Αρχαία Ελληνικά γνωμικά στο βωμό της εκπαίδευσης!

Καθημερινά ο σκύλος μας διδάσκει!
July 9, 2019
αδεσποτα-σκυλια-υιοθεσια-216x146
Υιοθεσία σκύλου ή αγορά ράτσας;
July 9, 2019
αρχαια ελλαδα σκυλος

αρχαια ελλαδα σκυλος

Τα παιδία παίζει (τα παιδιά παίζουν) – Κάντε το παιχνίδι.

Η μέθοδος εκπαίδευσης των σκύλων με ανταμοιβή (πχ με κάποιο μεζέ) σίγουρα βοηθάει πολύ στο να τους μάθουμε μια εντολή ή συμπεριφορά που επιθυμούμε. Όμως η πραγματική πρόκληση είναι να κάνουμε την διαδικασία της εκπαίδευσης διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα ώστε να ενθουσιάζει το σκύλο και να του φαίνεται σαν παιχνίδι. Και εκεί είναι που ένας εκπαιδευτής με πραγματικό ταλέντο και αγάπη για το σκύλο ξεχωρίζει.


Η πρόθυμη πειθαρχία, είναι πάντα ανώτερη από την αναγκαστική Πειθαρχία. Ξενοφων 360 π.χ. 
Θετική υποστήριξη – ναι στη διόρθωση, όχι στη βία.
Ένας σκύλος που έχει εκπαιδευτεί  με χρήση βίας , είτε ψυχολογική είτε σωματική, ποτέ δε θα φτάσει σε ποιότητα εκπαίδευσης ένα σκύλο που έχει εκπαιδευτεί χωρίς βία, που έχει συνυφασμένη την υπακοή του στο πρόσωπο μας με την ευτυχία.

Αργία μητήρ πάσης κακίας. (Η αργία είναι μητέρα κάθε κακίας) – Εκπαιδευτική βόλτα.

Η βόλτα, είναι βεβαίως απαραίτητη δραστηριότητα όλων των σκύλων, αυτό όμως δε σημαίνει πως είναι ευκαιρία για ξεσάλωμα. Κάθε βόλτα εκτός από ευχάριστη είναι και  εκπαιδευτική όταν γίνεται με το σωστό τρόπο.  Κάθε αλληλεπίδρασή μας με το σκύλο έχει εκπαιδευτικό αποτέλεσμα είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, και η βόλτα προσφέρει πολλές ευκαιρίες να εφαρμόσει ο σκύλος μας στην πράξη αυτά που έχει μάθει σε διάφορες συνθήκες με διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα. Έτσι μαθαίνει ακόμα καλύτερα τις διάφορες εντολές και παράλληλα αποκτάει μεγαλύτερη ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης στην επικοινωνία μαζί μας, καθώς στη βόλτα – για να επικοινωνήσει μαζί μας – πρέπει να συνηθίσει να φιλτράρει διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα (πχ άλλους σκύλους που περνάνε δίπλα εκείνη την ώρα, ανθρώπους, θορύβους κλπ).  Επίσης αφυπνίζει πνευματικά το σκύλο και τον βοηθάει να εκτονώσει την ενέργειά του ώστε να είναι πιο ήρεμος.


(Παν) μέτρον άριστον.(θα πρέπει σε όλα να υπάρχει ένα μέτρο) Κλεόβουλος – Η ακαταμάχητη γοητεία του διαλείμματος

Είναι προτιμότερο να χωρίσουμε το κάθε μάθημα σε πολλά μικρότερα μέρη παρά να κάνουμε ένα μεγάλο σε διάρκεια μάθημα. Για παράδειγμα είναι καλύτερο να αφιερώσουμε 10 ως15 λεπτά το πρωί και άλλα 10 ως 15 το απόγευμα, παρά να κάνουμε ένα μισάωρο μάθημα. Το μυστικό είναι να σταματάμε πάντα πριν κάνουμε το σκύλο να βαρεθεί και να χάσει το ενδιαφέρον, πρέπει πάντα να τον αφήνουμε με την αίσθηση ότι θέλει κι άλλο. Επίσης του μαθαίνουμε μία εντολή κάθε φορά. Όταν κρίνουμε πως την έχει καταλάβει σε ικανοποιητικό βαθμό, τότε προχωράμε στην επόμενη ώστε να μη μπερδεύεται και να προλαβαίνει να αφομοιώνει.


Τα αγαθά κόποις κτώνται. Αργία μητήρ πάσης κακίας. Αδύνατον τόν μηδέν πράττοντα πράττειν εύ. (Είναι αδύνατο να ευτυχεί όποιος δεν ασχολείται με καμιά εργασία).-Αριστοτέλης:
Εργασία και χαρά.

Οι σκύλοι από τη φύση τους έχουν μάθει στην αναζήτηση της τροφής και όχι να την βρίσκουν καθημερινά σερβιρισμένη στο πιάτο. Μπορούμε  μέρος της τροφής τους , να το παρέχουμε με μορφή επιβράβευσης, ως ενίσχυση σε εντολές η συμπεριφορές που μαθαίνουν ή έχουν ήδη μάθει. Έτσι εκτιμούν περισσότερο το ρόλο μας και μαθαίνουν να <<εργάζονται>> για να κερδίσουν την τροφή τους, κάτι που από τη φυσικού τους είναι ευχάριστο. 

Νους υγιής εν σώματι υγιή. (ο νους έχει υγεία μόνο σε ένα υγιές σώμα).
Άσκηση και διατροφή.

Θα πρέπει να παρέχουμε στο σκύλο μας κάποια μορφή άσκησης ώστε να διατηρείται σε φόρμα. Αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να τρέχουμε μαζί του, υπάρχουν παιχνίδια σκύλων όπως για παράδειγμα να του πετάμε το μπαλάκι και να το φέρνει, που μπορούνε να τον διατηρήσουν σε άψογη φόρμα. Επειδή είμαστε ότι τρώμε, θα πρέπει να του παρέχουμε όσο το δυνατόν πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. 

Η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης:
Επανάληψη

Ακόμα κι αν καταλάβει αμέσως μια εντολή που του δείξαμε και δείχνει να την εκτελεί κανονικά, θα χρειαστεί να επαναλάβουμε ξανά και ξανά την εκπαίδευση στη συγκεκριμένη εντολή ώστε να μάθει αρκετά καλά και να τη θυμάται και στο μέλλον. Η επανάληψη ανά τακτά διαστήματα είναι απαραίτητη για την διατήρηση της εκπαίδευσης σε υψηλά επίπεδα ακόμα και των πιο εκπαιδευμένων σκύλων.


Χρήσιμ’ειδώς ούχ ό πολλά ειδώς σοφός.

(Σοφός είναι όχι αυτός που ξέρει πολλά, αλλά αυτός που ξέρει χρήσιμα).-Αισχύλος
(ένα ξέρω, οτι τίποτα δε ξέρω) Σωκράτης:

Πληροφόρηση

Η εκπαίδευση του σκύλου είναι μεν απλό αλλά είναι και τεράστιο θέμα. Καλό είναι να μην αρκείστε σε μια μόνο άποψη, αν έχετε χρόνο αναζητήστε και άλλες πηγές πληροφόρησης ώστε να έχετε μια σφαιρικότερη εικόνα επιλέγοντας τον τρόπο που σας εκφράζει καλύτερα για να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας!
Πασά τε επιστήμη, χωριζομένη δικαιοσύνης καί τής άλλης αρετής, πανουργία τις, καί ού σοφία φαίνεται.
(Κάθε επιστήμη, όταν χωρίζεται από τη δικαιοσύνη και την υπόλοιπη αρετή, γίνεται πανουργία κι όχι σοφία).-Πλάτων:

Δικαιοσύνη

Θα πρέπει να είμαστε όσο μπορούμε πιο δίκαιοι με το σκύλο μας, και να μη ξεχνάμε πως η εκπαίδευση δεν είναι αυτοσκοπός ούτε και εργαλείο για αυτοπροβολή ότι έχουμε έναν σκύλο άριστα εκπαιδευμένο.  Εκπαιδεύουμε το σκύλο μας επειδή τον αγαπάμε, για να έχουμε καλύτερη επικοινωνία μαζί του, και επειδή θέλουμε να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν καλύτερα στη ζωή.

Όταν η εκπαίδευση του σκύλου μας γίνεται με θετική υποκίνηση έχει επιμορφωτικό χαρακτήρα κι αυτό μόνο θετικές επιπτώσεις έχει στο σκύλο και μας φέρνει πιο κοντά:
Απαντας ή παίδευσις ημέρους ποιεί.
(Ολους η μόρφωση τους εξημερώνει).-Πλάτων

Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων