Το πρώτο βήμα για να αγοράσουμε τον τετράποδο φίλο μας, είναι να πάρουμε την απόφαση. Πρέπει να έχουμε στο υπόψη μας οτι το κουταβάκι θα γίνει σκύλος και πως όλη η ζωή του σκύλου θα εξαρτάται αποκλειστικά απο εμάς, αν θα τον ταίζουμε, αν θα τον προσέχουμε, αν θα του αφιερώνουμε κάθε μέρα κάποιο από το χρόνο μας, αν θα τον πηγαίνουμε καθημερινά τις τόσο αγαπημένες του και απαραίτητες βόλτες. Είναι μια απόφαση που επηρεάζει τόσο εμάς όσο και το σκύλο μας – για όλη τη ζωή του, κι αν φροντίσουμε να τα έχουμε σκεφτεί όλα από πριν, ένας σκύλος αλλάζει τη ζωή μας σίγουρα προς το πολύ καλύτερο!
Αν είστε άτομο παρορμητικό θα σας ωφελήσει ίσως να μην κάνετε βιασικές κινήσεις πάνω στον ενθουσιασμό σας, ώστε να καταλήξετε με τον σκύλο που πραγματικά σας ταιριάζει. Σκεφτείτε πρώτα καλά τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η αγορά ενός σκύλου:
Ένας σκύλος αποτελεί πρόσθετο έξοδο. Τα χρήματα που απαιτεί δεν είναι τίποτα μπροστά στη χαρά που μας χαρίζει αλλά καλό είναι να τα έχουμε προϋπολογίσει. Δεν είναι μόνο το κόστος σε περίπτωση αγοράς, σε αυτό θα προστεθεί το κόστος μιας άμεσης προληπτικής επίσκεψης στον κτηνίατρο, το κόστος εμβολιασμού, αποπαρασίτωσης, περίθαλψης αν ποτέ αρρωστήσει, διατροφής καθώς και το κόστος εξοπλισμού (πιατάκια, λουράκια, κοκαλάκια, κ.λ.π).
Επίσης θα χρειαστεί αρκετό απο το χρόνο μας. Για να είναι ευτυχισμένος δεν αρκεί να τον χαϊδεύουμε και να τον ταϊζουμε. Θέλει σημασία, θέλει το χρόνο μας, θέλει παιχνίδια, θέλει βόλτες και κυρίως θέλει την παρέα μας. Δεν είναι δίκαιο όταν θα πάψει να είναι κουτάβι να αδιαφορούμε για αυτό. Και για να είναι ευχάριστη η συμβίωση μας και να του δώσουμε τα εφόδια να προσαρμοστεί με επιτυχία στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, θα πρέπει να γίνει μια έστω βασική εκπαίδευση σκύλου. Αυτό θα μας κοστίσει είτε σε χρήματα είτε σε χρόνο αν αποφασίσουμε να την κάνουμε μόνοι μας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας και είναι κάτι που όπως θα δούμε μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας με το σωστό τρόπο.
Εάν θα το πάρουμε από κουτάβι, δεν αποκλείεται να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες: παντόφλες, παπούτσια, καναπέδες και οτιδήποτε μασιέται είναι υποψήφιοι στόχοι μασήματος μέχρι να το μάθουμε τα όριά του και να βγάλει τα νέα δοντάκια του. Επίσης θα χρειαστεί λίγη υπομονή και καλό σφουγγάρισμα μέχρι να μάθει τα περί τουαλέτας. Η υιοθέτηση ενός ενήλικα σκύλου πιθανόν θα μας γλυτώσει από αυτό το στάδιο.
![]() |
Αγγελίες με σκύλους που αναζητούν σπίτι και οικογένεια |
![]() |
Αγγελίες με σκύλους που αναζητούν σπίτι και οικογένεια |
Εκτός απο το μέγεθος ρόλο παίζει και ο χαρακτήρας, για παράδειγμα τα Jack rassel αν και μικρά σε μέγεθος είναι τόσο ενεργητικά που θα χρειαστούν κι αυτά περισσότερο χρόνο σε καθημερινή βόλτα ώστε να εκτονώσουν την ενέργειά τους και να είναι στο σπίτι ήρεμα και ισορροπημένα. Θέλουμε ένα σκύλο συντροφιάς; Να είναι χαδιάρης και να τον παίρνουμε αγκαλιά; Ή θέλουμε κάποιον μεγαλόσωμο και με κλίση σε καθήκοντα φύλαξης ώστε να μας παρέχει ασφάλεια; Άν έχουμε παιδιά υπάρχουν ράτσες που τα λατρεύουν. Είμαστε τύποι δραστήριοι και θέλουμε να πηγαίνουμε παρέα με το σκύλο μας για τρέξιμο, ή είμαστε περισσότερο τύποι του καναπέ με το ένα χέρι στο σκύλο μας και το άλλο στο τηλεκοντρόλ;
Υπάρχουν σκύλοι που έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε φροντίδα όπως βούρτισμα, καθάρισμα αυτιών, κούρεμα κλπ. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι κοντότριχοι που η φροντίδα που απαιτούν είναι πολύ μικρότερη.
Το κλίμα επίσης παίζει ρόλο στην επιλογή μας. Ράτσες που ζούνε σε παγωμένα βόρεια κλίματα, σε μεσόγεια ζεστά κλίματα υποφέρουν, και αντιστρόφως. Διαφορετικά σκυλιά είναι κατάλληλα για διαφορετικές συνθήκες και συνήθειες. Γνωρίζοντας τον εαυτό μας και το χώρο μας, μπορούμε εύκολα να σκιαγραφήσουμε τον τύπο του σκύλου που αναζητάμε ώστε να αποκτήσουμε τον κατάλληλο. Συχνά τα αδέσποτα σκυλιά προς υιοθεσία είναι η καλύτερη φυσική επιλογή του οικοσυστήματος ενός σκύλου απόλυτα προσαρμοσμένου στο γεωγραφικό μας χώρο και το τοπικό μας κλίμα.
Αρσενικό ή θηλυκό; Δε τίθεται θέμα αν κάποιο από τα δύο είναι καλύτερο. Το θέμα είναι αν υπάρχουν διαφορές και ποιες είναι αυτές. Αν στειρωθούν, οι διαφορές τείνουν να εξαλειφθούν. Αν όχι, ο αρσενικός σκύλος υπάρχει περίπτωση να κάνει την ανάγκη του σηκώνοντας το πόδι για να μαρκάρει την περιοχή του (ακόμα και στο σπίτι) μετά τους 6 – 7 μήνες. Ενώ το θηλυκό ξεκινάει τον οιστρικό του κύκλο απο τους 6 μήνες και μετά. Η στείρωση στο θηλυκό κοστίζει ελάχιστα παραπάνω από ότι στο αρσενικό. Το θηλυκό μπορεί να κάνει κουτάβια. Το αρσενικό ίσως τρώει λίγο παραπάνω από ένα θηλυκό. Αυτές είναι οι αντικειμενικές διαφορές τους.
Υποκειμενικά μιλώντας, κάποιοι βρίσκουν τα αρσενικά είναι να είναι πιο απλά, παιχνιδιάρικα, ίσως γκαφατζίδικα και να αποζητούν περισσότερο την προσοχή των ανθρώπων που τα φροντίζουν. Επίσης πως είναι πιο σταθερά στην συμπεριφορά τους και πως εκπαιδεύονται πιό εύκολα με κίνητρο την τροφή. Για τα θηλυκά πως είναι πιο ώριμα, πιο σοβαρά, πιο έξυπνα και ίσως περισσότερο ανεξάρτητα, με αυξημένο αίσθημα ιδιοκτησίας και ανάγκης να ελέγχουν την όλη κατάσταση (πεισματάρικα). Ο οιστρικός τους κύκλος θα κάνει να μην έχουν πάντα την ίδια διάθεση. Κάποιοι παρατηρούν πως τα αρσενικά τα πάνε καλύτερα με γυναίκες και τα θηλυκά με άντρες, χωρίς αυτό να σημαίνει στην παραμικρή περίπτωση πως το ίδιο γένος μπορεί να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, όπως με τους ανθρώπους, έτσι και με τους σκύλους δεν υπάρχουν γενικευμένοι κανόνες αλλά συνήθως ακόμα κι αυτά που ανέφερα πιο πάνω είναι στερεότυπα. Η συμπεριφορά ενός σκύλου είτε είναι αρσενικός είτε θηλυκός εξαρτάται περισσότερο από τον χαρακτήρα του και τον τρόπο που θα τον μεγαλώσουμε.
Υπάρχει ένα παλιό αγγλικό ρητό σχετικά με αυτό το θέμα που το αναφέρω μόνο και μόνο γιατί ακούγεται έξυπνο γιατί όπως είπαμε ένας καλός πιστός σκύλος είναι θέμα χαρακτήρα και όχι γένους. Το ρητό λοιπόν αυτό λέει: «Αν θες ένα καλό σκύλο, πάρε ένα σκύλο αρσενικό. Αν θές έναν φανταστικό σκύλο, πάρε θηλυκό και κάνε το σταυρό σου!»
Ένα ακόμα δίλημμα που προκύπτει συχνά, είναι αν θα επιλέξουμε κάποιο σκύλο ράτσας ή όχι. Προσωπική μου άποψη είναι πως δεν υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα σκυλιά, όλα τα σκυλιά είναι καλά και γερά και άξια της αγάπης μας. Προβλήματα υγείας μπορεί να υπάρξουν τόσο στα σκυλιά που δεν είναι ράτσας όσο και σε εκείνα που είναι η αλήθεια όμως είναι όσο κι αν σας φαίνεται ίσως περίεργο πως τα σκυλιά ράτσας είναι ανάλογα με την ράτσα επιρρεπή σε διάφορες κληρονομικές ασθένειες.
Όποιες κι αν είναι η ανάγκες μας υπάρχει πάντα και η λύση της υιοθεσίας. Υπάρχουν πολλά καταφύγια σκύλων όπου μπορούμε να βρούμε σκύλους να χαρίζονται προς υιοθεσία κάθε χρώματος και μεγέθους για όλα τα γούστα.
Πριν καταλήξετε στην αγορά σκύλου δείτε εδώ γιατί κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να προτιμήσετε την υιοθεσία ενός σκύλου – όχι μόνο για οικονομικούς λόγους. Αν έχετε ήδη καταλήξει, ήρθε η ώρα να του βρείτε όνομα, μπορείτε να πάρετε ιδέες εδώ: ονόματα σκύλων!