Έπαινος και επιβράβευση στην Θετική εκπαίδευση σκύλου

Φιλοζωικες Ελλάδας
January 1, 2019
O σκύλος
January 2, 2019
επιβραβευση σκυλου

επιβραβευση σκυλου

Για να ενισχύσουμε  συγκεκριμένες συμπεριφορές των σκύλων μας ώστε να τις συσχετίσουν θετικά  και να έχουν αυξημένο κίνητρο να την επαναλάβουν.Επειδή το κουτάβι είναι καλείται να προσαρμοστεί σε ένα περιβάλλον με ανθρώπινους όρους και κανόνες εντελώς άγνωστους σε αυτό, εξαρτάται από εμάς στο να το διδάξουμε τους κανόνες και να μπορεί να διακρίνει το σωστό από το λάθος. 


 Όταν κάνει κάποια ενέργεια επιθυμητή το επαινούμε ώστε να το βοηθήσουμε να καταλάβει πως έκανε κάτι σωστό. Διαλέγουμε για έπαινο μια λέξη (π.χ. μπράβο) και   ξεκινάμε πάντα με τη λέξη αυτή να τον επαινούμε ώστε να μας καταλαβαίνει 
ξεκάθαρα και απόλυτα. Ο έπαινος στην αρχή πρέπει να συνοδεύεται με κάποια επιβράβευση για ανταμοιβή όπως χάδια, κάποια λιχουδιά ή και παιχνίδι ώστε να αποτυπωθεί καλά στο μυαλό του σκύλου μας σαν θετική φράση. 
 
Για να μπορέσει να συνδυάσει τον έπαινο με την συγκεκριμένη του πράξη θα πρέπει το μπράβο να είναι σχεδόν ταυτόχρονο με την ενέργεια που θέλουμε να επιβραβεύσουμε. Πρέπει να επιβραβεύουμε το αργότερο 1 – 2 δευτερόλεπτα μετά. Όσο μεγαλύτερη ακρίβεια πετυχαίνουμε χρονικά στην επιβράβευση τόσο πιο κατανοητοί γινόμαστε στο σκύλο μας και τόσο πιο σύντομα μαθαίνει. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να επιβραβεύσουμε 1 – 2 λεπτά μετά.
Παράδειγμα, δίνουμε την εντολή κάτσε, αμέσως μόλις κάτσε του λέμε μπράβο, στη συνέχεια του δίνουμε  λιχουδιά.
Ως επιβράβευση μπορούμε απλά να πούμε ένα μπράβο, ή να συνδυάσουμε την επιβράβευση ανταμείβοντας με κάποια αγαπημένη του λιχουδιά, ή ακόμα και να του προσφέρουμε κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι. Επιβράβευση μπορεί να είναι και η βόλτα. Αν χρησιμοποιούμε λιχουδιά, θα πρέπει να προσέξουμε να είναι αρκετά μικρή ώστε να την καταπιεί σχεδόν αμέσως ώστε να μην αποσπάτε η προσοχή του από την εκμάθηση. Ο έπαινος προηγείται της επιβράβευσης και μπαίνει ακριβώς μετά την επιθυμητή πράξη. Μας βοηθάει όχι μόνο για να επικοινωνήσουμε με το σκύλο πως έκανε κάτι θετικό, αλλά για να μαρκάρουμε χρονικά τη σωστή πράξη και να γνωρίζει ο σκύλος πως η θετική ενέργεια ήταν αυτή που έκανε μόλις άκουσε για παράδειγμα το μπράβο.

Στην αρχή της εκπαίδευσης μιας εντολής δίνουμε πάντα ανταμοιβή μαζί με την επιβράβευση ώστε να αποτυπωθεί καλά και θετικά στο σκύλο μας η εντολή. Μετά από κάποιο καιρό, σταδιακά μειώνουμε ανταμοίβωντας μόνο τις μισές φορές και  καταλήγουμε να ανταμοίβουμε με άλλες επιβραβεύσεις όπως κάτσε να ανοίξει η πόρτα. Σημαντικό είναι – μετά τις πρώτες μέρες εκμάθησης νεας εντολής – να μη γνωρίζει ο σκύλος πότε τον περιμένει ανταμοιβή και πότε όχι, θα πρέπει να μαντεύει ώστε να έχει πάντα το κίνητρο να μας υπακούει γνωρίζοντας πως ενδέχεται να τον περιμένει ανταμοιβή. Η ανταμοιβή θα πρέπει να είναι μια ευχάριστη έκπληξη – κάτι σαν παιχνίδι loto που θα του κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον. Διαφορετικά αν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε έχουμε μεζέ για ανταμοιβή και πότε όχι – απλά ενδέχεται να επιλέξει να μας ακούει … μόνο όταν δει μια μπριζόλα στο χέρι μας να τον περιμένει. Σε αντίθετη περίπτωση – όπως δείχνει η φωτογραφία – ο σκύλος εκπαιδεύει εμάς να του δίνουμε μεζέδες ανταμείβοντας μας με την ψευδαίσθηση ότι μας ακούει 🙂
Στην θετική εκπαίδευση, γίνεται χρήση μιας συσκευής που λέγεται κλίκερ. Αυτό που κάνει είναι να ακούγεται ένα κλίκ κάθε φορά που ο σκύλος κάνει μια σωστή ενέργεια. Αντί για μπράβο δηλαδή, κάνουμε ένα κλίκ με τη συσκευή, αυτό έχει σαν πλεονέκτημα οτι είναι ξεκάθαρο (αφού ακούγεται πάντα ο ίδιος ήχος), άμεσο και τόσο σύντομο ώστε να μπορούμε να μαρκάρουμε με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια τη σωστή ενέργεια του σκύλου.
Παράδειγμα: δίνουμε την εντολή κάτσε, τη στιγμή ακριβώς που κάτσει ο σκύλος πατάμε το κουμπί και ακούγεται κλικ, ο σκύλος αυτόματα ξέρει πως εκείνη τη στιγμή έκανε κάτι σωστό, ξέρει τι θα επακολουθήσει: θα του δώσουμε μια λιχουδία και θα του πούμε μπράβο. 
 
Η συγκεκριμένη συσκευή είναι αποδεκτή από την εκπαιδευτική κοινότητα και έχει πολύ καλά αποτελέσματα, προσωπικά δε την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, προτιμώ επικοινωνώ με το σκύλο μου με φυσικό τρόπο. Ανέφερα τη συσκευή για να γίνει πιο κατανοητή η σημασία του να προφέρουμε πάντα καθαρά, με την ίδια ζεστή χροιά και όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα το μπράβο. 
 
Ανάμεσα στα προσόντα του σκύλου είναι ότι έχει τρομερό φιλότιμο, αποζητάει από τη φύση του την έπαινό μας και θα κάνει σχεδόν τα πάντα για να ακούσει από τα χείλη μας ένα ειλικρινές μπράβο. Είναι γενικά αποδεκτό πως η επιβράβευση μιας σωστής συμπεριφοράς είναι για το σκύλο ασύγκριτα πιο αποτελεσματική από την διόρθωση μιας ανεπιθύμητης. Η εκπαίδευση του σκύλου με θετική υποστήριξη, αποδίδει τα μέγιστα όταν επιβραβεύουμε σωστές συμπεριφορές και κατά κάποιο τρόπο αγνοούμε (αλλά πάντως δεν επιβραβεύουμε ούτε καν με τη προσοχή μας κατά λάθος) τις λάθος. 
Giorgos Xenos
Giorgos Xenos
Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων