Αγορά και υιοθεσία σκύλου – προετοιμασία

Επιτρέπετε να δίνουμε γάλα στο σκύλο μας;
January 2, 2013
Φιλοζωικες Ελλάδας
January 1, 2019

υιοθεσια σκυλου animated

Θέλω σκύλο – η μεγάλη απόφαση!

Το πρώτο βήμα για να αγοράσουμε τον τετράποδο φίλο μας, είναι να πάρουμε την απόφαση.  Πρέπει να έχουμε στο υπόψη μας οτι το κουταβάκι θα γίνει σκύλος και πως όλη η ζωή του σκύλου θα εξαρτάται αποκλειστικά απο εμάς, αν θα τον ταίζουμε, αν θα τον προσέχουμε, αν θα του αφιερώνουμε κάθε μέρα κάποιο από το χρόνο μας, αν θα τον πηγαίνουμε καθημερινά τις τόσο αγαπημένες του και απαραίτητες βόλτες. Είναι μια απόφαση που επηρεάζει  τόσο εμάς όσο και το σκύλο μας – για όλη τη ζωή του, κι αν φροντίσουμε να τα έχουμε σκεφτεί όλα από πριν, ένας σκύλος αλλάζει τη ζωή μας σίγουρα προς το πολύ καλύτερο!

   Αν είστε άτομο παρορμητικό θα σας ωφελήσει ίσως να μην κάνετε βιασικές κινήσεις πάνω στον ενθουσιασμό σας, ώστε να καταλήξετε με τον σκύλο που πραγματικά σας ταιριάζει. Σκεφτείτε πρώτα καλά τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η αγορά ενός σκύλου:
  
 Ένας σκύλος αποτελεί πρόσθετο έξοδο. Τα χρήματα που απαιτεί δεν είναι τίποτα μπροστά στη χαρά που μας χαρίζει αλλά καλό είναι να τα έχουμε προϋπολογίσει. Δεν είναι μόνο το κόστος σε περίπτωση αγοράς, σε αυτό θα προστεθεί το κόστος μιας άμεσης προληπτικής επίσκεψης στον κτηνίατρο, το κόστος εμβολιασμού, αποπαρασίτωσης, περίθαλψης αν ποτέ αρρωστήσει,   διατροφής καθώς και το κόστος εξοπλισμού (πιατάκια, λουράκια,  κοκαλάκια,  κ.λ.π).

  Επίσης θα χρειαστεί αρκετό απο το χρόνο μας. Για να είναι ευτυχισμένος δεν αρκεί να τον χαϊδεύουμε και να τον ταϊζουμε. Θέλει σημασία, θέλει το χρόνο μας, θέλει παιχνίδια, θέλει βόλτες και κυρίως θέλει την παρέα μας. Δεν είναι δίκαιο όταν θα πάψει να είναι κουτάβι να αδιαφορούμε για αυτό. Και για να είναι ευχάριστη η συμβίωση μας και να του δώσουμε τα εφόδια να προσαρμοστεί με επιτυχία στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής,  θα πρέπει να γίνει μια έστω βασική εκπαίδευση σκύλου. Αυτό θα μας κοστίσει είτε σε χρήματα είτε σε χρόνο αν αποφασίσουμε να την κάνουμε μόνοι μας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας και είναι κάτι που όπως θα δούμε μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας με το σωστό τρόπο.

   Εάν θα το πάρουμε από κουτάβι, δεν αποκλείεται να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες: παντόφλες, παπούτσια, καναπέδες και οτιδήποτε μασιέται είναι υποψήφιοι στόχοι μασήματος μέχρι να το μάθουμε τα όριά του και να βγάλει τα νέα δοντάκια του. Επίσης θα χρειαστεί λίγη υπομονή και καλό σφουγγάρισμα μέχρι να μάθει τα περί τουαλέτας. Η υιοθέτηση ενός ενήλικα σκύλου πιθανόν θα μας γλυτώσει από αυτό το στάδιο.

Η απόκτηση ενός σκύλου, ανεξάρτητα αν θα τον αγοράσουμε ή αν θα μας τον υιοθετήσουμε, είναι δέσμευση ζωής. Από τη στιγμή που θα τον πάρουμε στα χέρια μας για να τον μεταφέρουμε στο σπίτι μας, όλη η ζωή του θα κρέμεται από τα χέρια μας.
Άν αφού σκεφτήκατε καλά όλα τα παραπάνω εξακολουθείτε να έχετε τον ίδιο ενθουσιασμό, τότε συγχαρητήρια! Μάλλον έχετε πάρει την απόφασή σας και είστε έτοιμοι να μπει στη ζωή ένας μοναδικά αξιαγάπητος και πιστός τετράποδος σύντροφος

 

 

Ποιός σκύλος μας ταιριάζει;
Αν αναζητάτε σκύλο, βρείτε εύκολα και διαλέξτε ανάμεσα σε εκατοντάδες το σκύλο που σας ταιριάζει εδώ

 αγγελιες με σκυλους προς υιοθεσια
Αγγελίες με σκύλους που αναζητούν σπίτι και οικογένεια αγγελιες με σκυλους προς υιοθεσια
Αγγελίες με σκύλους που αναζητούν σπίτι και οικογένεια   Αφού λοιπόν το αποφασίσαμε, ήρθε η ώρα να διαλέξουμε το σκύλο που μας ταιριάζει. Αν έχουμε ήδη κάποιο συγκεκριμένο στο μυαλό μας, καλό θα είναι να σιγουρευτούμε οτι ταιριάζει στον τρόπο ζωής μας και το χώρο που ζούμε και πως καλύπτει τις ανάγκες μας.  
   Τα περισσότερα σκυλιά, είναι ακατάλληλα να ζούνε σε εξωτερικό χώρο και θα ζήσουν υγιή και ευτυχισμένα μόνο στο χώρο του σπιτιού μας. Αν θέλετε ένα σκύλο φύλακα που θα μένει έξω, αναλογιστείτε πως ένας σκύλος φύλακας είναι πιο χρήσιμος ζωντανός μέσα στο σπίτι, παρά έξω εκτεθειμένος και πολύ συχνά νεκρός από φόλα.
 
   Έχουμε μεγάλο η μικρό σπίτι; Ένας μεγάλος σκύλος μπορεί να ζήσει σε  μικρό σπίτι, πολλαπλασιάζονται όμως οι ανάγκες του για βόλτες και γυμναστική μέσα στη μέρα σε σχέση με ένα μικρότερο σκύλο. Το μέγεθος καθορίζει και το κόστος συντήρησης, για παράδειγμα ένας μεγαλόσωμος σκύλος  μπορεί να χρειάζεται και τέσσερις φορές μεγαλύτερη ποσότητα τροφής απο ένα μικρόσωμο. Το ίδιο ισχύει και για το κόστος της αντιβίωσης αν κάποια στιγμή μας αρρωστήσει.

    Εκτός απο το μέγεθος ρόλο παίζει και ο χαρακτήρας, για παράδειγμα τα Jack rassel αν και μικρά σε μέγεθος είναι τόσο ενεργητικά που θα χρειαστούν κι αυτά περισσότερο χρόνο  σε καθημερινή βόλτα ώστε να εκτονώσουν την ενέργειά τους και να είναι στο σπίτι ήρεμα και ισορροπημένα.  Θέλουμε ένα σκύλο συντροφιάς;  Να είναι χαδιάρης και να τον παίρνουμε αγκαλιά; Ή θέλουμε κάποιον  μεγαλόσωμο και με κλίση σε καθήκοντα φύλαξης ώστε να μας παρέχει ασφάλεια; Άν έχουμε παιδιά υπάρχουν ράτσες που τα λατρεύουν. Είμαστε τύποι δραστήριοι και θέλουμε να πηγαίνουμε παρέα με το σκύλο μας για τρέξιμο, ή είμαστε περισσότερο τύποι του καναπέ με το ένα χέρι στο σκύλο μας και το άλλο στο τηλεκοντρόλ; 

    Υπάρχουν σκύλοι που έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε φροντίδα όπως βούρτισμα, καθάρισμα αυτιών, κούρεμα κλπ. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι κοντότριχοι που η φροντίδα που απαιτούν είναι πολύ μικρότερη.

   Το κλίμα επίσης παίζει ρόλο στην επιλογή μας. Ράτσες που ζούνε σε παγωμένα βόρεια κλίματα, σε μεσόγεια ζεστά κλίματα υποφέρουν, και αντιστρόφως. Διαφορετικά σκυλιά είναι κατάλληλα για διαφορετικές συνθήκες και συνήθειες. Γνωρίζοντας τον εαυτό μας και το χώρο μας, μπορούμε εύκολα να σκιαγραφήσουμε τον τύπο του σκύλου που αναζητάμε ώστε να αποκτήσουμε τον κατάλληλο. Συχνά τα αδέσποτα σκυλιά προς υιοθεσία είναι η καλύτερη φυσική επιλογή του οικοσυστήματος ενός σκύλου απόλυτα προσαρμοσμένου στο γεωγραφικό μας χώρο και το τοπικό μας κλίμα.

Να πάρω αρσενικό σκύλο η θηλυκό;

    Αρσενικό ή θηλυκό; Δε τίθεται θέμα αν κάποιο από τα δύο είναι καλύτερο. Το θέμα είναι αν υπάρχουν διαφορές και ποιες είναι αυτές. Αν στειρωθούν, οι διαφορές τείνουν να εξαλειφθούν. Αν όχι, ο αρσενικός σκύλος υπάρχει περίπτωση να κάνει την ανάγκη του σηκώνοντας το πόδι για να μαρκάρει την περιοχή του (ακόμα και στο σπίτι) μετά τους 6 – 7 μήνες. Ενώ το θηλυκό ξεκινάει τον οιστρικό του κύκλο απο τους 6 μήνες και μετά. Η στείρωση στο θηλυκό κοστίζει ελάχιστα  παραπάνω από ότι στο αρσενικό. Το θηλυκό μπορεί να κάνει κουτάβια. Το αρσενικό ίσως τρώει λίγο παραπάνω από ένα θηλυκό.  Αυτές είναι οι αντικειμενικές διαφορές τους. 
   Υποκειμενικά μιλώντας, κάποιοι βρίσκουν τα αρσενικά είναι να είναι πιο απλά, παιχνιδιάρικα, ίσως γκαφατζίδικα και να αποζητούν περισσότερο την προσοχή των ανθρώπων που τα φροντίζουν. Επίσης πως είναι πιο σταθερά στην συμπεριφορά τους και πως εκπαιδεύονται πιό εύκολα με κίνητρο την τροφή. Για τα θηλυκά πως είναι πιο ώριμα, πιο σοβαρά, πιο έξυπνα και ίσως περισσότερο ανεξάρτητα, με αυξημένο αίσθημα ιδιοκτησίας και ανάγκης να ελέγχουν την όλη κατάσταση (πεισματάρικα). Ο οιστρικός τους κύκλος θα κάνει να μην έχουν πάντα την ίδια διάθεση. Κάποιοι παρατηρούν πως τα αρσενικά τα πάνε καλύτερα με γυναίκες και τα θηλυκά με άντρες, χωρίς αυτό να σημαίνει στην παραμικρή περίπτωση πως το ίδιο γένος μπορεί να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα.  Στην πραγματικότητα, όπως με τους ανθρώπους, έτσι και με τους σκύλους δεν υπάρχουν γενικευμένοι κανόνες αλλά συνήθως ακόμα κι αυτά που ανέφερα πιο πάνω είναι στερεότυπα. Η συμπεριφορά ενός σκύλου είτε είναι αρσενικός είτε θηλυκός εξαρτάται περισσότερο από τον χαρακτήρα του και τον τρόπο που θα τον μεγαλώσουμε.
    Υπάρχει ένα παλιό αγγλικό ρητό σχετικά με αυτό το θέμα που το αναφέρω μόνο και μόνο γιατί ακούγεται έξυπνο γιατί όπως είπαμε ένας καλός πιστός σκύλος είναι θέμα χαρακτήρα και όχι γένους. Το ρητό λοιπόν αυτό λέει: «Αν θες ένα καλό σκύλο, πάρε ένα σκύλο αρσενικό. Αν θές έναν φανταστικό σκύλο, πάρε θηλυκό και κάνε το σταυρό σου!»

   Ένα ακόμα δίλημμα που προκύπτει συχνά, είναι αν θα επιλέξουμε κάποιο σκύλο ράτσας ή όχι. Προσωπική μου άποψη είναι πως δεν υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα σκυλιά, όλα τα σκυλιά είναι καλά και γερά και άξια της αγάπης μας. Προβλήματα υγείας μπορεί να υπάρξουν  τόσο  στα σκυλιά που δεν είναι ράτσας όσο  και σε εκείνα που είναι η αλήθεια όμως είναι όσο κι αν σας φαίνεται ίσως περίεργο πως τα σκυλιά ράτσας είναι ανάλογα με την ράτσα επιρρεπή σε διάφορες κληρονομικές ασθένειες. 

      Όποιες κι αν είναι η ανάγκες μας υπάρχει πάντα και η λύση της υιοθεσίας. Υπάρχουν πολλά καταφύγια σκύλων όπου μπορούμε να βρούμε σκύλους να χαρίζονται προς υιοθεσία κάθε χρώματος και μεγέθους για όλα τα γούστα.
   

Αγορά σκύλου

   Αφού λοιπόν ύστερα από μικρή έρευνα που κάναμε γνωρίζουμε πάνω κάτω τι  σκύλο αναζητάμε,  μένει να βρούμε από που θα τον προμηθευτούμε και τι να προσέξουμε ώστε .να επιλέξουμε ένα απόλυτα υγιές σκυλάκι.
 
   Κατά γενική ομολογία το τελευταίο μέρος στο  οποίο πρέπει να στραφούμε είναι τα γνωστά pet shops. Ίσως μας φαίνεται περίεργο αλλά πίσω από τις ωραίες βιτρίνες τους η ιστορία είναι η εξής: Τα σκυλάκια αυτά όλα έρχονται από το εξωτερικό με το μικρότερο δυνατόν κόστος. Οι συνθήκες στις οποίες εκτρέφονται είναι στην καλύτερη περίπτωση άγνωστες και στην πιο συνηθισμένη απάνθρωπες. Ένας σκύλος είναι παράνομο και κακό για την υγεία του να γεννάει πάνω από 6 φορές σε όλη τη ζωή του. Στα περισσότερα εκτροφεία τέτοιου είδους δε τηρούνται κανόνες, δεν υπάρχει φροντίδα και αγάπη για τα ζώα, η μητέρα των κουταβιών εξαναγκάζεται από γέννα σε γέννα με τις όποιες συνέπειες έχει αυτό στην υγεία της και στην υγεία των κουταβιών της. Μόνη μέριμνα τέτοιων εκτροφείων είναι το κέρδος και με το να προμηθευόμαστε κουτάβια από pet shops, στην ουσία χρηματοδοτούμε τις πρακτικές αυτές. Για τους παραπάνω λόγους, ένα κουτάβι από Pet shop έχει πολύ αυξημένες πιθανότητες είτε ως κουτάβι είτε αργότερα στη ζωή του να παρουσιάσει πρόβλημα. Είναι ότι πιο δυσάρεστο για όλη την οικογένεια να αγαπήσουμε ένα κουταβάκι μόνο και μόνο για να εμφανιστεί στη συνέχεια στην υγεία του κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Αν δεν έχετε πειστεί ακόμα, στην κατηγορία βίντεο, μπορείτε να δείτε γιατί δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλή ιδέα να αγοράζουμε ζωάκια από petshops. Ενώ εδώ θα δείτε τι μπορείτε να προλάβετε αν υιοθετήσετε ένα σκύλο…
   Ας σημειωθεί πως το Pedigree δεν είναι πιστοποιητικό καλού εκτροφέα, είναι πιστοποιητικό καθαροαιμότητας της ράτσας του σκύλου. Ότι δηλαδή οι γονείς του και οι γονείς των γονιών του κλπ ήταν επίσης της ίδιας ράτσας. Δηλαδή ένας εκτροφές που παρέχει κουτάβια με pedigree δε σημαίνει απαραίτητα πως είναι καλός εκτροφέας, ισχύει και το ακριβώς αντίστροφο.
   Υπάρχουν και τα λεγόμενα εκτροφεία μπαλκονιού όπως τα λένε και στο εξωτερικό, με παρόμοιες πρακτικές. Κυριολεκτικά εκτροφείο στημένο στο μπαλκόνι. Εκτός του ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες πρακτικές και γνώσεις, δεν υπάρχει αγάπη, γιατί ποιος μετατρέπει τον τετράποδο φίλο του σε εργοστάσιο κέρδους εις βάρος της υγείας του;  Συνήθως πουλάνε το προϊόν μέσω αγγελιών σε εφημερίδες. (χωρίς αυτό να σημαίνει πως όσες αγγελίες υπάρχουν είναι τέτοιες περιπτώσεις. Όμως υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις και καλό είναι να τις αποφύγουμε).
   Αν αναζητάμε κουτάβι μεγαλωμένο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στις καλύτερες συνθήκες για το ίδιο και τους γονείς του, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν αξιόπιστο με καλή φήμη επαγγελματία εκτροφέα. Πιθανόν να θα μας κοστίσει αρκετά παραπάνω αρχικά, αλλά η συνολική καλή κατάσταση του κουταβιού και η γενικότερη υγεία του σε σχέση με την αγορά από αγγελίες ή Pet shop θα μας ισοφαρίσουν το κόστος και με το παραπάνω. Με το να επιλέξουμε κουτάβι από έναν υπεύθυνο εκτροφέα, κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε το κουτάβι μας να έχει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή και όσο το δυνατόν μικρότερες πιθανότητες για κληρονομικές ασθένειες αλλά και ασθένειες γενικότερα.
Παράλληλα διασφαλίζουμε πως δεν χρηματοδοτούμε και δεν διαιωνίζουμε άθελα μας μια κατάσταση με παράνομους εκτροφείς puppy mill που έχουν ως μόνο στόχο την αισχροκέρδια σε βάρος της υγείας των σκυλιών του, τα οποία βάζει για αναπαραγωγή ασταμάτητα υπο άθλιες συνθήκες βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή τους και καταδικάζοντας τα να ζούνε μέσα σε κλουβιά με μοναδικό σκοπό το κέρδος και την αναπαραγωγή.
   Ένας καλός επαγγελματίας εκτροφέας αγαπάει ζωντανά του, θέλει να έχουν καλή κατάληξη τα κουτάβια του, και θα το εκτιμήσει αν του κάνουμε ερωτήσεις σχετικά με την εκτροφή, τα εμβόλια, αν έχουν αποπαρασιτωθεί κλπ. Ο καλός εκτροφέας δε θα εκνευριστεί γιατί οι όποιες ερωτήσεις μας δείχνουν οτι έχουμε πραγματικό ενδιαφέρον. Ρωτάμε ελεύθερα , και ζητάμε να δούμε τα κουτάβια μαζί με τη μάνα. Με αυτό τον τρόπο σιγουρεύουμε οτι πρόκειται όντως για εκτροφή και όχι για κάποιον που απλά τα κουτάβια τα αγοράζει. Επίσης παρατηρούμε τη συμπεριφορά της μάνας (και του πατέρα αν είναι δυνατόν) και παίρνουμε μια ιδέα για τον χαρακτήρα που θα έχουν τα κουτάβια (ο χαρακτήρας είναι σε κάποιο βαθμό κληρονομικός). Για παράδειγμα κοιτάμε αν είναι ήρεμα, αν είναι ενεργητικά, αν είναι αγχώδες κλπ.
 
   Τα κουτάβια που μεγαλώνουν σε σημείο κοντά σε ανθρώπινες δραστηριότητες (πχ κάποιο σημείο μέσα στο σπίτι) κοινωνικοποιούνται πιο γρήγορα από κουτάβια που μεγαλώνουν σε σχετική απομόνωση από ανθρώπινους ήχους. 
 
  Το μέρος που μεγαλώνουν θα πρέπει να είναι καθαρό και περιποιημένο. Τα κουτάβια θα πρέπει να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους και να δείχνουν ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει γύρω τους. Μπορούμε να χτυπήσουμε παλαμάκια – όχι δυνατά – για να δούμε πως αντιδρούν. Η μύτη τους θα πρέπει να είναι υγρή και δροσερή χωρίς εκκρίσεις. Τα μάτια τους θα πρέπει να είναι καθαρά και λαμπερά. Τα αυτιά και το στόμα χωρίς εκκρίσεις. Το τρίχωμα λείο και ομοιόμορφο. Τα οπίσθια και η ουρά καθαρά χωρίς σημάδια από διάρροια.  Δε θα πρέπει να παρουσιάζουν σημάδια ασθένειας όπως για παράδειγμα βήχα ή αναπνοή με  βρόγχο.
 
    Αν δε μπορούμε να αποφασίσουμε εκείνη τη στιγμή δεν είναι κακό να ξαναπάμε και δεύτερη επίσκεψη. 
 
   Ένας υπεύθυνος εκτροφέας δε θα δώσει τα κουτάβια πριν συμπληρώσουν τουλάχιστον τους 2 μήνες.  Είναι σημαντικό για ένα κουτάβι την περίοδο αυτή να είναι με τη μάνα και τα αδέρφια του καθώς παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην μετέπειτα συμπεριφορά του. Θα μας ενημερώσει για τη δίαιτα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε στο κουτάβι μας, θα μας δώσει οδηγίες για συνεχίσουμε την αποπαρασίτωση και τα εμβόλια και παραστατικά για τον μέχρι εκείνη την ώρα εμβολιασμό τους. Ένας πραγματικά καλός εκτροφέας θα μας δώσει εγγύηση μη ασθένειας για τις πρώτες βδομάδες.
  
 
   Καλό είναι να γνωρίζουμε πως το κόψιμο της ουράς και των αυτιών έχουν πλέον απαγορευτεί και για πολύ καλό λόγο καθώς γινόταν άσκοπα για καλωπιστικούς λόγους.

Πριν καταλήξετε στην αγορά σκύλου δείτε εδώ γιατί κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να προτιμήσετε την υιοθεσία ενός σκύλου – όχι μόνο για οικονομικούς λόγους. Αν έχετε ήδη καταλήξει, ήρθε η ώρα να του βρείτε όνομα, μπορείτε να πάρετε ιδέες εδώ: ονόματα σκύλων!

Κάπου εκεί έξω, είναι είναι o σκύλος σας και σας περιμένει. Η επιλογή είναι δικιά σας και μόνο δικιά σας, ενημερωθείτε,  επιλέξτε με την ησυχία σας και σίγουρα θα έχετε σύντομα το πιο όμορφο κουτάβι του κόσμου!
Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων