Από ποιά ηλικία εκπαιδεύουμε το κουτάβι;

Όταν ο σκύλος φοβαται να βγεί έξω για βόλτα
October 1, 2019
αγαπη στην εκπαιδευση σκυλων
Ασφάλεια και Αγάπη ως παράγοντας στην θετική εκπαίδευση του σκύλου
October 16, 2019

Πότε ξεκινάει την εκπαίδευση το κουτάβι;

Η εκπαίδευση του σκύλου μας από νωρίς από κουτάβι, είναι μια ευκαιρία που είναι
κρίμα να πάει χαμένη!
Το να  υποδεχόμαστε στο σπίτι μας ένα κουτάβι ή και ενήλικο σκυλάκι, είναι ένα γεγονός που όπως είναι φυσικό μας γεμίζει ενθουσιασμό, στην ουσία υποδεχόμαστε ένα νέο μέλος της οικογένειας! Πρέπει να έχουμε στο νου μας πως από την πρώτη στιγμή που ένα κουτάβι έρχεται στον κόσμο μας, κάθε στιγμή, κάθε νέα εμπειρία του στο χώρο μας αποτελεί για αυτό κι ένα μικρό μάθημα. Ουσιαστικά η εκπαίδευση του είτε το θέλουμε είτε όχι έχει ξεκινήσει ήδη, και 
σαν κουτάβι, μέρα με τη μέρα χτίζει αντιλήψεις, αποτυπώνει παραστάσεις και αναπτύσει συμπεριφορές με βάση τα ερεθίσματα που βιώνει. Για αυτό και η πλέον κατάλληλη ηλικία για την εκπαίδευση σκύλων είναι από την πρώτη κιόλας μέρα, από κουτάβι. 

Εξαρτάται από εμάς και από την καθοδήγηση μας να κάνει μια πολύ καλή αρχή! Για αυτό. αν και το κουτάβι έχει όπως είναι λογικό χαμηλή αυτοσυγκέντρωση σε σχέση με την αυτοσυγκέντρωση ένος ενήλικα σκύλου, παρόλα αυτά είναι ιδανικό να ξεκινήσουμε από την πρώτη μέρα, υποθέτοντας φυσικά πως το κουτάβι μας είναι  τουλάχιστον 2 μηνών. Έτσι προλαμβάνουμε αποτελεσματικά την ανάπτυξη οποιασδήποτε ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, που είναι συχνό φαινόμενο σε σκύλους που άργησαν να ξεκινήσουν την εκπαίδευση τους. 

Ας δούμε πως ξεκινάμε και τι απαιτήσεις μπορούμε να έχουμε από ένα κουτάβι:

Φυσικά δε μπορούμε να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις υπακοής  από τόσο νωρίς όμως το εισάγουμε με αυτό τον τρόπο σιγά σιγά από νωρίς στη διαδικασία της μάθησης, ανοίγουμε μαζί του δίαυλο θετικής επικοινωνίας και χτίζουμε τα θεμέλια ώστε να έχουμε ένα σκύλο απόλυτα προσαρμοσμένο στο περιβάλλον του που θα ζήσει μαζί μας μια ευτυχισμένη ζωή! Προσοχή, χρειάζεται υπομονή και καλή διάθεση γιατί ο σκύλος μας συναισθάνεται, θα πρέπει το κάθε μάθημα να είναι μια διασκεδαστική εμπειρία τόσο από τη δική μας πλευρά όσο και του σκύλου. Ποτέ δεν ασκούμε βία στο σκύλο για τιμωρία – απλά καταστρέφει τη σχέση μας μαζί του. Προσοχή και στη λεκτική επίπληξη καθώς κάποιοι σκύλοι είναι πολύ πιο ευαίσθητοι από κάποιους άλλους. Όταν εκτελεί την επιθυμητή συμπεριφορά πάντα επαινούμε θερμά και επιβραβεύουμε άμεσα το σκύλο μας. Πιο αναλυτικά για τον τρόπο μπορείτε να δείτε στο άρθρο: πως να εκπαιδευσετε το σκύλο σας με θετική εκπαίδευση

Τα κουτάβια ρουφάνε τη γνώση σαν σφουγγάρια και με ενθουσιασμό.Αφιερώνοντας λίγο χρόνο αλλά σωστό τρόπο, σύντομα θα έχουμε ένα κουτάβι που δε θα λερώνει εκεί που δε πρέπει, θα μας ακούει και  θα έχει μάθει κάποιες πολύ  βασικές εντολές και συμπεριφορές από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του. Το να εκπαιδεύσουμε σωστά το κουτάβι μας είναι πολύ εύκολο, αλλά θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως το ίδιο εύκολο είναι να το εκπαιδεύσουμε άθελά μας κάποιες κακές συνήθειες. Δείτε εδώ τα πιο συνηθισμένα λάθη στην εκπαίδευση του σκύλου σας και πως να τα αποφύγετε 

Πλέον αναλαμβάνουμε το ρόλο του κηδεμόνα του:

Θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα πως το κουτάβι είναι ένα νέο μέλος της οικογένειας και μάλιστα μωρό, και δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει ήδη πως να προσαρμοστεί σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον με  κανόνες. Θα χρειαστεί υπομονή  και πάνω από όλα αγάπη, παιχνίδι και λίγο από το χρόνο μας για να εκπαιδευτεί σωστά. Μη ξεχνάμε πως στο τέλος για ανταμοιβή θα έχουμε κάτι παραπάνω από έναν εκπαιδευμένο σκύλο, θα έχουμε έναν άριστα προσαρμοσμένο τετράποδο αληθινό σύντροφο.

Εξυπηρετεί να ξεκινάμε πάντα την εκπαίδευση του σκύλου μας στην εκμάθηση μιας εντολής όσο το δυνατόν πιο εύκολα, ιδανικά σε ήσυχο χώρο μακριά από θορύβους, εξωτερικά ερεθίσματα και αντιπερισπασμούς που μπορούν να του αποσπάσουν την προσοχή. Μαθαίνουμε την εντολή κοντά του και στη συνέχεια όταν έχει καταλάβει καλά τι του ζητάμε, αρχίζουμε και προσθέτουμε απόσταση μεταξύ μας ώστε να μάθει να ακούει την εντολή και από απόσταση. Αργότερα αρχίζουμε και προσθέτουμε και εξωτερικά ερεθίσματα (πχ στη βόλτα με άλλο σκύλο να περνάει δίπλα μας, μουσική ή θορύβους από αμάξια κλπ) ώστε να μάθει να αυτοσυγκεντρώνεται και να ακούει σε όλες τις συνθήκες και φυσικά όλα αυτά όταν θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Σαν πρόχειρο μέτρο μπορούμε να πούμε πως όταν 8 με 9 στις 10 φορές εκτελεί κανονικά μια εντολή μπορούμε να θεωρήσουμε πως την έχει μάθει αρκετά ώστε  να προχωρήσουμε στην επόμενη – χωρίς αυτό να σημαίνει πως σταματάμε να τον εκπαιδεύουμε και στη συγκεκριμένη. Είναι πάντως καλύτερο να μείνουμε λίγο παραπάνω σε μία εντολή παρά να προχωρήσουμε στην επόμενη πριν μάθει καλά – καλά την προηγούμενη.

Ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε στη ιστοσελίδα στα άρθρα για αρχική εκπαίδευση σκύλου και βασική εκπαίδευση σκύλου μπορείτε να εκπαιδεύσετε σε σημαντικό βαθμό το σκύλο σας. Κάποιες περιπτώσεις είναι πιο δύσκολες ανάλογα με το χαρακτήρα του σκύλου, την ηλικία του, την εμπειρία σας και το χρόνο που σας περισσεύει για να διαθέσετε για την εκπαίδευσή του. Σε περίπτωση που χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια καλέστε με και θα χαρώ να σας βοηθήσω επαγγελματικά ώστε να εκπαιδευτεί ο σκύλος σας με τον οικονομικότερο και καλύτερο τρόπο σύμφωνα με τις ανάγκες σας. 
Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων