Ασφάλεια και Αγάπη ως παράγοντας στην θετική εκπαίδευση του σκύλου

Από ποιά ηλικία εκπαιδεύουμε το κουτάβι;
October 6, 2019
εκπαιδευση σκυλων εντολη κατσε
Εκπαίδευση σκύλου εντολή κάτσε
October 31, 2019
αγαπη στην εκπαιδευση σκυλων

αγαπη στην εκπαιδευση σκυλων

Όπως στον άνθρωπο έτσι και στο σκύλο, το στρες και το άγχος μειώνουν την απόδοση σε κάθε τομέα των δραστηριοτήτων , συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας της εκμάθησης. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως ο οργανισμός μπαίνει σε κατάσταση συναγερμού και μειώνει λειτουργίες που θεωρεί δευτερεύουσες για την επιβίωση του θέτοντας ως προτεραιότητα μόνο εκείνες που αφορούν την επιβίωση του. Μακροχρόνια συνεχόμενη έκθεση σε ανασφάλεια και στρές εξασθενεί σε μεγάλο βαθμό κάθε οργανισμό, και μπορεί ακόμα και να αποβεί μοιραία.

Ασφάλεια ίσον Αγάπη

Είναι λοιπόν βασικό να έχουμε φροντίσει να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες συνθήκες που να δημιουργήσουν στον σκύλο μας το αίσθημα της ασφάλειας. Για λόγους προφανείς αλλά και που δεν αφορούν το παρόν άρθρο, κάθε νοήμον όν στον πλανήτη – και ιδιαίτερα τα θηλαστικά – έχει συνδέσει από βρεφική ηλικία το αίσθημα της ασφάλειας με την αγάπη.
Όταν λοιπόν βρισκόμαστε με κάποιον με τον οποίο μας συνδέει το συναίσθημα της αγάπης, νιώθουμε σίγουροι και μακριά από κάθε κίνδυνο. Υπάρχει εμπιστοσύνη και γνωρίζουμε πολύ καλά πως ότι κι αν συμβεί είναι εκεί για να μας βοηθήσει , να μας προστατέψει. Ο οργανισμός παύει να είναι σε συναγερμό και επιφυλακή και μαζί το σώμα και το πνεύμα ανθίζουν όπως ακριβώς όταν ποτίζουμε ένα λουλούδι με αγάπη. Το πρωτόγονο ένστικτο της επιβίωσης παύει να είναι η κυρίαρχη προτεραιότητα και μέριμνα και ο σκύλος μας είναι ικανός να καταλάβει και να ακολουθήσει τις οδηγίες μας, να διαπρέψει και να αποδώσει τα μέγιστα ανταποδίδοντας με κάθε τρόπο την αγάπη που λαμβάνει.
This image has an empty alt attribute; its file name is εκπαιδευση-σκυλων-με-αγαπη.jpg

Ας σημειώσουμε εδώ, πως όταν λέμε αγάπη, δε σημαίνει να δεχόμαστε τα πάντα άνευ όρων και χωρίς όρια. Η παθολογική αγάπη μάλλον θα είχε ως αποτέλεσμα έναν κακομαθημένο σκύλο με αρνητικές συνέπειες στην ζωή μας αλλά και στην ζωή του ίδιου. Η υγιής αγάπη είναι το πιο πολύτιμο αλλά και πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Κι όμως περικλείει τόσα  πολλά: πράξεις αγάπης, έκφραση αγάπης, δέσμευση, υπομονή, τρυφερότητα, σεβασμό, δικαιοσύνη, κατανόηση, συγχώρεση, και τόσα άλλα που δεν έχω την ευγλωττία να εκφράσω άλλωστε σίγουρα τα γνωρίζετε. Είναι το πιο δυνατό, ακατανίκητο και λυτρωτικό συναίσθημα, κινεί γη και ουρανό – δε γνωρίζει σύνορα, υπερπηδάει κάθε είδους εμπόδια, και το σπουδαιότερο: όποιος μιλάει την γλώσσα της αγάπης τον καταλαβαίνουν οι πάντες και τα πάντα.

This image has an empty alt attribute; its file name is γινε-ο-ανθρωπος-που-ο-σκυλος-σου-πιστευει-πως-εισαι.jpg
Επανερχόμενοι στο θέμα μας, αντιλαμβανόμαστε λοιπόν κάτι που μάλλον ήδη γνωρίζαμε και από τον εαυτό μας, πως η διαδικασία της εκπαίδευσης δεν μπορεί να αποτελεί μια στείρα διαδικασία με μια μεθοδολογία αποστειρωμένη από την αγάπη με μοναδικό γνώμονα την μεταφορά της γνώσης. Ο τρόπος της εκπαίδευσης αυτός καθ’ αυτός αποτελεί από μόνος του πολύτιμη πληροφορία για τον εκπαιδευόμενο σκύλο και σε κάθε τι που προσπαθούμε να διδάξουμε περνάμε παράλληλα κι από ένα ακόμα μήνυμα. Ο σκύλος – όπως και όλοι μας – μπορεί να μην καταλαβαίνει κάθε μας λέξη αλλά σε κάθε αλληλεπίδραση μας μαζί του αποκωδικοποιεί το κεντρικό μήνυμα: αν υπάρχει η όχι αγάπη. Αν αγαπιέται η αν απειλείται.  Όλα είναι δυνατά, πιο εύκολα και πιο διασκεδαστικά όταν τον διδάσκουμε και  όταν χρειαστεί τον διορθώνουμε με Αγάπη.
Ασφαλώς και υπάρχουν άπειροι τρόποι και μέθοδοι να διδάξει κάποιος στο σκύλο του το κάθε τι, όλες όμως οι μέθοδοι θα πρέπει να έχουν κοινό παρονομαστή την Αγάπη! Στο κάτω κάτω αγάπη αξίζει σε εμάς και αξίζει και στο σκύλο μας και πάντως τίποτε δεν αξίζει χωρίς αγάπη. Ας βάλουμε λοιπόν στην ζωή μας και στη σκυλίσια ζωή του τετράποδου φίλου μας ΑΓΑΠΗ!
Γιώργος Ξένος
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων
Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων