας να ανταποκρίνεται στο όνομα του και να εστιάζει την προσοχή του σε εσάς. 
Το να ανταποκρίνεται καλά στο όνομα του  είναι το πιο βασικό για να προχωρήσετε με επιτυχία στην εκμάθηση των εντολών που ακολουθούν παρακάτω, καθώς αν μας αγνοεί όταν λέμε το όνομα του πριν κάθε εντολή, λογικό είναι να μην δώσει σημασία και στην εντολή μας.
βασικη εκπαιδευση σκυλων

Οδηγίες βασικής εκπαίδευσης στην εντολή ΕΛΑ:

1) ΕΛΑ (μαζί με το όνομα του σκύλου μας) . Iσως η πιό σημαντική εντολή μαζί με το όνομα του σκύλου μας. Θέλουμε η εντολή αυτή να ηχεί στα πέτσινα αυτιά του σκύλου μας  ως η πιο ευχάριστη μουσική του κόσμου. Να θέλει να έρθει σε εμάς με ενθουσιασμό. Tην εντολή αυτή τη δίνουμε όταν θέλουμε να έρθει ο σκύλος στο μέρος μας και ξεκινάμε να του τη μαθαίνουμε  από κουτάβι στην αρχική εκπαίδευση.

Οδηγίες βασικής εκπαίδευσης στην εντολή διόρθωσης ΜΗ

2) ΜΗ όταν θέλουμε να σταματήσει κάτι που κάνει η να τον αποτρέψουμε από κάτι που πάει να κάνει. Συνήθως σε αρνητικό κοφτό τόνο. Προσοχή: προσπαθούμε η εντολή αυτή να είναι η τελευταία μας λύση και μόνο αφού του έχουμε δείξει πολλές φορές με θετικό τρόπο την επιθυμητή συμπεριφορά.

Οδηγίες βασικής εκπαίδευσης στην ηχητική επιβράβευση ΜΠΡΑΒΟ:

3) ΜΠΡΑΒΟ – σαν έπαινο παράλλη με με την επιβράβευση σε αντιδιαστολή  με το ΜΗ μας βοηθάει στο να μαθαίνουμε στο σκύλο μας ποιές συμπεριφορές είναι επιθυμητές και ποιές όχι. Κάποιοι στην εκπαίδευση σκύλου κάνουν τη χρήση κλίκερ. Εναλλακτικά μαθαίνουμε την εντολή Μπράβο η οποία ουσιαστικά δεν είναι εντολή αλλά λέμε Μπράβο τη στιγμή εκείνη που κάνει κάτι σωστό και παράλληλα επιβραβεύουμε ώστε να καταλάβει πολύ καλά και πέρα από κάθε αμφιβολία ο σκύλος μας πως μόλις εκείνη τη στιγμή έκανε κάτι σωστό.

 

Οδηγίες βασικής εκπαίδευσης σκύλου στην εντολή ΜΑΖΙ ή ΔΙΠΛΑ

4) ΜΑΖΙ με τη σωστή βόλτα και την εξοικείωση με το λουρί ώστε να μη μας τραβάει είναι από τα πρώτα και πιο βασικά που θα πρέπει να μάθουμε στο σκύλο όσο το δυνατόν νωρίτερα καθώς μας επιτρέπει να πηγαίνουμε βόλτα απρόσκοπτα, να έχει το νου του σε εμάς και να περπατάει δίπλα μας χωρίς να τραβάει.

Οδηγίες βασικής εκπαίδευσης στην εντολή ΚΑΤΣΕ

5) Μαθαίνουμε την εντολή ΚΑΤΣΕ , και τη δίνουμε όταν θέλουμε να κάτσει στα δύο πίσω πόδια του. 

Οδηγίες βασικής εκπαίδευσης στην εντολή ΞΑΠΛΑ

6) Δίνουμε την εντολή ΞΑΠΛΑ (ή κάτω) , όταν θέλουμε να ξαπλώσει εντελώς στα τέσσερα πόδια του πάνω στη κοιλιά του.

Οδηγίες βασικής εκπαίδευσης στην εντολή ΜΕΙΝΕ

7) Μαθαίνουμε την εντολή ΜΕΙΝΕ , για να παραμείνει στο σημείο που του υποδεικνύουμε μέχρι να του δώσουμε το οκ.

Οδηγίες βασικής εκπαίδευσης στην εντολή ΕΝΤΑΞΕΙ

8) Μαθαίνουμε την εντολή ΕΝΤΑΞΕΙή ΟΚ για να τον απελευθερώσουμε από την εντολή μείνε.

Οδηγίες βασικής εκπαίδευσης στην εντολή ΑΣΤΟ

9) ΑΣΤΟ, όταν θέλουμε να αφήσει κάτι που έχει πιάσει με το στόμα. 


Θα βρείτε στην κατηγορία βασικής εκπαίδευσης και τις εντολές σήκω, μίλα και σώπα αν και στην πραγματικότητα  αποτελούν έξτρα εντολές οι οποίες όμως είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Γενικότερα ότι μάθαίνουμε στο σκύλο μας είναι καλό καθώς ολοένα και βελτιώνουμε την μεταξύ μας επικοινωνία και συνεργασία ενώ παράλληλα ακονίζουμε την νοημοσύνη του και τον ψυχαγωγούμε, τον κρατάμε σε θετική εγρήγορση αποτρέποντας την ανία.

Ένας σκύλος που έχει εκπαιδευτεί στις παραπάνω βασικές εντολές ακόμα κι αν δε μάθει τίποτε άλλο θα είναι ένας σκύλος απόλαυση που μπορεί να μας ακολουθεί χωρίς κανένα πρόβλημα σχεδόν σε όλες μας τις δραστηριότητες.  Είναι γεγονός πως ένας σκύλος που γνωρίζει και ακούει καλά έστω τις εντολές: έλα, μη και κάτσε  είναι η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με έναν σκύλο ανεκπαίδευτο. Καλύτερα να ακούει πέντε εντολές καλά και να έχουμε χτίσει την εκπαίδευση του σε σωστή βάση, παρά να του έχουμε ψευτομάθει 15 κόλπα που τα εκτελεί όποτε έχει διάθεση.

Ακολουθώντας τις αναλυτικές οδηγίες   που θα βρείτε στη σελίδα μπορείτε να εκπαιδεύσετε σε σημαντικό βαθμό το σκύλο σας. Θα είμαι στη διάθεση σας να σας βοηθήσω αν θέλετε επικοινωνία με επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων.

Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων